Test – Arctic Silver Zense fluestang

Arctic Silver Zense er nyeste skud på stammen fra den norske producent. Da Free-Flex stængerne for år tilbage så dagens lys første gang løb der nærmest chokbølger igennem de danske og udenlandske fluefiskerfora. Hvordan KUNNE man dog finde på at lave så grim en stang? Eller rettere – så grimt et håndtag. Forklaringen var, og er, simpel. Håndtaget er en nødvendighed for “free flex” – konceptet. Dvs det, at klingen kan bevæge sig frit indeni håndtaget.

I denne ser vi nærmere på den nyeste generation af stængerne – nemlig Zense-serien.

Det første møde med Arctic Silver Zense

En tidlig sommermorgen i 2014 var jeg på tur til Røsnæs i godt selskab. En af fiskekammeraterne havde bladret i det seneste Fisk & Fri og kunne berette om en ny stang på markedet – med et hult men meget underligt håndtag. Ud fra beskrivelsen lød den ikke til at være køn, men vi var enige om at en frit-arbejdende bunddel kun måtte være en fordel.

Jeg fik stangen i hånden første gang til Møn Session i 2015. Her havde Rune Westphal givet folk mulighed for at kaste med 1. generationen “Free-Flex Coast” som han selv tidligere havde anmeldt. Jeg har altid været en hund efter hurtige stænger og det kunne man bestemt ikke kalde stangen. På de få kast jeg fik kastet med den var der ikke skyggen af forelskelse at spore.

Halvandet år senere tog jeg turen til Fluefiskemessen i Kolding, hvor jeg løb ind i Rune, som i mellemtiden var blevet ASI ambassadør og dermed havde fået til opgave at stå på kastebanerne med den nye generation – Arctic Silver Zense. Jeg samlede stangen op, blindkastede få gang og lagde uden anstrengelse hele linen ud. Udover overraskelsen over det lange kast bemærkede jeg, at aktionen var strammet gevaldigt op i forhold til den tidligere udgave. Nogle dage efter hjemkomsten havde de mange indtryk fra kastebanerne aflejret sig og jeg stod tilbage med postitive aha-oplevelser fra to lejre: ASI-lejren og ZPEY-lejren.

I løbet af efteråret 2017 kom der en aftale i stand om, at anmelde #6 9′ og den har nu fulgt mig de sidste 3 måneder

Håndtaget

Arcticsilver Zense

Håndtaget på Arctic silver Zense – set fra siden

Lad os bare starte med at gribe om nældens rod – håndtaget. Håndtaget er jo i praksis det som adskiller stangen mest fra de andre stænger og det som får flest folk til umiddelbart at rynke på næsen. Men nyskabelsen ligger også i håndtaget.

Selv er jeg egentlig ganske konservativ når det kommer til grej – men nok egentlig mest når det gælder mit fluegrej til ferskvand. På kysten forholder det sig lidt anderledes. Her bliver jeg mere pragmatisk og kan godt overvinde min konservatisme, hvis der er mening med galskaben. Og det er der.

Håndtaget er lavet af en blanding af kulfiberkomposit – altså en blanding af kulfiber og plast. Modsat klassiske korkhåndtag er det ovalt – i stil med en hammer. Det gør, at man har et godt og solidt greb og materialet er også behageligt at holde på i vinterkulden.

Håndtaget åbner sig op i en to-benet gaffelform fremadtil, som betyder at klingen kan flexe indeni. Sideværts er klingen begrænset i bevægelsen og fabrikken hævder selv at dette er med til at give større retningsstabilisering.

Åbningen nedadtil er større end opadtil, således at klingen under fight ikke rører ved håndtaget, selvom der lægges meget pres på en fisk.

Og det er netop det hule håndtag der gør, at man kan få loade den nederste del af stangen. For stangnørder større end jeg, er det almindeligt anerkendt, at der ligger mest kraft i bunden af en stang frem for i toppen. Og hvis man forhindrer bunden i at arbejde frit, som et klassisk korhåndtag jo gør, så udnytter man ikke klingen optimalt.

Hjulholderen

Uden at have et fuldt overblik over, hvorledes man har monteret klingen, så antager jeg at den noget anderledes hjulholder er en forudsætning for en stabil montering af klingen. Jeg har ikke kendskab til tilfælde hvor klingen på nogen måde er gået løs fra hjulholderen.

