Bedre fiskebilleder
Mange fiskebilleder stinker – for at sige det mildt!
Det er så synd. En fisk der for få timer siden var et smukt og levende væsen er nu blevet hjemtaget og ligger i køkkenvasken. Den er måske sågar blevet renset, men fangeren synes lige at de sociale medier skal se fangsten, så telefonen tages frem og snart efter ligger fiskebilleder af liget på FB.
Det er synd, fordi det havde krævet så lidt at få taget billedet ude ved vandet i stedet og i denne artikel vil jeg komme med lidt gode råd til hvordan du kan tage fiskebilleder som du ikke blot kan være bekendt at vise, men som måske endda også vil være decideret smukke.
Valg af kamera
Lad det være sagt med det samme: Du behøver ikke at slæbe et tungt spejlrefleks kamera med til vandet for at tage gode fiskebilleder. Dagens mobiltelefoner tager fantastiske billeder og man kan fint nøjes med det indbyggede kamera i de fleste situationer.
Mobiltelefonen
Mobiltelefonen har enkelte svagheder som gør at jeg personligt også har et vandtæt lommekamera med. Efter en række ture hvor regnen væltede ned – blev jeg træt af at skulle tage fiskebilleder og styre en telefon med touchscreen. Regndråberne får telefonen til at opføre sig som en umulig teenager udenfor pædagogisk rækkevide. Derudover er det fedt at have muligheden for at tage video og billeder under vandet – jeg dyrker det personligt for lidt, men har muligheden for det.
Alle nyere telefoner har også mulighed for at tage panoramabilleder. I de fleste tilfælde kan man få et hæderligt resultat ud af dem, selvom softwaret oftest har problemer med at lave billedovergangene i vand på troværdig vis.
Lommekameraet
Lommekameraet behøver ikke at være i topklassen. Alle større mærker har et eller flere kameraer som kan tåle både vand og tæsk – og begge egenskaber er vigtige for mig. Jeg valgte selv et Panasonic DMC-FT5 – udvalgt efter gennemlæsning af en række test. Billedkvaliteten er OK uden at være prangende men det er bygget som en kampvogn, så jeg er ganske tilfreds. Men om man vælger det ene eller andet kamera har ikke den store betydning.
Spejlreflekskameraet
Spejlreflekskameraet er for entusiasten. De færreste gider rende rundt med det tunge grej sammen med alt det andet grej man har med, men der er ingen tvivl om, at man får nogle muligheder med det som man ikke får med de andre løsninger.
Jeg har langt om længe fundet en god rygsækløsning med LOOP DRY PACK 35. Før havde jeg en rygsæk fra vision, men den var alt for kort i ryggen og blev hård at gå med en hel dag. I bunden af den nye passer min kamerataske perfekt. Jeg har masser af plads til mad og ekstra tøj. Og bliver ikke træt af at gå med den på samme måde som tidligere.
For at man virkelig får mod på at tage det med på tur bør man have en 100% vandtæt taske/rygsæk, så det ikke bliver fatalt hvis man sætter mig på rumpetten. Men som sagt – det er få fiskebilleder som ikke kan tages ligeså godt med en af de to andre løsninger.
Spejlreflekskameraet kommer for alvor til sin ret på de lange brændvidder (tele). Her har man en enestående mulighed for at isolere objektet fra baggrunden. Du ved – lave den der lækre udsmurte baggrund. Det kan man ikke gøre ordentligt med et lommekamera eller en telefon.
Nu har jeg bare kameraet med som standard – det vænner man sig til.
Tag billedet
Ude ved vandet er der typisk to situationer som kalder på et Kodak moment – To forskellige situationer som kalder på forskellige opmærksomhedspunkter:
Nøj hvor er her flot – det vil jeg tage et billede af
Den situation kender vi alle. Man fisker i solopgangen eller solnedgangen og det hele ånder fred og ro. Kameraet hives frem og der klikkes løs. Her er der en enkelt vigtig ting som man skal være opmærksom på: Horisonten!
