Video af fluekast – og tilbagemelding fra Lasse Karlsson

Kan I huske dette indlæg om fra efteråret? Jeg havde nogle timer til overs i godt vejr og slæbte videoudstyret med på kastebanen. Efterfølgende fik jeg en superkonstruktiv tilbagemelding fra Lasse Karlsson, som virkelig gav noget at arbejde videre med. Der var supermange fine pointer som I læsere garanteret også kan lære noget af. De kommer her:

Den oprindelige af mine fluekast

Jeg havde faktisk glemt alt om den lange og konstruktive kritik fra Lasse. Men så dukkede der et kasterelateret opslag op i en Facebookgruppe hvor Lasse kom med indspark. Og så var det jo bare med at få kigget på hans kommentarer igen. Og ikke mindst delt dem med jer derude.

Lasses kommentarer viser noget om HVOR meget man kan få ud af at tage video af ens fluekast. Man kan selv se nogle ting, men det er imponerende hvad et trænet øje kan se.

Først den oprindelige video

Og så giver vi ordet til Lasse

Allerførst, forskellen mellem dit ”ingen krop” fluekast og dit ”hele kroppen i brug fluekast” er minimal. Dit ”ingen krop fluekast”, har hele kroppen i brug. Det er uhensigtsmæssigt, at du svajer i hoften i fremkastet. Dernæst så er din fodstilling ikke den bedste at bruge. Den kan bruges, og tit under fiskeri, er den nødvendig. Men for et fluekast og en krop i balance er den en hindring for udvikling. Din fodstilling i ”hele kroppen fluekast” er langt at foretrække. Man har god balance og kan bruge kroppen aktivt uden man dratter omkuld.  Og man kan lade være med at bruge kroppen aktivt.

Selve kastet

Dine linebuer i fremkastet er generelt ok. Også når man trækker den optiske illusion fra. Dit bagkast ville jeg arbejde lidt på til gengæld. Som du selv er inde på så smækker du stangen for langt ned. Ikke at man absolut ikke må det. Jeg er tit vandret selv, men hvis man gør det forkert så åbner det bare linebuen op! I tilgift har du en tendens til at lave tails i dit bagkast. Selvom det er svært at se når det foregår udenfor rammen af filmen, så er de tydelige hvis man ved hvad man skal kigge efter.

Det gode er at de hænger sammen med de mere åbne linebuer, så du kan slå to fluer med et smæk når du går ud og aktivt træner dem væk.

For tidligt bagkast

Imens din line ruller ud foran dig, så hæver du stille og roligt stangen. Derved mister du arbejdsvej for dit bagkast. Du accelererer derefter ikke jævnt, og ender med at gå for langt tilbage.

Løsningen er at holde stangen i ro, indtil du starter dit bagkast. Kig på stangen og vent. Dernæst er det med at accelerere stille og roligt, og gå efter at sende linen opad. Hvis vi prøver at sende den lodret op ender det som regel med at den ryger af sted lige over horisontalt. Det er det vi gerne vil have for et kast der skal lige fremad bagefter.

En god øvelse her er, at vente med at rotere stangen så længe som overhovedet muligt. Her er et hel krops fluekast fra mig. Læg mærke til hvornår jeg begynder rotationen af stangen:

Kig efter linen

Så skal du vente på, at din line har strukket sig i bagkastet. De gange hvor du kigger efter linen, går det godt. De gange hvor du ikke gør er der tydelig slæk i linen i fremkastet. Et godt bagkast er en forudsætning for et godt fremkast. Vent den hundrededel længere, så strækker linen sig også bedre i fremkastet

Tracking

Næste, dit ”stangen i 8 taller”. Det er mere korrekt at du svinger stangen i en kurvet bane frem og tilbage. Kastenørder kalder det tracking, enkelte danskere kalder det at kaste i banan. Du har helt ret i at jo mere lige et plan man kan føre stangen enten frem eller tilbage jo bedre! Vi prøver jo at sende en line af sted, og jo mere lige vi kan accelerere linen, jo bedre er det.

Der er dog ikke noget galt i at kaste med stangen en smule ud til siden. Optimalt skal vi gerne kunne kaste i samtlige plan fra lodret til vandret over begge skuldre Så har vi de bedste forudsætninger for et varieret fiskeri. Så hellere øve på det, end at låse sig fast i et plan, som ikke nødvendigvis er gavnligt.

Den der med at det kompakte kast er mindre anstrengende under fiskeri er en fin myte skabt af underhåndsmafiaen. Fysikken siger noget andet. Det kan godt være, at det for dig føles mindre anstrengende, selvom det nu ser ud til at du anstrenger dig mere i dit ”ingen krop” kast end du gør i dit ”hele kroppen” kast. Her er et lille klip af mig, med lidt forskellige teknikker:

Distance

Og så til den med distancerne. Som allerede nævnt ser jeg ikke rigtigt nogen forskel imellem de to kast du laver, så jeg ville heller ikke forvente mærkbar forskel i distance. Hvis jeg kaster kompakt, flip-flop/underhånds teknik, så topper jeg ud længe før jeg gør med mere konkurrenceagtigt fiskekast, som det sidste i filmen før.

De overvurderede mærkestænger

Og så en af mine kæpheste. Beklager, jeg kan ikke lade være .  Stangens kræfter er fortærsket, og det er kasteren der levere hele baduljen til et kast. En stang kan gemme en lille smule og give det tilbage senere, men alt andet lige, så er det ikke meget kasteegenskaber der er over vores brændte plastik. Selvom alle helst vil sige der er det, fordi man nu har spenderet en masse penge på skidtet. Den fungerer mest af alt ved at forstørre vores bevægelser. En lille rotation i hånden og stangspidsen har flyttet sig en meter eller mere. Her er det at det er fedt at den kan bøje, fordi så kan vi få den meter til at være næsten lige istedet for en halvcirkel. Der er bare ikke meget fjedereffekt over det, selvom det kan føles sådan.

Det er rigtigt nok at for at kaste langt med en stor bevægelse, så skal der være præcision over den. Men skal man kaste ligeså langt med en mere kompakt bevægelse, så skal man fysisk gøre bevægelsen langt hurtigere for at opnå samme slutresultat. Her er det så at der ikke er nogen gratis madpakke, da det er langt nemmere at være upræcis når man bevæger sig hurtigt. Og har man kun en kort bevægelse så gør det mere skade, end hvis man har plads til at rette op.

Efterskrift

1000 tak til Lasse for den dybdegående analyse. Jeg har ikke været på kastebanen siden, men har et par ting jeg husker på ude ved vandet. Særligt den med ikke at starte bagkastet før fremkastet har rette sig helt ud prøver jeg at tænke på. Og så mener jeg at have fået bedre styr på min tracking. Men det kunne være at man skulle bruge et par timer med at optimere sit fluekast henover sommeren.

Jeg håber at også I læsere kunne få lidt ud af Lasses kommentarer. Og igen – brug nu det videokamera. Vi har det lige ved hånden.

5 Kommentarer Video af fluekast – og tilbagemelding fra Lasse Karlsson

  1. Niels-Jacob

    Meget brugbart, specielt det med at vente til linen strækker inden bagkastet, samt at prøve at kaste lodret op i bagkastet. Det skal prøves. Også fedt med hans betragtninger om “mærkevarer”

Skriv et svar