loop lainio

Den bedste vadejakke kan være med til at sikre, at man succesfuldt kan fiske havørred med kystflue året rundt! Men hvad er en god vadejakke? Og SKAL man gribe dybt i lommerne for at få fat i den? Seatrouting.com har haft fornøjelsen af at teste LOOPS flagskib – Lainio – igennem det sidste halve år. Og den har bestemt ikke skuffet.

Hvad skal en god vadejakke kunne?

Modsat en masse andre af de redskaber vi kystfluefiskere bruger, så kan det spørgsmål besvares ganske enkelt: Den skal nemlig være 100% vandtæt. Og så skal den være “tilpas åndbar”. Sekundært kommer holdbarheden, for det er de færrreste der vil betale en formue for noget der ikke holder. Og så kommer de mere personlige egenskaber som tilpas mængde, størrelse og placering af lommer

Loop Lainio

Slagregn på påsketur

Min sidste vadejakke var en Guideline Alta. Den performede fint på vandtæthed i starten. Åndbarheden var i top, men vadejakken røg pga manglende holdbarhed. Tapen i lommerne gik op og man gider ikke gå rundt med dyrt grej i lommerne med fare for at tabe det. Tråden i solskærmen gnavede hul og røg ud.

Jeg har længe haft kig på Lainio. Dels er jeg vild med farver der skiller sig ud fra mængden af sorte og armygrønne farver, men vigtigere er det, at den har et fantastisk ry. Modellen har været på banen i mange år med småjusteringer fra sæson til sæson. Men overordnet vidner det om, at man har et produkt der holder.

Jakken hører prismæssigt til i den høje ende og med en vejledende udsalgspris på hele 4600,- er der ikke plads til slinger i valsen. Til den pris SKAL den levere på alle væsentlige punkter! Lad os se på om den gør det.

Stoffet på Lainio

Jakken er lavet af 3-lags polyamid og med et vandsøjletryk på hele 20.000 mm er der garanteret fuld vandtæthed fra start. På papiret er åndbarheden også helt i top med hele 15.000g/M2/24 timer.

Farven

Jakken fås i 2 farver: den føromtalte “svensk-blå” og en mere almindelig og anonym “kul-grå”. Som udgangspunkt var jeg ikke i tvivl om farven. Der er så mange som går rundt på kysten i de neutrale farver. Hvorfor skal det være så kedeligt? Men i første omgang fortrød jeg. Jakken blev nemlig hurtigt smudset at se på. Men senere blev jeg glad for netop dette, men det skal jeg vende tilbage til.

Ærmerne

Ærmerne på en vadejakke kan synes ligegyldige. Men jeg sætter stor pris på at kunne række hånden et stykke ned i vandet uden at blive våd til albuen. På samme måde er det vigtigt at ærmelukket ikke har tendens til at gribe fat i fluelinen eller skydelinen under kast.

Disse to opgaver har løst til UG. Ærmet kan lukkes stramt til og hvor andre benytter fleece i håndleddet er der på LOOP Lainio valgt et gummiagtigt materiale. Med mindre man har hang til den slags materialer kan det godt føles lidt ubehageligt. Men man vænner sig til det og det HAR altså den fordel at der trænger mindre vand ind. Hvis man altså husker at stramme ærmet godt til.

Selvfølgelig trænger der lidt vand ind, men jeg er helt klart af den opfattelse at det er mindre end på tidligere vadejakker jeg har prøvet.

Lommerne

Ærmelommen passer til mobiltelefon eller bilnøgler

Som skrevet ovenfor, så er folks præferencer meget forskellige når det kommer til lommer og deres placering. Jeg har altid savnet en ryglomme når jeg har haft jakker uden. I dag betyder det mindre fordi jeg nu altid slæber spejlreflekskamera med og derfor har en stor vandtæt rygsæk på. Men hvis man vil være let påklædt OG have kaffe med, så er ryglommen altså svær at undvære.

Det samme gjorde sig gældende på Guideline Alta jakken. Da jeg købte den fortalte sælgeren at man var gået væk fra det for at øge åndbarheden i den øverste del af ryggen. Det giver OK mening for så vidt. Men for pokker hvor er den nu god at have! Lainio mangler denne lomme. Om begrundelsen er den samme vides ikke.

Ellers er der 3 lynlåslommer til “grej”. To der passer til en stor flueæske og en mindre til tippet og andre småting. Bag dem er der to fleeceforede lommer som jeg sætter pris på på de kolde dage. Der dumper også lidt grej derned ind imellem.

På venstre ærme er der en lille lomme til mobiltelefon eller nøgler. Jeg har brugt den til begge, men bryder mig ikke om at have mobilen deri. Dels skal man passe på at lukke den helt, så der ikke kommer vand ind i forbindelse med eventuelle fald i vandet. Men jeg synes det generer at have den når man skal kaste langt med fuldt dobbelttræk. Og er man venstrehåndet tænker jeg at det må være endnu værre. Lommen er derfor blevet fast tilholdssted for mine bilnøgler. Så slipper jeg for at spekulere på hvor de er puttet hen.

“Værktøjskassen”

Min helt klare favorit-feature på Lainio er en lille “værktøjskasse” som sidder udenpå lommen i venstre side. Den består af et par fjederkabler hvori man kan fastgøre lineklipper, slibesten og andet. Der er yderligere plads til at sætte flere pin-on-reels hvis man ikke har nok i de to.

