Fiskeri fra flyderinge
Fluefiskeri fra flyderinge er en fantastisk oplevelse som bør være enhver kystfluefisker beskåret. Desværre oplever jeg at mange har svært ved at komme ordentligt i gang med at fiske fra flydering. I mange tilfælde betyder det at flyderingen kommer til at ligge hengemt for til sidst at blive solgt. Det er synd, for der skal egentlig ikke så meget til for at gøre det til en god oplevelse. Læs med her og find ud af hvordan du kommer godt i gang:
(Billede brugt med tilladelse fra Kurt Konrad Production)
Køb af flyderinge

En verden af skønne oplevelser åbner sig med en flydering
Som med alt andet grej, så findes flyderinge i alle prisklasser. Seatrouting.com har tidligere anmeldt to af de mest populære. Men der findes vel i alt ca 10 forskellige mærker på det danske marked, som der alle er fordele og ulemper ved. En større gennemgang af dem kommer ikke her, men der skal gøres opmærksom på et par vigtige opmærksomhedspunkter.
Vær opmærksom på:
Siddehøjde
De første flyderinge der kom frem havde ingen decideret siddepude. I stedet sad man, bogstaveligt talt, med røven i vandskorpen. Sædet var blot et stykke dug spændt ud imellem siderne. Det betyder at man sidder med nummeren i vand. Helt fint om sommeren, men en kold fornøjelse om vinteren. Det betyder OGSÅ at man sidder lavt og pontonerne på siden kommer højt op. Det gør det svært at kaste ubesværet og man kommer uvægerligt til at spænde i nakke og skuldre. Endelig, så er der en del mere vandmodstand med rumpetten nede i vandet, så det kan IKKE anbefales.
Antallet af kamre
Det siger sig selv at det ikke er sjovt at få en punktering 400 meter ude på åbent vand. Det er sjældent at man fisker så langt ude, men det kan sagtens ske. Og det kan sagtens lade sig gøre. Producenterne vælger at tackle sikkerheden meget forskelligt. Nogle har dobbeltkamre imens andre bruger en kraftigere dug til blærerne indeni. Sørg for at få en løsning du selv tror på og gå gerne ekspedienten på klingen. De SKAL have styr på sikkerheden omkring flyderinge.
Finner
Som med ringene kan finnerne fås i alle kvaliteter og ikke mindst prisklasser. Cremen af cremen kommer fra amerikanske Force Fins og koster den nette pris af 1750 kr hos den danske forhandler. Altså det samme som en flydering i mellemklassen – mere eller mindre. Der er ingen tvivl om at FF er en fantastisk finne som virkelig har fordele frem for de mere traditionelle, men mindre kan altså gøre det. Jeg vælger selv finner hvor man kan have en vadestøvle i for jeg vil have mulighed for, med kort varsel, at fiske fra land. Jeg holder mig langt fra velcrolukninger. Dels bliver de hurtigt slidt og dels samler de en del skidtemøg som sætter sig i velcroen. En kliklås er at foretrække. Personligt er jeg landet på disse finner fra Outcast. De fungerer og koster ikke en bondegård.
Styr på sikkerheden!
Netop sikkerheden er alfa og omega for mange – som det også bør være. Det er usikkerheden som i mange tilfælde får folk til at falde fra. Men med det rette ekstraudstyr er man hjulpet godt på vej og kan få boostet selvtilliden nok til man føler sig tryg i flyderingen. Overvej derfor at anskaffe følgende (i prioriteret rækkefølge – og nej – jeg er ikke selv en engel som overholder alle råd og regler).
Oppustelig redningsvest
Skulle du falde i vandet er en selvoppustelig redningsvest en billig livsforsikring. Sørg for at få en model som ikke spærrer for adgangen til dine lommer, eller – lad være med at bruge lommerne i jakken og put flueæsker og andet i lommerne i flyderingen i stedet for.
En flydemakker
En makker, som fisker tæt på dig, er en fantastisk hjælp at have hvis uheldet er ude.
Anker
Sørg for at have et lille anker med med 10-15 meter reb bundet i. Brug det når du drikker kaffe. Brug det når du skal affiske et rev i strømmen og brug det hvis strømmen tager dig og fører dig til havs imens du har krampe i lægmusklerne. 10-15 meter lyder af meget, men husk på at et anker først for alvor er effektivt når trækket kommer vandret.
Mobiltelefon
i vandtæt etui. Ja – det siger vist sig selv.
Nødblus
Og husk så : Fisk ikke i kraftig fralandsvind!
Andet udstyr
GPS-tracking
Hvis man starter en GPS tracking inden man går i gang med sin tur, kan man let finde tilbage til den plads hvor det sker – hvis man driver væk. Jeg bruger selv et dyrt GPS ur fra Suunto, men man kan lave præcis det samme fra sin telefon. F.eks ved at bruge Endomondo eller andre programmer.
Flexistripper
Kan være fin til at holde styr på skydelinen. Ikke en bydende nødvendighed, men man kan hurtigt komme til at ligge og padle rundt med fødderne oven i skydelinen og så kan det være lidt besværligt at få viklet sig ud igen.
Drivanker
Kan tage gassen lidt af farten hvis vinden er for hård. Men husk på at det også kan fungere som et sejl hvis der er megen strøm – på godt og ondt.
Hvor skal jeg fiske fra flyderinge?

