hornfisk i alle aldre

Morten Jacobsen, bestyrelsesmedlem i Danmarks Sportsfiskerforbund, familiefar og usnobbet sportsfisker gæster i denne omgang bloggen med et skriv om den forhadte hornfisk, som netop nu er ved at indtage vore kyster.

Hornfisk – fisken, du bare skal hade, hvis du er ægtehavørredfisker

Du kender det nok. Du har taget en fridag på jobbet for at fiske igennem efter en stor, sølvblank havørred. Du har planlagt det til mindste detalje – valget af plads, strømmen, revet Der skal kranes en god fisk midt på dagen, inden varmen tager over og tvinger dig til enten det sene eller det tidlige morgenfiskeri. Men Men Men. Skuffelsen er til at tage at føle på, når det går op for dig, at pladsen allerede er taget – af de forbandede hornfisk!

sjov med hornfisk

Forfatteren og sønnike på hornfisketur

Hvert et kast ødelægges, fordi der er nap eller – eller endnu værre – fast ”trompet-ål” for enden af linen. Lige meget hvad du fisker med, eller hvordan du tager din flue eller blink hjem, er der bud. Møder du ligesindede på din tur, som også er smittet af -bacillen, har de det samme forbistrede udtryk i ansigtet. Falder man i snak, så gælder det om at finde ud af hvem der mest tydeligt kan forklare, hvor meget de faktisk hader hornfisken.

Hvorfor spilde tiden?

Jeg har selv været i den der situation utallige gange. Ærgret mig gul og blå, bandet og svovlet. Og – jeg indrømmer gerne – det kan stadig irritere mig, når hornfiskene er mange og ivrige. Men de senere år har jeg simpelthen forsøgt at ændre min indstilling. Hvorfor ærgre sig over noget, som man ikke kan gøre noget ved? Det er spild af (fiske)tid. Nogle dage synes jeg endda, det er skægt fiskeri.

Sådan kommer du til at holde af hornfisken

For det første synes jeg faktisk, det er en lidt svær fisk at fange (– sagde han virkelig lige det?!). Hvis man tænker over hvor mange hug, man får fra kontra hvor mange af dem man får på land, så er det faktisk en halvskidt deal. Sammenlignet med havørreden vil jeg vove den påstand, at jeg fisk-til-fisk får langt flere hele vejen ind til afkrogning. Så der kan sagtens være sport i at få kroget og afkroget mange hornfisk. Så tager du de største med hjem, hvilket bringer mig til næste punkt:

smager afsindigt godt, især varmrøget. Har du planer om at prøve noget varmrøgning i weberen, så er hornfisken helt oplagt. Det smager, så fuglene de synger. Har du eller venner til spisning, så lover jeg dig fadet bliver tømt, og du står tilbage i stjernestøvet som mesterkokken.

herlig hornfisk

Børnene elsker den underlige

For det tredje er hornfiskens ankomst det helt rigtige tidspunkt at give folk omkring dig en god oplevelse på kysten. Mine unger snakker om en måned, før de ankommer – (indrømmet, de er miljøskadet). De ved, at det er lig med et par gode ture til kysten med masser af flex på klingen og spænding. Hvem kan fange dagens største? Hvem kan fange flest? Hvor mange pandekager kan man nå at indtage i løbet af turen?

For det fjerde så er der altså stadig gode muligheder for at fange havørreder. Der er ingen grund til at lægge stængerne på hylden i to måneder. De er derude – lige ved siden af alle de langnæbbede. Hvis der er rigtig mange i vandet, så bruger jeg nogle gange anledningen til at teste noget nyt gear eller nye metoder af. Eller også opsøger jeg pladser, som jeg enten ikke har fisket længe eller jeg aldrig har prøvet…fiskes dét skal der, hornfisk eller ej.

Sådan kan du røge en

Hornfisken er som skrevet undervurderet som “kræ” i røgeovnen – men prøv det en gang! Efter rensning, så giver du den et ordentligt skvæt salt og lader dryppe af i et par timer. Skyl den og lad den tørre en times tid. Sæt gang i kullene i den ene side af weberen (hvis du ikke har en røgeovn). Når kullene er klar, placerer du fiskene på risten – modsat kullene – og sætter en drypbakke under fisken. På med låget. Efter fem minutter er fisken varm og klar til at modtage røg. Tag låget af og et par gode håndfulde røgsmuld smides over kullene. På med låget igen og åbent spjæld. Efter 15-20 minutter kigger du til dem. Er de godt gyldne og flotte, er de færdige. Servér dem som de er. Eller tag filetterne af og rør dem i en fed cremefraiche med lækre urter og springløg. Det giver en god mousse, som kan serveres på fx knækbrød eller ristet brød.

Skriv et svar