Bag om Guldbassen – En Kobberbasse med tunsæt

Det er næppe nogen hemmelighed at jeg holder meget af . Den er let og hurtig at binde, den er effektiv og så kroger den hamrende godt. Men hvad er historien bag den? Det har jeg bedt manden bag den,  Anders Schultz, om at berette lidt om

Guldbassen

I løbet af fiskeåret er der næppe en flue som jeg fisker mere med end Guldbassen. Som så ofte, så er det tilfældigheder, som gør at man kommer i gang med at fiske med en flue. Får man hurtigt succes med den, så kommer den oftere og oftere på forfanget og man får sig snart en favorit i jagten på .

Sådan en flue er Guldbassen for mig. Jeg har ofte diskuteret den med Anders når jeg har mødt ham på kysten. Det er altid fornøjeligt at tale om diverse tweaks og deres indvirken på succesraten. Jeg kunne godt fortælle lidt om fluen og dens historie, men det er nu en gang sjovere at få historien fra hestens egen mule. Lad mig derfor give Anders selv ordet:

Anders får ordet

Multetraefstor-7
Anders Schultz og Guldbassen har slået til igen

Udviklingen af Guldbassen starter faktisk samtidig med at jeg begynder at fiske med flue. Ja det vidste jeg jo ikke på det tidspunkt, men sådan er det i hvert fald.

Som de fleste andre, der begynder at fluefiske, havde jeg også udfordringer med at fange min første havørred. Som noget helt naturligt begynder man at kigge på alle mulige faktorer at optimere. Jeg tror nok i virkeligheden, at det var min grejsammensætning, der var problemet, men hvordan ved man, hvad den rette sammensætning er, når alt man kaster med bare ikke kører?

Optimering af fluen

Fluerne kunne man jo også kigge på. Jeg er så heldig at have haft en rigtig dygtig bindeinstruktør i Henrik Møller fra FFFD Han tvang mig igennem alle forberedelserne i forhold til at kunne konstruere fluer. Således fik ingen lov til at lave de lette fluer.  Nej, vi skulle begynde med de fluer, som indeholder grundelementerne, så som hackle, hale, munddele, dubbing krop etc. Jeg lærte helt fra bunden med naturlige materialer først og derefter med syntetiske materialer. Herefter var det jo blot at kombinere farver, materialer, krogtyper etc. så fremkom relativt let nye kreationer af fluer.

Som optimering, når nu jeg ikke havde det store held med at fange fisk, begyndte jeg at skifte fluen oftere. Jeg fandt også ud af, at de mindre fluer var lettere at kaste med end de større. Længde på kastet og mindre kludder giver større tro på sagerne. Jeg prøvede derfor i begyndelsen, at optimere ved at binde de klassiske fluer på mindre kroge.

På en eller anden måde, som jeg ikke kan huske i dag, fik jeg information om Kobberbassen. Efter lidt søgen på nettet fik jeg samlet en del information fra Lars Juel Hansen. Lars' beskrivelse af hans fiskeri samt hans flue var rigtig nyttig og jeg fik hurtigt bundet nogle Kobberbasser. Det skal siges, at jeg på det tidspunkt havde fanget mine første fisk på flue, primært på og Magnus fluer. Allerede de første gange jeg prøvede Kobberbassen bundet på enkeltkrog #8 syntes jeg den lå fantastisk i både kastet og indtaget i forhold til mig. Fisk fangede den også og så var jeg faktisk solgt.

Med Kobberbassen som flue og dermed den større tro på sagerne samt den efterhånden rette grejsammensætning begyndte jeg også regelmæssigt at fange fisk. På den baggrund har jeg jo selvfølgelig stor respekt for og taknemmelighed overfor Lars Juel Hansen og hans udbredelse af Kobberbassen som flue. Den har helt sikkert hjulpet mig meget.

Dobbeltkrog – er det bedre?