Hjulholder på Atcticsilver Zense

Hjulholderen er enkel og funktionel. Og hjulet sidder godt fast

Selve hjulholderen har man kaldt “Quick-Lock” og det giver supergod mening. Den er CNC-fræset 6061-aluminium med efterfølgende anodisering, så aluminiummet ikke korroderer. Den består af en skrå fjederbelastet pal som kan skydes tilbage. Herved åbner hjulholderen sig og man kan sætte hjulet på og slippe palen igen. Fjederbelastningen forekommer tilpas – ikke for stram, så det er svært at sætte hjulet på. Og ikke for let så hjulet sidder løst,

Der er ikke den store grund til at bekymre sig om, hvorvidt ens foretrukne hjul passer i hjulholderen. I forbindelse med udviklingen af Arctic silver Zense har man testet mere end 100 hjul og blandt dem har der kun været enkelte som ikke har passet. Vær opmærksom hvis du bruger Einarsson eller Backwinder hjul.

Arctic Silver har lavet en fin video som viser hvordan klinge og håndtag arbejder:

Finish

Jeg har tidligere brugt udtrykket “fluestængernes svar på HIFI'ens NAD” om C&L Fly Seven' Eight”. Den titel kan passende overlades til Arctic Silver Zense. Det giver nemlig, i min optik, ikke megen mening, at plastre en lyssværdslignende stang til med sirlig håndskreven tekst og diverse farvede pyntebeviklinger.

Beviklingerne

Beviklingerne er lavet med sortgrå tråd

Så, naturligt nok, har man valgt at lade sort og sortgrå være de gennemgående farver på stangen. Slangeøjerne er lavet i en meget tynd og let sortanodiseret titaniumtråd. De er så tynde så jeg tænker at man skal være påpasselig med ikke at trykke dem. Omvendt – skulle det ske – er de lette at rette tilbage i ret form igen.

Vægt og MOI

Arctic Silver opgiver ikke vægten på stangen. Personligt tænker jeg, at det er fordi at stangens egenvægt i sig selv, vil kunne skræmme de købere væk som fokuserer meget på vægt.

Men som jeg jeg ofte har skrevet, så betyder vægt i og tæt på håndtaget langt mindre end vægt ude ved spidsen når det gælder kasteoplevelsen. Det er der tidligere skrevet lidt om her. Faktisk mener jeg at det er langt vigtigere at stangspidsen har en kontravægt i hjul, håndtag og hjulholder.

Egenvægten ligger på ca 163 gram, hvilket vil give mange vægtfanatikere kuldegysninger. Men hvis man ser på svingmomentet (MOI) så svarer det til svingmomentet på en Orvis Helios 2 9′ #6. En stang som faktisk kun vejer 96 gram. Se data for begge stænger her og her.

Har du lyst til selv at nørde med MOI og beregne for din egne stænger, så kan det gøres her hos Sexyloops. Og så bør det tilføjes, at min egen præcisionsvægt er afgået ved døden, men beregningerne bliver fulgt op af mere præcise når en ny er i hus. Decimaler på grammet betyder rigtig meget jo tættere man kommer på stangspidsen.

Eneste hage er, at man skal være varsom med vægten på det hjul man vælger. Mit LOOP Opti Runner bliver FOR tungt, så jeg har parret stangen med et nyt Vosseler DC2 7/8 som faktisk på ingen måde er nogen letvægter med sine 165 gram. Men balancen mellem stang og hjul bliver lige i øjet.

Som en lille sidebemærkning vil jeg nævne at en ordentlig balance imellem hjul og stang er med til at spare ens håndled for unødig overbelastning. Jeg kender til flere eksempler på folk, som er kommet af med seneskedehindebetændelse i håndleddet ved at vælge et tungere hjul – paradoksalt nok.

Kaste- og fiskeoplevelsen med Arctic Silver Zense

Fra fabrikkens side anbefaler man 14 gram til 9′ #6 og Robert havde været så venlig at medsende en 14 grams udgave af Micro-Diameter linen. På første tur røg den derfor på, men jeg syntes ikke at det spillede. 14 gram foresvævede mig at være for let og typisk benytter jeg selv 16 gram til de fleste #6 stænger.

Turen efter røg mit 16 grams RIO Coastal Seatrout derfor på. Og så var det en helt anden sag. Jeg huskede den dog som endnu mere letkastet i Kolding, men der er jo altid forskel på at stå på græs og så i vand til livet.