Horisonten skal man så vidt muligt forsøge at holde lige – med mindre man vil gøre det bevidst og bruge det kreativt.
Den kan naturligvis rettes op efterfølgende når man kommer hjem, men forsøg at få den lige fra start af selvom det kan være svært i bølger og på glatte sten. Endvidere er der en tendens til at folk placerer horisonten LIGE i midten af billedet. Lad være med det!
Typisk vil det fungere meget bedre hvis man får det til at passe således at der er 2/3 himmel og 1/3 forgrund. Udover det rent kompositoriske giver det god mening. Det er typisk i himlen at vi har de flotte farvespil, så lad os da få mere med af den end det mørke hav.
Omvendt skal man også passe på med at låse sig fast i de gængse regler. Masser af ugennemtænkte snapshots med en mobiltelefon kan kaste fantastiske resultater af sig
Nøj – jeg har fanget en fisk – det vil jeg tage et billede af
Nu har du så fanget den fine fisk og du har fundet ud af at den er værd at tage billeder af. Først skal du tage stilling til om den skal ud igen eller om den skal med hjem til gryden, for det har i min optik stor betydning for hvad du kan tillade dig at gøre med fisken:
Hvis den skal ud igen
så lad være med at lægge den ned i sandet – det svarer til at lægge den på et stykke sandpapir og på en blankfisk vil det betyde en masse mistet slim og skæl. Hvis du løfter den ud af vandet så lad være med at klemme den på siden – det kan den ikke holde til. Gællegreb er no-go!
Det er naturligvis heller ikke godt hvis der skal bruges oceaner af tid på at finde et kamera frem, så i praksis betyder det at du er bedst stillet hvis du har en makker med til at tage billedet.
Hvis den skal med hjem i gryden
så er der lidt flere valg på hylden. Personligt bryder jeg mig ikke meget om fiskebilleder hvor fisken ligger fladt på stranden med stangen ved siden af som målestok. Bevares – jeg har taget – og tager stadig – fiskebilleder på den måde. Men jeg prøver at tænke i andre baner hvis der er tid til det.
I mange situationer vil man være overladt til selv at skulle håndtere billedet. Her er den nemmeste måde selvfølgelig at lægge fisken et sted og så tage et billede i en lækker vinkel – og her er det så bare om at åbne op for kreativiteten i forhold til vinkler, baggrund og deslige.
En ting er dog vigtig: Gå tæt på! Alt for ofte fylder fisken forbavsende lidt i billedet og man opdager det først når man er hjemme og det er for sent.
Er man alene er det selfietid. Det er egentlig ikke nogen let disciplin har jeg måttet sande ved flere lejligheder. Jeg har selv en lille Gorillapod med på tur som er en god hjælp. Men derfra og så til at få taget et vellykket billede er der faktisk et stykke vej.
En mulighed er selvudløser, men det kan være svært at nå på plads på de 10 sek. man ofte maksimalt har. Fisken gribes i farten og man når måske ikke altid helt på plads i forhold til hvad man har tænkt sig. Fokus kan være et andet sted end på en selv eller fisken og det er jo ikke ideelt.
Min egen udvej er blevet at tage video i stedet. Man føler sig en anelse idiotisk, men man har al mulig tid i verden til at antage diverse positioner. Når man så er hjemme kan man i ro og mag udvælge netop den frame man bedst kan lide. At billedet så ikke er på 18 MP må man leve med. I langt de fleste tilfælde kan man nå en opløsning som er fuldt tilfredsstillende.
Det bedste resultat får man dog ved at lave en “time-lapse” serie. Sæt 10 sekunder imellem billederne med “ansigtdetektion” og autofokus slået til. Og flyt dig så lidt mellem hvert billede. Det kommer der typisk noget godt og brugbart ud af.