P1010845
Guldbassen har slået til igen

Jeg var egentlig godt tilfreds med som det hele kørte, men mistede som alle andre selvfølgelig nogle fisk. For at optimere krogningen prøvede jeg at skifte mine enkeltkroge ud med Kamasan B270 dobbeltkroge i størrelse #10 og #12. En detalje som Ole Andersen (troldmanden fra Odden) havde talt varmt for. Efter at have fisket med disse kroge i efterhånden mange år, er jeg helt overbevist om at Ole har ret: Disse dobbeltkroge, kroger langt bedre end enkeltkrogene. Ikke at jeg dog på nogen måde kan bevise det med samme statistik som Jens Bursell i forhold til hans releasetakler. Dobbelkrogen har endvidere også den fordel, at krogskaftet fra bøjning til øje er dobbelt så kraftigt som for den tilsvarende enkeltkrog. Det giver mulighed for at lave en kort men samtidig mere fyldig flue.

Hvordan kom Gulddubbingen ind i billedet?

På et tidspunkt, da jeg skulle bestille noget nyt Kobberdubbing hos SalmonFly, leverede de noget Holografisk Gold dubbing i stedet. Det brokkede jeg mig selvfølgelig over, men de havde udsolgt af Kobberdub. Derfor havde jeg fået Gulddubben. Det var jeg på ingen måde tilfreds med og de lovede at levere noget Kobberdub, når det kom hjem. Gulddubben blev derfor i første omgang lagt i skuffen.

Læs om andre effektive fluer

En sensommer lige efter sommerferien fik jeg en dag, da jeg skulle til at binde nogle Kobberbasser, øje på gulddubbingen og bandt et par stykker i rent Guld. En af dem blev bundet på forfanget ude ved vandet. Solen spillede helt vildt i den holografiske dubbing. Også mere end jeg brød mig om.  Ja, der mens det stadig var , blændede fluen nærmest.

To fluer blandes

Omvendt virkede Kobberbassen pludselig meget mørk og uden spil i solen. Mens jeg fiskede videre med Kobberbassen stod jeg og tænkte på, at man burde kunne blande de to dubbinger og dermed få tonet guldfluen lidt ned, men samtidig bevare noget af det spil som gulddubbingen gav. Jeg fangede iøvrigt intet på den fisketur og da jeg kom hjem, satte jeg mig ved stikket og bandt de første fluer på Kamasan B270 dobbeltkroge med blandet kobber- og gulddubbing.

Dagen efter blev fluerne prøvet på samme plads, som der dagen før ikke var gevinst på, og jeg oplevede forrygende fiskeri. Den blandede kobber- og holografiske gulddub gjorde at fluen på samme tid havde nogle provokerende egenskaber med flash fra solens stråler kombineret med Kobberbassens struktur og bevægelse. Nu ved man jo ikke hvad fiskene tænker, men jeg synes den ser fræk og lokkende ud og tro i fiskeriet er som bekendt også en væsentlig faktor for at fange noget.

Guldbassen og Kobberbassen
Kobberbasse og Guldbasse

Yderligere optimering

Kobberbassen, som jeg lærte at binde den, er født med rødt hoved. Mine første Guldbasser var derfor også født med denne farve hoved. Igen har jeg ikke statistik på om farven på hovedet betyder noget.  Jeg oplevede dog en sjov episode en forårsaften på , hvor jeg stod og fiskede sammen med en anden. Vi havde begge kobberbasser på, men hans var bundet med sort hoved. Vi havde fundet en stime målsfisk, der gik i et område og i over en time kunne vi stå og fiske til stimen. Jeg endte med 7 fisk i hånden, mens de “sorte” kobberbasser ikke havde oplevet så meget som et hug. Jeg blev i hvert fald overbevist om at mine hoveder i fremtidig ikke blev sorte.

At jeg derfor endte med at skifte hovedet ud med fluorescerende rød var lidt en tilfældighed. Under et års SeaTrout Open skulle jeg på anden dagen lige dresse mine fluer op efter de havde været på hårdt arbejde. Jeg lånte Raymond Holms bindeæske og han havde ikke rød tråd, men kun den fluorescerende. I virkeligheden var jeg på det tidspunkt ikke overbevist om Claus Eriksens påstand om at fluorescerende fluer var det nye “sort”, men jeg havde ikke andet tråd og det kunne næppe skade.

Dagen efter havde Raymond og jeg en fantastisk fiskedag, med pæne og også mange fisk på land. Det virkede som om mine fluorescerende fluer var bedre end mine normale og som afslutning på dagen sagde jeg til Raymond: “Nu tør jeg ikke skifte tilbage for tænk hvis det virker”.

Guldbassen har lige siden været konstrueret med rød fluorescerende bindetråd. Nu har jeg ikke set noget materiale fra Claus Eriksen på samme videnskabelige niveau som Jens Bursell, men holder det, hvad Claus påstår, må Guldbassen med fluorescerende hoved fange flere fisk end Guldbassen med rødt hoved.

Virker den så?

For mig gør den og den blandede Guld- og Kobberdub gør en forskel for mig. Men om den virker bedre end f.eks. Kobberbassen har jeg intet videnskabeligt belæg for at sige.

Hvis man ser objektivt på fluen udefra, er der to faktorer, som helt klart er optimeringer i forhold til den originale Kobberbasse og det er dobbeltkrogen B270 samt de fluorescerende materialer. Det er områder man let kan tage til sig og så selv optimere sin egen flue, hvis man har lyst til det.

Hvis du vil vide mere

Tak til Anders for denne fine beretning om tilblivelsen af Guldbassen. Du kan se mere på Guldbassens helt egen Facebookside. Her kan du blandt andet se bindebeskrivelse af fluen. Jeg har også lavet en lille som kan ses herunder.

Mønsterbeskrivelse

Krog: Kamasan B270 str 10-12. Køb den her

Bindetråd: Fluo Orange. Køb den her

Belastning: Efter behov

Dubbing: Halvt Ice Dub kobber (køb den her) halvt Ice Dub Holo Gold – tørnet i løkke. Holo Gold har været svær at opdrive på det sidste. Du kan enten bruge almindelig “Gold” eller bruge “Lite Brite Holographic Gold” I stedet. Den sidste er heller ikke sådan at få fat i pt men Salmon Fly har den

6 Kommentarer Bag om Guldbassen – En Kobberbasse med tunsæt

 1. Simon Simonsen

  Hej
  Jeg har forgæves prøvet at få fat på icedub i Holo Gold, og ingen har kunnet hjælpe mig. Jeg har kun fundet Gold, og det er vel ikke helt så godt, eller? – Kan du give mig en ledetråd, så jeg kan få afprøvet din flue, evt. et link til en netbutik. På forhånd tak for hjælpen.

  Mvh
  Simon Simonsen

  1. Anders Schultz

   Hej Simon,

   Jeg vil henvise til FB-siden for Guldbassen. Her finder du en bindevejledning og materialeoversigt.

   Jeg har benyttet Lite Brite i de sidste år og den virker godt. Dog skal mængden af kobberdub iblandet være mindre, da den er mere mørk end Ice dubben. Ice dubben produceres ikke længere, hvilket er årsagen til du ikke kan finde den i butikkerne.

   Jeg kan ikke anbefale, at du benytter den ikke holografiske Gold. Jeg har testet den gennem en periode og den er hverken lige så holdbar og så giver den ikke glimmer effekten som den holografiske. Fangstmæssigt oplevede jeg også en forskel. Den fanger fisk, men, uden at have det store materiale, ikke så godt som den holografiske udgave. Jeg tester videre med andre blandingsforhold og måske jeg rammer en, hvor den “almindelige” gold virker tilfredsstillende.

   Mvh
   Anders Schultz – “Manden bag Guldbassen”

Skriv et svar