En fin ørred trak på bagkanten af badekarret. Med flyderingen var det intet problem at nå den. Foto af Michael Jørgensen
Ja – det er faktisk nok måske det der volder de fleste problemer for folk. Kysten kan virke stor og uoverskuelig når man skal i gang med fluefiskeriet inde fra land, men det bliver altså ikke bedre når man kommer ud på vandet. Her virker det faktisk endnu mere uoverskueligt. Men husk på at det er de samme regler der gælder og tænk flyderingen som din forlængede arm, der kan få din flue lige derhen hvor du har lyst.
Jeg bruger typisk flyderingen under følgende omstændigheder:
- Når jeg ikke kan nå bagkanten af et badekar. Du kender nok situationen. Du er vadet dybt ud og kaster det bedste du har lært, men fluen rammer adskillige meter fra bagkanten af badekarret. Og vi vil gerne helt derud, for vi har erfaring for at det ofte er her de trækker rundt: På overgangen imellem sandet og den mørke bund. Så er det bare om at komme ud i ringen. Herefter kan man vælge at lægge sig på revlen og fiske ind ELLER lægge sig i badekarret og fiske ud. Lad strøm og vind afgøre hvad der er bedst. Man kan med fordel holde fluen længere i “the zone” hvis man lægger sine kast skråt henover overgangen.
- Undersøiske rev: Ved hjælp af søkort og Google Maps kan man nogle gange hitte ud af hvor der er undersøiske rev. Men det kræver en del lokalkendskab eller arbejde at finde dem.
- Når der er dybt vand ind under land og der er klinter/skrænter i bagkastet, som f.eks. under skrænterne på stevns.
- Sidst men ikke mindst – når der er svag pålandsvind. I disse tilfælde foretrækker jeg at tage en vippetur og kaste i medvind frem for at kæmpe imod vinden inde fra land.
Hvordan skal jeg fiske fra flyderinge?
Selve fiskeriet bliver lettere hvis man sørger for at få tænkt vind og strøm ind hjemmefra – i det omfang det er muligt. Jeg holder meget af at have vinden i ryggen. Det giver god mulighed for at styre affiskningsfarten med fødderne og skydelinen lægger sig i en fin hale efter flyderingen.
Strømmen kan være lidt mere tricky, særlig hvis vind og strøm modarbejder hinanden. Men normalt er der en fin sammenhæng mellem vind og strøm.
Når man så ligger der med vinden i ryggen, kan man vælge om man skal drive med den eller om man skal arbejde mod den. Er vind/strøm kraftig lader jeg mig typisk drive med, men er den mere moderat går jeg imod den. Jeg fisker oftest med flydende skydeline og er ikke god til at holde styr på den med Flexistripperen. Derfor bliver det vigtigt at jeg ikke ligger og plasker rundt oven i skydelinen med fødderne – og det kan sikres ved at gå imod strømmen.
Når fisken hugger
Som på land er det vigtigt at få god linekontrol når en fisk har hugget. Jeg gør det ved at give fuld gas med fødderne når fisken er kroget. Det giver lige én den der halve meter pr. sekund som kan gøre forskellen om fisken kommer i land eller ej. Det betyder også at det er MIG der bestemmer hvordan ringen vender og ikke fisken.

En landingshandske er en god hjælp i flyderingen
Man vil opleve at fiskene hugger forbavsende tæt på ringen og det er virkelig noget af det der er med til at gøre fiskeriet fra flydering rigtig sjovt. Ligeledes vil man opleve at en større fisk kan snurre ringen grundigt rundt op til flere gange inden den er klar til landing.
Mht landingen, så har jeg nu anskaffet mig en billig kopi af den meget dyre Orvis landingshandske. Pasformen er rædderlig, men når man først har fået den skruet på hånden, så går det let med at få et solidt greb om halen på fisken.
De store fisk
Men ellers er landing af større fisk en udfordring i en flydering. Man kan vælge at have et net med, men det fylder ganske meget i en lille ring. Man kan også vælge at padle på land, men det bliver sjældent lettere at lande fisken når man skal holde styr på store fødder, store fisk og en løsgående flydering.
Vigtigst er det derfor at man har en “afliver” inden for rækkevidde hvis fisken skal med hjem. En 3 kilos fisk kan nå at lave en del støj i en ring, hvis man ikke hurtigt får den aflivet.
Hvornår skal jeg fiske fra flyderinge?
Det er næsten lettere at spørge: Hvornår skal jeg IKKE fiske fra flydering? Svaret er aldrig. Eller næsten aldrig. Personligt bliver det ikke til meget i det tidlige forår hvor havørrederne går og snasker rundt inde på det helt lave vand, men det er næsten det eneste tidspunkt på året hvor jeg ikke bruger den.
Ellers forsøger jeg at have den med på de fleste ture. Det er ganske klassisk at det netop er på de ture hvor den IKKE er med at fiskene ses i overfladen UDENFOR rækkevidde. Det er efterhånden sket en del gange. Til gengæld er det meget tilfredsstillende at hoppe i ringen og efterfølgende fange fiskene langt ude
Det afsluttende ord
Jeg håber at denne artikel kan være med til at afmystificere fiskeriet fra flydering – bare en lille smule. Kast dig ud i det og giv det en chance. Der ligger en ny fiskeverden foran dig og med erfaringen vil det (måske) give dig flere og ikke mindst større havørreder.
Smid en kommentar hvis der er noget jeg har glemt eller overset. Så får vi det proppet ind i teksten.
You must be logged in to post a comment.