Således skulle man gerne have fået noget i kassen som man kan arbejde videre med derhjemme hvis man har lyst.
Efterbehandling
Enkelte enkle justeringer vil ofte være på sin plads inden man er færdig med billedet. Lidt af det har jeg været inde på: Horisonten kan og bør rettes op. I nogle typer software er det besværligt fordi man skal taste en eller anden værdi ind, som man så skal passe til indtil billedet er på plads. Andre programmer giver mulighed for at trække en linje langs horisonten hvor efter billedet automatisk rettes op. Og skulle man nu sidde med et billede hvor horisont og evt sol, fisker eller andet motiv er i midten, så er det tid til at beskære billedet.
Et enkelt trick som findes i alle billedprogrammer er “levels”. Levels viser hvordan dynamikken i billedet er fordelt og her får man oftest de bedste resultater ved at udnytte hele spektret – fra helt sort til hvid. På helt grå dage dur det ikke. Her vil man komme til at “trække for meget i kurven. Jeg har prøvet at illustrere det med den følgende serie:

Den sorte og hvide skyder flyttes ind til kanten af kurven. Normalt en god strategi men her virker det ikke
Herefter er der egentlig kun en enkelt ting som jeg er meget opmærksom på. Skarphed! Mange er ikke bevidste om at man bør skærpe billedet efter hvordan ens output er. 1024 pixel i bredden kræver en anden skærpning end 300 eller 600 pixels. Det gør faktisk en stor forskel og man skal gøre sig klart hvilken slutstørrelse billedet skal vises i. Enhver form for ændring af størrelsen EFTER at billedet er skærpet, vil betyde at skærpningen mister effekt
Arbejder man i Adobe Lightroom har man mulighed for at sætte flueben i skærpning når man er klar til at eksportere billedet. Billedet skærpes så automatisk så det er optimalt i forhold til størrelsen. Jeg bruger selv denne funktion nu og den klarer jobbet rigtig godt. Se eksemplet herunder:

Det samme billede i 300 pixels bredde. Billedet til højre er skærpet og man ser hvordan det “popper” mere ud af skærmen.
Jeg vil også gerne anbefale et lille gratis plugin til Photoshop. Det klarer opgaven endnu flottere end Lightroom.
Skal du lægge billedet op på Facebook, så får du det bedste resultat ved at lave billedet i 1024 eller 2048 pixel på den lange led. Herefter skal du gemme billedet som PNG (Gerne PNG-24 hvis du har muligheden). Gemmer du som jpg bliver det typisk en anelse mørkere end hvad du har forestillet dig.
Valg af software
Jeg vil ikke komme meget ind på software, da alle funktionerne som er nævnt her findes i alle pakkerne – i den ene eller anden udformning. Jeg bruger selv Photoshop CC med Lightroom. Det koster 10 Euro om måneden, men så får man også alle opdateringer. en gammel CS3 udgave af Photoshop og en nyere udgave af det noget billigere Lightroom. Photoshop essentials har alle funktionerne og er endnu billigere e, så det kan man fint nøjes med. Men jeg har med stor fornøjelse brugt Open Source programmet GIMP i perioder – det er gratis – og det funker.
Vil du læse mere
Fiskebilleder kan blive en hobby i hobbyen og hvis man går “all-in” er det nødvendigt at have styr på teknikken. Min gode ven Casper Tybjerg har lavet en fremragende serie som tager dig med HELT fra bunden. Den kan absolut anbefales.
Jeg vil også gerne på det varmeste anbefale Matt Hayes´ “Fisheye – a guide to angling photography”. Her er udgangspunktet lystfiskeren og han går VIRKELIG i detaljer. Men den findes desværre kun på engelsk.
Det var det! Kom nu ud og tag nogle flotte fiskebilleder så vi kan slippe for fisken i håndvasken 😉
You must be logged in to post a comment.