lystfiskerforum kystfluefiskeren 404

Som nytilflytter til Sjælland tilbage i 2007 var det som at starte forfra med kystfiskeriet efter . Pladserne var ukendte og fiskeriet noget anderledes end det jeg havde kendt i Nordjylland. Kystfluefiskeren.dk blev det lystfiskerforum der sikrede, at jeg fik kastet mig over kystfluefiskeriet igen efter års pause. Men nu er Kystfluefiskeren.dk lukket ned. I dette indlæg vil jeg beskrive og diskutere, hvorfor diverse lystfiskerfora stille og roligt lukker ned. Og hvorfor det faktisk er lidt af en katastrofe for os alle.

Kystfluefiskerens bedste lystfiskerforum

Som nytilflytter til Sjælland var det som at starte forfra med kystfiskeriet efter havørred. Pladserne var ukendte og fiskeriet noget anderledes end det jeg havde kendt i Nordjylland. Kystfluefiskeren.dk blev det lystfiskerforum der sikrede, at jeg fik kastet mig over kystfluefiskeriet igen efter års pause. Spørgsmålene var mange og svarene kom prompte når de blev stillet. Men endnu vigtigere – der var et mylder af gode tråde om forskelige havørredpladser, fluemønstre og turbeskrivelser. For mig blev lystfirkerforummet hurtigt den vigtigste og bedste inspirationskilde til nye ture. Men nu er Kystfluefiskeren.dk lukket ned.

Der findes flere lystfiskerfora og flere af dem er der stadig gang I. Mange af os kender og har oplevet den hårde tone på lystfiskerforummet 123nu.dk og der sammenlignes lystigt med diskussionerne derinde når der tales højt andre steder. Men generelt er tendensen den samme overalt. Lystfiskerforummet som vi kender det er blevet overtaget af Facebookgrupper. Nogle dækkende hele landet, andre mere regionale og lokale. Nogle for fiskeri generelt, andre for kystfiskeri generelt, andre igen for havørredfiskeri og andre endnu mere specialiserede om flyderinge, pontonbåde, fluebinding osv osv.

Kystfluefiskeren lystfiskerforum lukket

Facebook har taget livet af Kystfluefiskeren.dk

Det er for så vidt godt, for mange af os inspireres af Facebook og de fangster vi ser på mediet. Jeg har ikke selv tal på hvor mange grupper jeg egentlig er medlem af.  Men langt hen ad vejen er det Facebook og “dens” algoritmer som styrer hvad vi ser. Pt er vores feed fyldt op med opslag som vores venner har kommenteret på for Facebook vil gerne have at folk interagerer mere på mediet. I og for sig OGSÅ godt nok.

Problemet opstår, når man skal have fat i gamle tråde. Man kan godt nok søge dem frem hvis man kan huske specifikke ord i tråden, men det kræver rigtig meget arbejde at finde en gammel tråd frem igen. Her fejler Facebook og taber stort til et lystfiskerforum.

Det helt store tab

Der hvor et lystfiskerforum virkelig vinder er, når vi tager Google og andre søgemaskiner indover. Google crawler lystigt igennem alle de kendte fora og præsenterer resultaterne smukt for os når vi f.eks søger på et bestemt fluemønster. Men Facebookgrupperne er lukket land for Google – selv de åbne. Og det betyder over tid at vi stille og roligt mister vores kilder når et lystfiskerforum efter et andet lukker ned.

Da jeg forleden dag skrev lidt med Michael om lukningen af kystfluefiskeren.dk slog det mig hvor meget jeg egentlig har brugt lystfiskerforummet igennem tiden. Når jeg lige skulle gense mønsteret til “Damslevs ”. Eller den der gode bindebeskrivelse af “” som Jan Damslev havde lagt op på kystfluefiskeren.dk? Jo jo. Jeg kunne selvfølgelig starte tråd nummer 100 om mønsteret i en fluebindingsgruppe. Og en eller anden barmhjertig sjæl skulle såmænd nok forbarme sig og smide et par billeder og en beskrivelse op. Men i mine øjner er det lidt som at starte forfra hver gang, i stedet for at holde en god tråd om et emne kørende og og eventuelt komme med tilføjelser til den.