Jeg skulle stadig vænne mig til at sætte tempoet ned fra den LOOP stang jeg går med normalt Selvom Arctic Silver Zense er spændt gevaldigt op i forhold til Free-Flex Coast udgaven så er det altså ikke en hurtig kystkanon i klassisk forstand. Men i løbet af dagen og de næste ture faldt der ro på mig og mine kast og jeg oplevede en stang, der var mere tilgivende overfor mine kastefejl end jeg var vant til. Omvendt gik det ikke ud over længden på kastene – nærmest tværtimod.

I den perfekte vind

En enkelt dag havde jeg den der perfekte vind. 6-7 m/s skråt ind fra venstre og MÅTTE lige se hvor langt jeg kunne kaste hvis jeg “tyrede igennem”. Med en frisk Slickshooter (35 meter), havde jeg ca 6 meter tilbage. Det giver noget i retning af 42-43 meter.

Arcticsilver Zense Free Flex

“Gaflen” set fra oven. Man får en idé om det frirum der er til “Free-Flex”.

Men egentlig hæfter jeg mig efterhånden mindre ved længden end ved selve kasteoplevelsen. På enkelte pladser kan 1 meter gøre en verden til forskel, når man f.eks skal nå bagkanten af et . Men i 98% af situationerne betyder det ikke en dyt. Derfor er selve kasteoplevelsen i min optik mindst lige så vigtig.

Jeg skal have en fornemmelse af gode og harmoniske kast og her synes jeg Arctic Silver Zense kommer godt til sin ret – måske særligt for den mindre erfarne kaster eller nybegynderen. Jeg oplever nemlig, at den er mere eftergivende for kastefejl og disse ujævne accelerationer som giver “tailing loops” og vindknuder.

Jeg oplever, at der er utrolig lidt tilbageslag og vibrationer i stangen. Jo hurtigere stangen står stille når den stoppes i frem-og bagkast, desto bedre. Firmaet hævder selv, at det netop er grundet opbygningen af stang og håndtag der er skyld i dette.

Fightoplevelsen

Jeg havde hørt lidt om det på forhånd. Arctic Silver Zense skulle være VIRKELIG sjov at fighte fisk på. Fiskeriet i testperioden har ikke været det vilde balfaldera men det er da blevet til fisk op til ca. 55 cm.

Og rygtet talte sandt. Den er virkelig underholdende at fighte selv små fisk på. Her får man egentlig bedre fornemmelse for HVOR dybt stangen kan flekse.

Garanti

Arctic Silver Zense er med sine 5500,- ikke nogen billig stang og som jeg før har argumenteret for, så er det rart hvis man relativt let og billigt kan få en ny stangdel hvis den knækker.

Fabrikken yder livstidsgaranti på materialefejl. I praksis betyder det næppe meget om det er 2 år eller livstid da en materialefejl nok vil afsløre sig ret hurtigt.

Til gengæld kan man relativt billigt få en ny stangdel hvis den brækker formedelst 750 NOK (1250 NOK for bunddelen). Det tilsvarer ekspeditionsgebyret på mange andre highend-stænger, så det må siges at være en fin løsning.

Konklusion

Man skal gøre op med sig selv HVOR konservativ man er. Jeg mener, at man BØR tillade sig at bruge lidt tid med stangen, hvis man får mulighed for det. Nogle vil “blive omvendt” for kasteoplevelsen vil overstige ens trang og hang til det klassiske korkhåndtag. Andre vil ikke kunne forliges med “lyssværdet” pga. det manglende korkhåndtag. Meget få vil hævde, at der ikke er noget nyt, anderledes og positivt over kasteoplevelsen.

Hvis man ikke kan leve uden de stivere kastekanoner, vil man nok heller ikke falde for stangen. Man kan så vælge at spørge sig selv, om det skal have lov at skygge for den lækre fiske- og fightoplevelse man får med Arctic Silver Zense?

Herfra er der i hvert fald stor begejstring. Producenterne excellerer i nye materialer hvert år, hvor man hver gang hævder at nu er den hellige gral fundet. Arctic Silver er gået en helt ny vej og har ændret på det miljø som klingerne arbejder i. Og resultater er blevet supergodt.

Stangen kan bl.a. købes her

2 Kommentarer Test – Arctic Silver Zense fluestang

  1. Emil Haslund Larsen

    Super god og spændene anmeldelse. Men hvilken stang kommer du selv til at benytte fremover? Hvad jeg egentlig vil frem til er om du synes den er bedre end din Loop Cross SX.

    1. seatrouting

      Tak skal du ha’ Emil 🙂 . Det er et godt spørgsmål. Nu kommer der en tid hvor jeg vil bruge dem lidt på skift. Tror egentlig også at det er sundt at skifte lidt.

Skriv et svar