fiskebriller kystfluefisker havørred fluefiskeri kysten

Fiskebriller er et must for kystfluefiskeren. De tjener som den bedste beskyttelse mod vildfarne fluer og hjælper, ikke mindst, kystfluefiskeren til at se følgende havørreder. Seatrouting.com har haft fornøjelsen af at teste fiskebriller fra LOOPs nye brille serie. Og vi blev ikke skuffede!

Valg af fiskebriller

Der findes et væld af fiskebriller på markedet. Prismæssigt kan du få fiskebriller til priser fra en hund og nærmest op til det uendelige. Og som altid er det svært at finde den rette balance imellem pris og kvalitet.

Der er mange ting man  skal være opmærksom på når der skal indkøbes fiskebriller. Vigtigst af alt er den polariserende effekt. Dvs brillens evne til at se igennem vandoverfladen og ned I vandet. Det burde være forbudt, men der sælges faktisk en del fiskebriller som ikke har polariserende glas – believe it or not.

Som med mange andre former for grej, findes der “specialisterne”. Dvs de firmaer der fokuserer på ét produkt – i dette tilfælde solbriller: Maui Jim, Costa del Mar, WileyX osv. Derudover findes der også fiskebriller fra de mere traditionelle grejproducenter. Udvalget er typisk mindre, hvilket kan lette valget betydeligt. Samtidig er man 100% sikker på at producenten har haft NETOP fiskeriet for øje og at brillerne er blevet behørigt testet af lystfiskere inden de kommer på markedet.

I denne ser jeg på fiskebriller fra den sidste kategori – V10 fra LOOP Tackledesign

V10 – hvorfor den?

LOOP V10 fiskebriller

Selfishie – en dag på kysten

er netop kommet på banen med et udvalg af fiskebriller. Man kan vælge mellem to forskellige stel og fire forskellige glas alt efter hvilke forhold man skal fiske under.

Stellene går under navnene X10 og V10 og forskellen ligger i tykkelsen på stellet og dermed også evnen til at holde falsk lys ude. X10 er den tynde model og V10 er den kraftige.

Glassene fås i følgende varianter:

Kobber/Grøn

Denne farve er tiltænkt medium til stærkt lys og målrettet vandløbs- og søfiskere

Grå/Blå

Til det meget stærke lys man kan blive mødt af i troperne under fiskeri på flats.

Gul

Målrettet imod det svage lys som man kan støde på i Danmark om vinteren og/eller omkring solopgang/solnedgang

Kobber/Flash

En allround brille som dog stadig er målrettet medium til stærkt lys.

Hvad vælger jeg?

Jeg har været på udkig efter fiskebriller til det svage lys et stykke tid. Jeg har et par Maui Jim Banyans som fungerer ok, men de bliver for mørke når lyset er svagt. De er også blevet lidt ridsede med tiden.

Samtidig har jeg ikke specielt lysfølsomme øjne, så det var passende at se om ikke det gule glas ville være tilstrækkeligt for mig under langt de fleste danske forhold på kysten.

Jeg har ikke lyst til at løbe rundt med flere sæt solbriller på mig. Et par SKAL være nok. Lad os se om det gule glas kan bære den opgave:

Design

fiskebriller LOOP V10

V10 forfra

Jeg har et stort hoved og kommer ofte til kort med fiskebriller. De er simpelhen for små til mig.

Den kraftige ramme på V10 passer mig derfor godt. Et kraftigt bær kan bære en kraftig brille 🙂

Stellet er lavet i et kraftigt dybsort plastmateriale der indikerer styrke. Samtidig er det dog tilpas elastisk til at stængerne ikke klemmer. Hængslerne er holdt i det samme kraftige materiale og virker solide uden nogen form for slør.

Det kraftige materiale til trods holdes vægten på kun 34 gram, hvilket må siges at være flot.

Ved næsen og yderst på stængerne er der et gult gummimateriale som sikkert forhinder fiskebrillen i at glide nogen steder. Når de er sat på så bliver de siddende! Farven er jeg ikke begejstret for. Jeg har ikke noget imod gult, men denne gule tone er lidt for kølig til min smag. Men det må siges at være en ubetydelig detalje.

Glas

Glassene er, som før omtalt, gule og lavet i polyamid. I valget af polyamid har man fokuseret på holdbarheden og letheden frem for de optiske egenskaber – uden at der egentlig er noget at udsætte på disse. Som i meget andet vil materialevalget altid være et kompromis og her har man altså prioriteret holdbarhed og lethed frem for superoptik. Det er i mine øjne et klogt valg med sportsfiskeren i mente.

Størrelsen på glassene er også vigtig. Der findes ikke noget værre end et par fiskebriller hvor producenten har sparet på glasstørrelsen, så man nærmest kigger igennem en tunnel. Udsynet skal være vidt uden at det spærres af stel! Den opgave har løftet til fulde.

Det ville have været fremragende hvis man kunne skifte glassene til nogle af de andre. Men der er ingen tvivl om at sådan en feature går ud over holdbarheden på brillerne.

Etui

etui loop v10 carbon kulfiber

Übercool etui!

Lad det være sagt med det samme. Jeg synes etuiet er übercool! Ja – jeg ved godt at det er bedøvende ligegyldigt for et etui skal bare sørge for at brillerne ikke bliver smadret under transport. Ja – jeg kunne passende bruge ungernes madkasse i mangel af bedre.

Men designet af dette etui trækker en fornem tråd fra firmaet og dets brug af kulfiber i stængerne – og til fiskebriller. Selvom etuiet må antages at være lavet i plastik, så har man imiteret kulfibermåtterne som man bruger i stangproduktionen.

Elegantissimo!

Under fiskeri

Jeg har nu brugt brillerne siden den mørke og kan konkludere at jeg ikke vil få brug for mere end dette ene par til fiskeri under danske forhold. Også selvom vi nu har nået de meget lange og meget lyse dage. Jeg tager dem på allerede inden solen er stået op og tager dem ikke af før efter at den er gået ned.

næseklemme solbriler loop V10

Næseklemmen af gul gummi

Det giver mine øjne mere beskyttelse mod vildfarne fluer end tidligere, men de giver mig OGSÅ en fordel imod havørreden i det svage lys. Således kunne jeg bl.a. let se en følger i det helt tidlige morgenlys i vinters. Det gav mig mulighed for at variere indtaget på fluen og lokkede til sidst fisken til hug. Jeg havde ikke set den uden.

Jeg kan fiske en hel dag og på det nærmeste glemme at jeg har brillen på. De sidder perfekt og med den lave vægt og gode pasform er der ingen problemer.

Jeg har på ingen måde skånet brillerne. Jeg har for vane at sætte dem i panden når jeg fotograferer, hvorefter jeg glemmer alt om dem og sidenhen rager dem på jorden. Der er ikke skyggen af en ridse endnu (hvilket man ikke kan sige om min Maui Jims). Det tyder på at holdbarheden er helt i top.

Pris

V10 fiskebrillen er ikke en brille man får smidt i nakken. Med en vejledende pris på ca 1800,- Dkr ligger den absolut i den høje ende af skalaen. Men er man klar til at smide det beløb, så får man en let, superlækker og meget holdbar fiskebrille med en fantastisk polariserende effekt og gode optiske kvaliteter.

Hvor kan de købes?

Brillerne kan pt ikke købes i Danmark

(Brillerne er venligst sponseret af LOOP Tackle Europe)

Én kommentar til “Fiskebriller – Test af LOOP V10 til svag belysning

  1. Michael Jørgensen siger:

    God og fyldestgørende anmeldelse, men dæleme mange penge for nylonlinse…

Skriv et svar