Virkelighedscheck af et vandløb

Chris Halling giver Venstres Miljø- og fødevareordfører et sandhedscheck. Erling Bonnesen gav i starten af januar 2018 et mindre fynsk et “virkelighedscheck” og dømte det til at det skulle ud af vandplanerne og dermed miste sin beskyttelse. Men havde han ret? Eller var det blot et forsøg på at mele landbrugets kage med opdigtet “fakta”? 

Et virkelighedscheck uden hold i virkeligheden

I starten af januar lavede Venstres Miljø- og Fødevareordfører Erling Bonnesen en omkring et vandløb på Nordfyn. Videoen var lavet af Effektivt Landbrug og forestillede et “virkelighedscheck” af et lille vandløb. I den korte film snakker Erling om, at vandløbet som det mest naturlige og helt uden tvivl skal pilles ud af vandplanerne. Erling har nemlig været ude i virkeligheden og ved selvsyn konstateret, at det lille vandløb kun skal tilgodese vandafvandingsinteresserne i området.

Det lille vandløb hedder Jerstrup Bæk og jeg fandt frem til nøjagtig det samme sted, som Erlings film er optaget ved. Derfor har jeg lavet mit eget virkelighedscheck af Jerstrup Bæk. Nøjagtigt der hvor Effektivt Landbrug havde Erling stående en dag i januar. Erlings film er kort og præcis. Han har foretaget et virkelighedscheck og fundet vandløbet uværdigt til fortsat beskyttelse i vandplanerne.

Helt så kort er min film ikke, da jeg mener det er vigtigt, at fremlægge fakta og valide data omkring bækken. Jeg har med ret stor sikkerhed også brugt mere tid på det end Erling, inden jeg kom med min konklusion omkring vandløbets skæbne.

Så tag med mig på en spændende tur langs Jerstrup Bæk. Et vandløb Erling Bonnesen dømmer ude i videoen der er linket til herunder:

En højtstående politiker fra folketinget

Erlings film gør mig på mange måder sur. Erling er jo ikke Hr. hvem som helst, når han blander sig offentligt i en debat som denne.

En højtstående politiker i Folketinget.
Miljø- og Fødevareordfører for sit parti.
Meningsdanner.
Beslutningstager.

Og jeg spørger mig selv, om det virkelig kan passe, at man i en stilling som den Erling besidder, helt og aldeles konsekvensfrit kan udtale sig, som tilfældet er i videoen fra Effektivt Landbrug? Kan vi ikke forvente, at de 179 folkevalgte som et minimum sætter sig bare en lille smule ind i substansen, når de kommer med så bastante udmeldinger, som tilfældet er her? Værktøjerne til et korrekt virkelighedscheck kræver ikke andet end en kort gåtur og en computer der kan komme på internettet.

Artiklen omkring indsatsen Nordfyns kommune har lavet i vandløbet kan du læse her : https://www.fyens.dk/…/Soelv-bliver-til-gul…/artikel/2252554
Den er fra 2013, men konsekvenserne af det gode arbejde ses med al tydelighed derude i virkeligheden den dag i dag.

I min optik er dette beviset på et utroligt makværk af film fra Effektivt Landbrug med Erling Bonnesen som hovedrolleindehaver. Det er enten et helt bevidst forsøg på manipulerende information eller et meget tydeligt eksempel på, at hverken Erling Bonnesen eller organisationen der filmer virkeligheds checket har forstået vigtigheden af de små vandløb.

Og hvis man ikke forstår det man ser, så bør man ganske enkelt ikke udtale sig om det på den facon. Det finder jeg personligt direkte frastødende og forkasteligt at man gør, når man samtidig med sidder ved det bord, hvor beslutningerne omkring netop vandløb som Jerstrup Bæk tages.

Vurdér selv

Men vurder selv hvem der har lavet det bedste virkelighedscheck af Jerstrup Bæk på Nordfyn. Både Erling og jeg har adgang til indhentning af de samme informationer omkring vandløbet. Vi er på nøjagtig samme sted fysisk. Så den eneste forskel kan ligge i hvad øjet ser og hvor og hvordan de tilgængelige data læses.

Jeg beklager længden af filmen, men håber virkelig I vil se den til ende. Et virkelighedscheck tager mere end de 1:04 min. som Erling brugte på det en dag i januar 2018.

Til sidst står spørgsmålet tilbage.
Jerstrup Bæk…….. En Nordfynsk afvandingskanal, eller en lille natur perle der er bevaringsværdig ?

Chris' skriv og video har været bragt i Facebookgruppen “Bevar de forhadte vandløb”

Skriv et svar