Kystfluebilleder med geotags

I den lidt mere luskede afdeling finder vi brugen af geotags til at finde nye pladser 🙂 Jeg har tidligere skrevet lidt om det her. I al sin enkelthed, går det ud på at bruge geotaggede billeder til at aflure en plads, hvilket kan gøres med forskellige værktøjer. Facebook fjerner disse tags (hvilket mange reelt set nok sætter pris på). Men de findes stadig på masser af billeder i de endnu-levende lystfiskerfora rundt omkring.

Det er os der bestemmer

Men nu er Kystfluefiskeren.dk væk. Og ret skal være ret – der skete ikke meget til sidst. Som jeg husker det, så var sidste tråd med aktivitet 5 måneder gammel. Så det er forståeligt nok at administratorerne trækker stikket. Det er ikke dem der skal skabe liv på et forum. Det er os brugere og når vi så svigter, så er det forståeligt at man ikke gider bruge penge og tid på drift og vedligeholdelse af et lystfiskerforum.

Jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg har forsømt min del og i stedet kastet mig frådende over de mange Facebookgrupper i stedet. Men lukningen har givet stof til eftertanke. Jeg vil i hvert fald konkludere, at vi (og Google) mister en masse fremragende viden efterhånden som de lukker ned.

Men har jeg ret? Eller skal vi måske bare erkende at blogs og fora hører en svunden tid til? Smid en kommentar herunder.

 

6 kommentarer til “Et lystfiskerforum lukker ned

 1. Frederik Ganderup siger:

  Trist. MEGET trist. Jeg har selv brugt deres side meget og har da også søgt meget information inde på siden. Men jeg har som så mange andre, nok også brugt FB mere end kystfluefiskeren.dk den sidste lange periode.
  Jeg foretrækker dog en god hjemmeside med info frem for FB, men når nu alle skriver på FB, så er det jo der man ser hvad der sker 🙁

  1. Torben Meldgaard siger:

   Enig Frederik. Som jeg skriver, så har jeg jo også selv været en af de store syndere. Men som der også skrives på FB, så kunne der godt være noget nyt og godt på vej. Markedet bør i hvert fald være der for jeg tror, som du siger, at folk reelt set hellere vil have et godt forum end en bunke forskellige FB grupper. Men det må tiden jo vise 🙂

 2. Henrik Gottschalck siger:

  Hej Torben
  Synes at du ret ret i dine betragtninger. Kystfluefiskeren var for mig lidt af en bibel, da jeg startede med flue på kysten. Masser af viden samlet og en aktiv brugergruppe. Havde man et spørgsmål, var der altid hjælp at hente. Mange af mine gode fiskevenskaber har sit udspring i Kystfluefiskeren. Husker, hvordan Jan Damslev lærte mig at lave loops på en flueline, gode fif til fluebinding af Mikkel Hemmeshøj og ikke mindst sidens beskrivelse af kystpladser.

  1. Torben Meldgaard siger:

   Ja – jeg var selv ret passiv de første år men nåede da både fluekastearrangementer og fluebinding (som du altid vandt 🙂 ) Men jeg fik knyttet gode venskaber til en masse af jer rødder undervejs 🙂

 3. Alan garner siger:

  Kommer meget til at savne dine test af diverse ting, er så meget loop mand til fingerspidserne. Der er meget få andre steder man kan få en oprigtig mening om tingene, andet end salgsgas fra sælgerne. STORT savn herfra.

  1. Torben Meldgaard siger:

   Hej Alan. Nu er det ikke seatrouting.com der lukker ned i denne omgang men derimod kystfluefiskeren.dk . Så der skal nok komme flere anmeldelser på et tidspunkt. Tak for roserne – de er altid meget velkomne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *