Grej

Opdateret 17/05-2016

Jeg kan godt li’ grej, men har, som de fleste, ikke uanede ressourcer at kaste efter “hobbyen i hobbyen”. En af mine smutveje har vist sig at være brugtmarkedet. Her følger jeg med i diverse grupper på Facebook, hvor jeg køber, sælger og bytter mig til nyt grej. En gang imellem dukker der ting op som bliver hængende hos mig – ofte fundet til 1/3 af nyprisen, da grej hurtigt falder i værdi. I det følgende vil jeg løbende fortælle om og opdatere mit grej:

Stænger

LOOP Cross SX 690

Det var kærlighed ved første blik, da jeg i starten af 2016 modtog topmodellen fra . Stangen har i min optik alt hvad en kyststang skal have: Fantastiske kasteegenskaber, masser af power og en uhørt fin føling med kastet. Jeg har sagt det før, men denne gang mener jeg det: Den kommer til at være min foretrukne stang i laaaang tid!

Sage ONE 690 (Solgt)

2015-08-02 09.45.12Eller det vil sige. Egentlig bare klingen, for den er bygget af Flyfishingmasters, som har sat etbenede øjer og en anden hjulholder på den. Jeg kastede med den til et arrangement for et års tid siden og har været solgt siden. Den er bare et mulehår bedre end de andre stænger jeg har prøvet og med den noget billigere hjemmebygsløsning fra svenskerne, slog jeg til. Desværre kom de til at lave den i ferskvandudgaven uden fightbut og med ædeltræsholder. Det går fint nok, men jeg skulle måske have sendt den tilbage som de tilbød. Anywho – den kaster som en drøm og jeg synes at mængden af tailing loops er faldet drastisk siden jeg fik den. Det betyder færre vindknuder – og det kan vi godt li’.

Sage RPL 8100-3 (Solgt)

10 fod, #8. Den gamle hund i koblet – en 20 år gammel stang som har fulgt mig i alle årene. Min første “mærkestang” som i sin tid blev indkøbt til det lette laksefiskeri, men siden fulgte mig på kysten. Ikke en decideret kystkæp, men en fin stang som kan blæse line ud på de mere blæsende dage. Den bliver efterhånden ikke brugt meget længere, men vil givetvis være i stalden mange år endnu.

 A.N.T  (Solgt)

9,1′ (?? hvad skal det dog til for??) #6. Købt som del af et sæt sammen med det møgelendige Scierra Orbit hjul (linen kiler sig fast for et godt ord). Stangen er derimod et fund til pengene – den kan pt. findes til ca 1400,-. Stangen er udviklet i samarbejde med New Zealandske CD Rods, som kan en del tricks når det gælder udvikling af stænger. Der er tale om en gedigen kastakanon, men den forekommer mig at være underklassificeret en smule. Scierra anbefaler 14-16 gr på den, men jeg synes den skal have 18 gr for at køre ordentligt. Men så kan den altså også yde… Der er en anelse tilbageslag i stangen som kan udbalanceres med et tungere hjul. Finishen er fin med en smuk dybblå tone – dog uden at være prangende.

Winston Boron II MX – 9’#6 (Solgt)

Købt brugt for den nette pris af 2000,- efter at have læst udelukkende godt om stangen. Den er pt mit ubetingede førstevalg: Kaster fremragende, næsten ingen tilbageslag, kan bære næsten alle kastevægte, som den præsenteres for (Boronens skyld?). Finishen er upåklagelig med helstøbt hjulholder i aluminium og førsteklasses kork. Den dybgrønne farve, som er Winstons kendetegn, er meget smuk og finishen er holdt helt enkel. Den hører ikke i kategorien “kastekanoner” men den har noget ganske særligt over sig (har hørt det omtalt som Winston-feel) som jeg sætter stor pris på. Kan absolut anbefales med mindre man skal punge 5500,- ud for den – der er BARE mange penge for en fiskestang…

CD Rods XLS – 9′ #6 (Solgt)

