Kystfluer og kystfluemønstre

Hvilke kystfluer og kystfluemønstre der er de bedste, kan virkelig få gang i diskussionerne rundt omkring. Og vi kystfluefiskere ÆÆLSKER at diskutere dem.

Fluemønstre kystfluer

Når boksen er ved at være fyldt op bliver det tid til de lidt sværere fluemønstre. Her en

Helt kort fortalt: Jeg bruger mere eller mindre de samme kystfluer som alle andre og holder mig til en god håndfuld mønstre. Jeg er endnu ikke nået til et stadie i min fluebinding hvor tid, evner og lyst har drevet mig ud i de vilde eksperimenter.

Når det er sagt, så forsøger jeg at binde de fleste af mine fluer selv, men når højsæsonen ruller og Pattegrisebestanden bliver lav – ja så købes der ind i en eller anden netbutik.

Jeg bruger mange forskellige mønstre fordi jeg holder af at eksperimentere. Men jeg deler nok den opfattelse, at fluen er uden den store betydning i 90% af tilfældene. Affiskningen er langt vigtigere. Der er masser af eksempler på folk der praktisk taget kun fisker med et mønster: Lars Juel Hansen og Bård Thoresen med Kobberbassen, Anders Schultz med Guldbassen og Jesper Vang Møller med Woolly Bugger. De fokuserer istedet langt mere på at have fluen i vandet og variere affiskningen. Så husk det: Der findes ingen magisk flue – det er manden bagved der skal lave det hårde arbejde.

Kystfluer om dagen

Pattegrisen

behøver ingen nærmere præsentation. Lynende effektiv året rundt. Når jeg køber udgaven fra Fly Fishing Masters (den er billig og med de rigtige materialer) klipper jeg “pandehåret” af fluen. Men jeg binder nu helst selv.

En ligeså kendt kystflue, som særligt brillierer ved at være lynhurtig at binde. Jeg er begyndt at binde den i udgaven “Guldbassen” (efter Anders Schultz) hvor jeg iblander Gulddubbing i kobberdubbingen og samtidig binder den på en dobbelt str 10 Owner krog. Jeg synes den går bedre i vandet og jeg oplever at den kroger bedre end på enkeltkrog. Og når først fisken er kroget, så er det sjældent at jeg mister fisk på den. Jeg sørger altid for at binde den i en meget “fluffy” udgave fremfor tynddresset. Det funker! Jeg har ikke fundet nogle købefluer som er bundet efter mit hoved, så jeg gør det næsten altid selv. Om farveændringen har nogen effekt? Tjaaaaeh… Du kan læse lidt om Anders’ tanker bag fluen og se bindebeskrivelse her.

Honey Shrimp

– En anden superrejeflue som jeg ofte bruger i perioder hvor jeg ikke kroger fiskene ordentligt på Pattegrisen. Fluen bindes upside/down, så krogspidsen rammer fisken anderledes. Den kan også bruges hvis der er meget tang i vandet da spidsen jo peger opad.

Hen over vinteren, er det meget ofte denne flue der sidder på mit forfang. De gange hvor jeg har fisket den op imod andre fluer i vinterhalvåret, er den næsten altid gået ud af kampen som sejrherre. Den imiterer på fin vis en lille kutling og det pink fronthackle får den til at skille sig ud fra mængden.

Ja – I Danmark er den jo kendt for at være en ren P&T flue. Men den kan faktisk efterligne en masse. Om ikke andet så er den et virvar af liv – bundet med de rigtige materialer. Jeg bruger den mest i brun sidst på natten eller den helt tidlige morgenstund. Men Jesper Vang Møller fisker ikke med andet. Det kan du læse om her.

Polar Magnus - en af de giftige kystfluer om vinteren

Polar Magnus – en af de giftige kystfluer om vinteren

Kystfluer om natten

Når sommeren nærmer sig flytter noget af fiskeriet imod døgnets mørkeste timer – og her tændes der op for de mange sorte fluer:

Night Skater – En moderne skumflue som – ja – skøjter på overfladen. Bruges kun i roligt vand

Nattegrisen – En sort variant af Pattegrisen med sort skumskjold. Minder meget om nightskateren. Bruges kun i roligt vand

Night Tobis – synker men fisker højt i vandet. Bruges ofte i mere uroligt vand

Sort Zonker – Også en synkende mørk flue som gør det godt om natten.

Den Sorte Sølvræv – Chris Hallings favoritmønster i strømmende nattevand. Og også et af mine. Fiskes for fuld skrue i hurtigt strømmende på rev og andre steder hvor strømmen blæser afsted.

And that’s pretty much it. Disse kystfluer står for 95% af mit fiskeri. Ja – og Pattegrisen napper såmænd de 80 i dagslys og klarer det til UG. Men der er lige de der dage hvor fiskene er på en bestemt menu – men dem vender vi tilbage til.

Salg af kystfluer

Som udgangspunkt sælger jeg ikke fluer. Dels synes jeg ikke at tiden er til en storproduktion og dels mener jeg at der er så mange dygtige fluebindere derude, som kan binde flottere fluer til en bedre pris. Jeg er dog løbet ind i flere folk som ikke selv binder fluer og som gerne vil have fingre i Guldbassen. Hører du til den kategori, så kontakt mig. Så finder vi ud af noget.

3 kommentarer til “Kystfluer og kystfluemønstre

 1. Anders Schultz siger:

  Så ku det være jeg skulle prøve dine….. 😉

 2. Anders Schultz siger:

  Hej Torben,
  Prøv evt. Kamasan B270 til dine Guldbasser. Jeg benytter #10 og #12 (mest #10)

  1. tmeldgaard siger:

   Den er noteret Anders. Jeg kender godt krogen men synes bare Owneren er forrygende fordi den har et lidt større kroggab (eller kortere skaft). Men den er også lidt dyrere end Kamasanen så…

Skriv et svar