Værktøjskassen på Lainio

Det er der for så vidt ikke noget odiøst i. Det fede består derimod i, at en flap kan slåes ned over værktøjet og lynes. Det er uvurderligt, da man ellers let kan få skydelinen rundt om alt muligt tingeltangel under kast og fight. Det har kostet mig mere end én god fisk igennem tiden.

Nu er peangen tilbage i den lettilgængelige position hvor jeg altid hurtigt kan få fat i den. DET spiller!

Hætten

Hætter på vadejakker skal kunne bruges helt tilstrammet når det pisker ned med 13 m/s lige i ansigtet. Men ofte har man behov for at have den mere løst for ikke at få spærret for meget for sit udsyn.

Disse opgaver klarer hætten fint. I nakken kan man med lethed regulere hvor langt hætten skal frem på hovedet. Og i kraven regulerer man let med én hånd hvor stram den skal være.

I det hele taget er enhåndsreguleringen lækker. Den fungerer uden problemer.

Lainio i brug

Som skrevet tidligere har jeg brugt jakken et halvt års tid. I skybrud, I slagregn – i varme og i sol.

LOOP Lainio manchetter

Gummimanchetterne kræver lidt tilvending. Men når de strammes ordentligt til kan de virkelig holde vandet på afstand

Vandtætheden har været helt i top hele tiden. Og så er vi så småt henne ved det der med den blå og let upraktiske farve:

Som skrevet bliver jakken “smudset” at se på – hurtigere end jeg er vant til. Men vi ved jo godt at vadejakker rent faktisk har GODT af at blive vasket ikke? Ja – rent faktisk, så anbefaler man jævnlig vask da skidt med tiden tilstopper membranen. Så det der irriterede mig lidt i starten er faktisk vendt til noget positivt – nu får jeg simpelthen vasket og genimprægneret jakken inden jeg begynder at ligne en hjemløs.

Jeg bruger nu efterhånden udelukkende “Grangers 2 in 1”. Det er let at bruge – og det virker!

Som skrevet er jakken virkelig blevet testet på nedbøren. På ture hvor (godt nok ældre) SIMMS G4 (skybrud) og Geoff Anderson Tsuba (heldagsregn) ikke har kunne stå imod har Lainio indtil videre holdt mig knastør.

Og netop disse dage med heldagsregn ender tit med at blive en udfordring for åndbarheden i jakkerne. Men også her har jakken slået til uden problemer. Og på de varmere dage, efter 2o minutters gang i sommervarme hjem fra en af yndlingspladserne. Så har jeg været temmelig våd af kondens i mine waders. Men indersiden af jakken har altid være knastør.

Mere kan jeg ikke forlange af en vadejakke.

Konklusion

Lainio er ikke nogen billig legekammerat. Men er man villig til at betale prisen (som er sammenlignelig med konkurrenterne i toppen), så får man en virkelig lækker jakke med en fed pasform. Jeg savner ryglommen men er villig til at undvære den HVIS den er frasorteret for at øge åndbarheden. Men er man kaffedrikker som ikke medbringer rygsæk på turen – så har man et problem.

Konkurrenterne i den høje prisklasse er givetvis på højde med LOOP Lainio når det gælder vandtæthed og åndbarhed. Derfor er det de mere sekundære features der skal afgøre hvilken vadejakke man vælger.

Her er den fikse værktøjskasse i min optik et kæmpeplus. Jeg ville ikke undvære den!

Du kan købe jakken her

LOOPs egen præsentation af jakken giver et fint indtryk af funktionerne

 LOOP Europe har venligst doneret testeksemplaret.

2 kommentarer til “Test – LOOP Lainio vadejakke

 1. Alan Garner siger:

  hejsa har kigget på loop jakken igennem længere tid men der er stort set ingen der har den liggende fysisk så man kan prøve den. men efter jeres anmeldelse er mit spørgsmål bare hvordan det er med størrelserne om man bare skal vælge den størrelse man normalt bruger i jakke? og lige med hensyn til gummimanchetterne på ærmerne om di måske skulle have en form for vedligeholdelse for at gummiet ikke tørre ud og sprækker? tak for en super anmeldelse.

  venligst
  Alan Garner

  1. seatrouting siger:

   Hej Alan

   Du har ganske ret. Der er ikke mange steder i landet man kan prøve den. Desværre. Det er altid skønnest hvis man kan se og prøve tingene inden køb – særlig ved beklædning hvor størrelserne kan variere meget fra mærke til mærke.
   Jeg vil dog sige at størrelsen ligger i normalområdet. Jeg går typisk efter XL til en vadejakke og jeg ligger på 190cm og en kampvægt på ca 105 kg. Dertil passer XL ok, men her om vinteren kunne jeg godt bruge den en anelse større. Om sommeren sidder den perfekt.

   Mht “gummiet” så er det faktisk forkert beskrevet af mig at det er gummi. For det er det ikke. Det er et kunstmateriale af en slags. Jeg har efterhånden brugt jakken i et års tid og materialet er ikke slidt eller mørnet på nogen måde. Jeg tror heller ikke at det kommer til at ske.

   Venlig hilsen og god jul

   Torben

Skriv et svar