CD Rods XLS med Danielsson hjul

CD Rods XLS med hjul

Endnu en sekser til samlingen, som jeg netop har anskaffet mig – købt for 750,- brugt, men som ny. Jeg købte den da jeg KUN har hørt godt om den og da så det rette tilbud dukkede op slog jeg til. Jeg har kun haft den med på et par ture indtil videre. Den virker lovende, men ikke helt så bred som Winstonen. Den er ikke helt glad i blæst og med et 18 grams hoved hvilket nok skyldes den ret bløde top. Til gengæld finder man masser af styrke nedenfor toppen (fra del to og ned). Finishen er også her meget smuk med en meget smuk hjulholder og fine beviklinger. Jeg skal nok opdatere når jeg har fisket noget mere med den – den skal nok få lov at blive i stalden et godt stykke tid tror jeg. Den holdt ikke så længe i stalden. Ved ikke helt hvorfor, men jeg var mere til Winstonen. Kunne godt blive indkøbt igen, hvis det rigtige tilbud dukker op på det rigtige tidspunkt.

Hjul

LOOP Runner

IMG_5512En ordentlig pløk af et hjul, som virkelig kan høvle løsline ind i en fart. I min optik er det hjulets største force, men designet og finishen er altså også helt i top. Der er tale om et dyrt hjul til ca 4k ,- , men da jeg har vundet det i en konkurrence skal det være hjerteligt velkommen i samlingen 🙂 Jeg har ikke planer om at anmelde det, da det har en del år på bagen og nærmest er kendt af alle, meeeen nu ser vi.

Danielsson L5W 4Seven (Solgt)

I mine øjne det hjul som kommer tættest på det perfekte pris/kvalitetsforhold! Udelukkende sendt videre pga at jeg har vundet LOOPS tophjul i en konkurrence. Husk på at det koster det dobbelte, men bestemt ikke er dobbelt så fedt!

Danielsson F3W 4Seven (Solgt)

En god start på dagen

Danielsson F3W 4 Seven i godt selskab

Det er bare svensk kvalitet når det er bedst! Hjulet er let med en fremragende og stabil bremse, men det er deværre heller ikke helt billigt. Jeg var dog heldig at finde det på tilbud på Fluer.dk til ca. 1700,- så det blev en værdig afløser for det irriterende Scierra TX2+. Skule jeg sige noget negativt, så er det at hjulet på en aller anden måde virker lidt FOR let. Bevares, det skal nok holde, men metallet virker lidt tyndt og “spiller med”når knarren kører. Det er ren æstetik, men når vi er i de prisklasser skal man jo helst være helt tilfreds.

Redigeret: Læs anmeldelse af hjulet her

Emanuelsson 6-9

unnamedDette hjul er der med garanti ikke nogen som kender! Det er endnu et svensk …son hjul men et gammelt af slagsen. Komplet håndlavet af en eller anden svensker med en drejebænk tilbage i starten af 90’erne. Bremsen er simpel – blot en skrue med en teflon belægning, som presser ind på en aluskive. Enkelt, åbent og det fungerer helt efter bogen. Eneste ulempe er, at der ikke er frigang når man spoler ind – men i praksis betyder det intet. Afstanden imellem spole og ramme er udfyldt af nogle små silikone tråde (billeder kommer) som skulle modvirke at line hoppe ud. Det virker ret dårligt

Jeg købte hjulet som ung soldat, med lidt for mange penge på lommen. Mener det kostede 2800,- svenske på det tidspunkt. Men jeg faldt for at det var bygget hjemme i garagen hos en fyr (vi gik selv og funderede på at lave vores egne hjul. På det tidspunkt fik jeg graveret navn i alle mine hjul, så jeg får det nok aldrig solgt med mindre folk er interesseret i en “Torben Meldgaard” edition 🙂 Men – nu har det også efterhånden en del affektionsværdi.

