Det har i sandhed været en vild weekend med stort sølvtøj på de sjællandske kyster. Lørdag tikkede nyheden ind fra Isefjorden om en mulig europarekord på kystflue ind med en genudsat fisk på hele 98 cm og samme dag blev der fanget sølvtøj på 7,4 kg på Stevns.

For mit eget vedkommende blev forårsfiskeriet også kickstartet med en kort tur der endelig kastede en god fisk af sig.

Når der skal arbejdes for sølvtøj

loop balanceDet startede egentlig torsdag hvor Morten og jeg fik nogle timer på kysten. Flere pladser blev besøgt, men med det iskolde vand og den tykke tåge skulle der virkelig arbejdes igennem.

Flere pladser blev besøgt og til sidst fandt vi en stime med små fisk som kunne overtales – for mit vedkommende med en Guldbasse.

Det sjove var at fiskene tog umiddelbart efter at fluen var landet – for os begge to. Lidt som om at de nærmest blev forskrækkede og tog fluen som ren refleks.

Der var for få fisk til at det statistisk ville holde vand, men det er nu en sjov iagttagelse at gøre. Har I oplevet noget lignende?

4 timer i lavt vand

Så var der varmet op. Udsigten til en heldagstur smuldrede og blev reduceret til nogle timers fiskeri, så hjemmefronten også kunne passes. Men det var fint. Pladsen var udset og jeg var klar med fluen i vandet 07.20ish.

Første plads var et dybt som først blev fisket af med en Guldbasse uden at mærke noget. Herefter blev der skiftet til to fluer – som endeflue og Guldbassen som ophænger. Som altid, er jeg ikke helt tryg ved dette setup, men det giver altså nogle fordele i forhold til at finde den rette medicin til fiskene.

Badekarret blev gennemfisket igen og da der stadig ikke skete noget blev der skiftet plads.

På revet

Næste plads er egentlig også et som ender i et rev, men 3 spinnefiskere havde taget opstilling i selve badekarret. Jeg var derfor henvist til slutningen af det og overgangen til revet. afløses via en Agnereje med en Pattegris. Dagen i forvejen har jeg skrevet lidt med Søren fra Kolding om Pattegrisen. Han kan ikke rigtigt få det til at fungere med den, men jeg fastholder at JEG synes den fisker rigtig godt – særligt i det tidlige forår.

Flere gange i løbet af morgenen mærker jeg nipperi, men har svært ved at afgøre om det er bunden eller sølvtøj. Nogle gange sidder der en lille klump tang på fluerne og så behøver man jo ikke tænke videre over det. Men andre gange bliver man altså mere i tvivl.

I kikkerten

Badekarret mister vanddybde og går langsomt over i selve revet. Spinnefiskerne er tydeligvis ikke tilfredse med forholdene. Tilbage hvor de går er der selvfølgelig det smalle og på den anden side kommer der en revle på 50 meters bredde. Badekarret krydses og ude på revlen er det heller ikke helt godt åbenbart. De går ind og går langsomt tilbage til bilen. Jeg undrer mig lidt for de har ikke været der længe. Selvom vandstanden er lige i underkanten er der perfekte forhold med perfekt sidevind, godt gang i vandet og et svagt svæv. Vandtemperaturen er – ja hvad er den egentlig? Jeg registrerer at jeg ikke fryser om tæerne som jeg ellers gør når den er under 2 grader. Mon ikke den er for opadgående?

Bag en busk opdager jeg en fuglekigger og synes ikke jeg kan se noget interessant på vandet – andet end mig selv, men det er nok næppe mig han har i kikkerten. Jeg nyder bare at have pladsen for mig selv hvilket ikke er almindeligt på sådan en lørdag med perfekte forhold.

Fisk fluen HELT ind

Bunden er fantastisk hen over revet. Det er et stykke tid siden at jeg sidst har fisket pladsen og har glemt hvor varieret den er med store og små sten, spædt ålegræs og dybe “hestehuller”.

Og imens jeg står der i egne tanker kommer der pilleri igen kort tid efter at fluen er landet 35 meter ude. Altså næppe bund. SÅ er det jo om at finde den store pose med variationer frem. Pause i indtaget, hurtig indtaget, lang indtag, pause.

Polaroidbrillerne ligger derhjemme, men på 5 meters afstand kan jeg ane over den mørke bund. Da skydehovedet er helt inde lægger jeg stangen ud til siden. Grisens bane ændres og pludselig kan jeg ikke se den længere. Jeg rejser stangen uden at have mærket modstand – klar til et nyt kast – og så eksploderer vandet foran mig og jeg får vandsprøjt på snuden. Feedt!

Mere ballade med

Et prægtigt stykke sølvtøj - nappet af PattegrisenNu har jeg jo ikke været heldig med min skydelinehåndtering på det sidste og der er da også lagt op til udfordringer her. De første indtagninger er fint lagt i min linekurv, men da jeg laver variationer med lange indtag, er min blevet lagt i vandet. Nu står jeg så der med et godt stykke sølvtøj der har taget helt inde og som næppe trækker hele balladen ud igen. Hvis jeg begynder at gå ind er der store fare for at linen sætter sig i stenene. Landingshandsken er ikke med. Jeg ender med at læsse resten af skydelinen i vandet og får den op på hjulet. UDEN at lave kludder i den. En sejr i sig selv 🙂
Så kan jeg bare nyde fighten for fisken virker til at være godt kroget. Den er større end jeg først tror og overgiver sig altså ikke bare. Ikke nogle vilde udløb eller spring, men bare tungt og sejt trækkeri. De ER så stærke de vinterfisk!

Uden videre dramatik kan jeg kane fisken på land – et prægtig stykke sølvtøj på omkring de 60 cm i god vinterkondi. sidder i tungen på den, så den var ikke løbet nogle steder.

Forløsning

Uden at det på nogen måde er Bonanza, så er der noget særligt over at lande et godt stykke sølvtøj om vinteren. Der skal arbejdes ekstra hårdt for dem, så når de endelig landes er det en sejr. Jeg ved godt at jeg bør hoppe i baljen med det samme for der KAN være flere derude. Men jeg VIL altså også tage mig tid til at nyde sejrens sødme sammen med en pibe og en kop kaffe. Turen er jo reddet!

Jeg får nappet et par ture over revet igen. Der er forrygende forhold med tiltagende vind og gode bølger, men der sker ikke mere. Og det er helt fint.

I den kommende uge kommer der blæs på vinden. En dejlig god vestenkuling der kan få varmet vandet yderligere op.

Det gode ved nulture er, at man ikke har travlt med at komme ud igen. Det dårlige ved at få en god fisk er, at man kun tænker på at komme til vandet igen ASAP!

Release vs Guldbasse

Der køres videre med releasestatistiken. Når jeg fisker Guldbasse som ophænger tæller jeg ikke men med torsdagens fisk hedder brøken nu 55 hug, 42 krogede og 34 landede.

 

Vildmand og sølvtøj

Skriv et svar