Loop 2 traditionel (mistet)

“The mother of all large arbor reels” kunne man fristes til at kalde dette hjul. Jeg har haft 1.5 modellen til åerne siden midt halvfemserne og havde i længere tid holdt øje med dette hjul på brugtmarkedet. Og så dukkede det op. 700,- brugt inklusiv ekstra spole, bagliner og en fin SA GPX Line på den ene spole. At så hjulet tidligere har tilhørt Per Karlsen (manden bag PK fluerne og en af jyllands giftigste havørredfiskere igennem de sidste 40 år – se bl.a “Sølvtøj” af Jens Ploug Hansen) – ja det kunne da kun betyde god karma. Der var tale om en auktion og jeg var den eneste der bød – ubegribeligt! Gammelt er ikke altid nødvendigvis godt og fedt, men i dette tilfælde er det altså! Den gode karma holdt desværre ikke. Efter kun at have haft hjulet i ca en måned glemte jeg det på bilens tag efter en tur. Og det er nok “forever gone” desværre.

Loop 1.5 har fået sels

Loop 1.5 har fået selskab

Liner

Jeg fisker med den klassiske kystfluekombo – + runningline/. Jeg har tidligere brugt WF liner, men bytter tilpas meget til at skydehovederne har vundet kampen. Lad os starte med hovederne:

Coastal Seatrout, Hover, 16 gr

Et nyt skydehoved fra RIO som kastemæssigt er noget af det bedste jeg har prøvet. Jeg kunne godt ønske mig en højere densitet, da det ligger lige under overfladen og kun synker langsomt, men kastene kører fantastisk med det

Scandic Clear, Intermediate, 18 gr

18 gr. er strengt taget for meget til #6 stænger, men jeg synes det kører utroligt godt med 18 gram på min Winston. Skulle jeg vælge ét hoved at bruge, blev det dette. Hovedet kaster fremragende og jeg kan godt lide at den er helt klar. Om det har betydning for fiskeriet ved jeg ikke, men det har det for mig. Linen er nok en anelse mere synkende end intermediate, i hvert fald sammenlignet med GuidelineCoastal RTG hovedet, som hænger lige under overfladen. Det betyder at jeg ikke vælger denne line hvis der er meget lavt vand, da jeg går for meget i bunden. Til gengæld kaster intermediate liner bare bedre end flydeliner grundet den højere vægtfylde og i bølger er den nærmest uundværlig. Holdbarheden er helt i top. Til gengæld er jeg usikker på hvad jeg skal gøre hvis et af øjerne på et tidspunkt går i stykker. Der er ingen flettet kerne i, men muligvis en monofil, som man kan arbejde videre med. Det må tiden vise. Hovedet kan købes mange steder, bl.a. hos Lars Juel Hansen som har opkøbt et restparti der sælges til en fornuftig pris. (7/8-2015: Hovedet er nu rigtig svært at få fat i så jeg er på jagt efter en afløser)

Coastal RTG, Intermediate, 16 gr

Det seneste indkøb, som lover godt. Et meget rost hoved som jeg måtte kigge nærmere på som alternativ til Zpey og flydelinerne. Jeg havde behov for en line som ligger sig lige under overfladen uden at synke for hurtigt og det klarer denne line til UG. Der er en flettet kerne i som jeg forventer at benytte mig af når øjet bliver slidt – og det gør det efter sigende meget hurtigt. Problemet med hovedet er, at coatningen knækker i overgangen mellem øje og line hvilket også er sket for mig. I første omgang vil jeg forsøge at fjerne coatningen fra øjet og evt recoate med noget Loon knot sense, men siden skal der forskes lidt i at lave egne løkker på kernen.

Hovedet kaster som Zpeys som en drøm.

Scierra Scandinavian Saltwater, 16,5 gr, Flydende (solgt)

Jeg går efterhånden mere og mere væk fra at bruge den rene flydeline. Jeg bruger den pt. udelukkende til , men også her mindre og mindre, da jeg synes den laver for meget uro i overfladen. Men når det sker er det dette hoved som er på. Hovedet er et 18 gr. hvor der er klippet en meter af, så det er nede på 9,5 meter som er meget passende for mig.

Kindly go to setting page and check the option "Place them manually"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *