releasetakel

Den dårlige kystfluefisker-samvittighed har rumsteret i et par år nu. Et eller andet sted i grejet har der ligget et færdigt . Og der har det ligget og ventet, og ventet, og ventet – på at jeg kunne få taget mig sammen til at prøve det. Jeg har IKKE fået taget mig sammen – for jeg ved ikke om jeg orker. Find ud af hvorfor det nu er sådan

– refleksioner på kysten

Ja – det startede nok med denne fantastiske bog om på kysten. Der er næppe mange kystfiskere som ikke er stødt ind i denne smukke moppedreng fra Ovesen og Bursell. Det er vel næppe heller nogen hemmelighed, at Jens Bursell er yderst begejstret for releasetakler – til spin som til flue.

Personligt er jeg af den holdning at man skal prøve nyt. Vi flytter ikke vores efter havørred, hvis vi ikke eksperimenterer og udvikler. Derfor blev der læst grundigt op på emnet bl.a. på Henrik Haupts hjemmeside Lineloops.dk. Henrik har ca samme tilgang til sit fiskeri, men modsat undertegnede, så har han rent faktisk gjort noget ved det. Det kan man læse lidt om på siden.

Vigtigere endnu var det at man kunne købe de forjættede dele, som skulle til for at komme i gang. Det gjorde jeg så.

Et releasetakel i bunden af min chestpack

releasepakke_lilleDet gik også fint med at få knyttet det første releasetakel. Det blev sirligt pakket i en lille æske og lagt i min chestpack. Og der har det så ligget i knapt to år – uden at jeg har kunnet tage mig sammen til så meget som at FORSØGE at fiske med det.

Det hænger sammen med en manglende tiltro til at skidtet er til at kaste med, uden at tingene kludrer. For jeg er ikke et sekund i tvivl om, at krogningsegenskaberne er i top. Jeg magter bare ikke når ting kludrer for meget. Jeg bliver arrig og kaster NÆSTEN med ting!

Så mit releasetakel har bare ligget der og ligget indtil jeg så besluttede mig for at finde det. Det gjorde jeg – og måtte konstatere at to år i en trykket, og til tider gennemblødt chestpack, ikke er så godt til sådan et releasetakel med Pattegris.

En snak med Haupt

rustenreje_lilleI forbindelse med Multeslaget ved Kalundborg fik jeg så lejlighed til at diskutere emnet med Henrik Haupt. Og han er altså fortsat begejstret for konceptet og har såmænd videreudviklet på det.

Hvor han før brugte setuppet med den afklippede krog, så er han nu konverteret til at bruge 100% rørfluer. Til alle mønstre.

Og han lægger sig i kølvandet på Bursell. De kroger bare stadig møggodt og skulle efter hans udsagn være OK at kaste med også.

Så – nu står man der igen og ved godt at man bør men ved ikke om man orker. Hvis jeg når til at orke, så skal releasetaklet i hvert fald lige moderniseres, for rusten har trængt sig gevaldigt på.

Andres erfaringer?

Men – der er jo givetvis andre ude i det ganske danske land, som har kastet sig over et releasetakel. Ikke i min egen omgangskreds, hvor der, som hos mig selv, er lidt konservative tanker at spore:

“Det kludrer med garanti”

“Hvad skal det nu til for”

“Arrrrh – kan det nu også passe?”

releasereje_lilleMen vi skal altså turde at kaste os over nye ting som dette her såvel som rumstænger med hule plastikhåndtag (no offense ).

Det er sjovt nok – for når det kommer til , så er der ingen grænser for vores begejstring for nye materialer og metoder.

Men når det kommer til selve fiskeriet, så er vi altså et konservativt folkefærd, som helst ikke flytter os alt for meget på én gang.

Men ER der nogen derude som har kastet sig over releasetakler med succes?

Kan I få det til at fungere?

Kroger de bedre?

Kan man kaste med det uden at skulle bruge et kvarter på at montere sit releasetakel igen bagefter?

Smid en kommentar herunder!

21 kommentarer til “Releasetakel til kystfluer – orker man næsten?

 1. Jakob Friis siger:

  Hej derude…
  Kan man slet ikke lave et optimeret set-up med enkeltkrog til flue fiskeri ?
  Personligt synes jeg en del af elegancen ved fluefiskeri går lidt i stykker ved at skulle tilføje en trekrog.
  Jeg bruger ret traditionelle kystfluer inkl strørrelser. Jeg har mistet 5 +-3kilos fisk inden for et halvt år og er begyndt at undersøge hvad jeg mon gør galt, om jeg er for ivrig eller det modsatte i modhugget? Typisk mister jeg dem efter 10-20 sek. Skal siges jeg har fanget mange fisk i alle størrelser og er ikke nybegynder men landingsraten er ikke imponerende.
  Så altså, hvad gør i andre når de hugger og er der muligheder med anden setup med enkeltkrog. Tak for jeres svar og tid. Mvh Jakob

  1. seatrouting siger:

   Ja – det eneste input jeg har er, at bruge små fluer bundet bundet på dobbeltkrog. Min erfaring er, at når der først er kroget, så bliver de altså hængende. Altså –
   næsten. Statistikken siger pt at ud af 46 krogede fisk har jeg landet de 38 – På Guldbassen udelukkende.
   Men jeg tror sagtens at dobbeltkrogens positive effekt kan overføres til andre mønstre, men det er klar at der er svært at få pakket en stor rejeflue i str 2 eller 4 ned på en str 10 krog 🙂 Her må man nok ty til L-rigget.

   Mvh Torben

   1. Jens Bursell siger:

    Hej Jakob – problemet med enkeltkrogen er at den er “en-dimensionel”. Der er også en løsning på dette – men den har jeg ikke publiceret endnu, så den holder jeg lige lidt endnu…

    Jeg er enig med Torben i at dobbeltkrog (eller trekrog) i de små størrelser er en god løsning til at få en ret høj landingsrate på de meget små fluer (læs ca 60-70 %), som jeg skriver det på side 272 i bogen “Refleksioner på kysten” tilbage i 2013. Torben: Ovenfor i bloggen kan jeg se, at du har haft 61 kontakter, med 46 “kroget” og 38 landet. Dvs du har fået 38 ud af 61 hug, hvilket giver en landingsrate på præcis 62 % på din guldbasse med dobbeltkrog str 10. Fisker du samme flue på L-rig med fx en str 16 trekrog – vil jeg være meget overrasket, hvis ikke du får mindst 30 % flere fisk på land end med dobbeltkrogen str 10. Alternativt – prøv at binde fuldbassen direkte på en str 12 eller 14 trekrog – det tror jeg også vil hæve landingsraten. Som Torben så rigtigt siger – så sætter krogstørrelsen græsen for, hvor stor fluen kan være, når den bindes direkte på krogen, så det efterlader pt L-rigs eller release-fluer som den eneste måde at bruge små og bedre penetrerende kroge på større fluer. Hvis du vil prøvet noget der er perfekt optimeret til fluestangen og ønsker noget der er ekstremt simpelt at bruge – har du fx prøvet click-release systemet?

    1. Jakob Friis siger:

     Hej Torben og Jens.

     Tak for jeres gode svar som giver god stof til eftertanke.

     Jeg forstår at 2 og 3 dimensionelle kroge naturligvis vil øge landings raten.
     Men som sagt helligere jeg mig til en enkelthed i mit fiskeri og derfor er løsningen for mig ikke at tilføje flere kroge. Derimod er tanken om at optimere enkeltkrogen helt ok i min bibel 😉

     Det må gerne være svært at lande fisk. Jeg har bare konstateret at jeg kroger ofte store fisk men mister dem igen typist efter 10 sek.

     Jens, Jeg læser med stor interesse din analyse omkring penetrering. At traditionelle kyst str kroge for ofte ikke penetrere igennem til modhagen. Kunne man forstille/ findes der kroge der har en kortere afstand fra spids til modhagen? Altså således penetreringensdybten forkortes og dermed giver større chance for at få effekt eller nå til modhagen.

     Jeg har på fornemmelsen at det faktum omkring penetrering som du beskriver Jens er der humlen ligger i forhold til mit fiskeri.

     Mvh
     Jakob

     1. Jens Bursell siger:

      Hej Jakob

      På alle eksisterende krogmønstre skal man have mindre kroge for at få kortere fra krogspids til bagsiden af modhagen – og på alle kroge er der et direkte link mellem wiretykkelse og penetrationsevne. Og – man kan ikke bare bruge en større enkeltkrog med tynd wire – fordi den vil være svagere – en stor krogbøjning med tynd wire rettes nemlig lettere ud…

      Så – hvis du vil undgå at miste de mange og ofte store fisk er der i min bog pt kun en udvej – nemlig dobbelt eller trekroge op til max str 10 – gerne 12 eller derunder, hvor fluen bindes direkete på – eller diverse L-rigs og releasefluer til de lidt større fluer.

      Dbh Jens

 2. David Semajer-Garic siger:

  IT WORKS!!!

  Jeg må og skal blande mig lidt her, da fristelsen simpelthen er for stor til at lade være!
  Da bogen “Refleksioner på kysten” landede i min samling, var jeg, som nok mange andre, utrolig skeptisk over for dette nørderi. Jeg har dog sidenhen overgivet mig 100 % til småkrogstackler på både flue og spin. Spinversionerne er dog sidenhen gået hen og blevet mine egne små versioner af “releasetacklet”.

  Hvad angår fluen, ja så hersker der ingen tvivl om at de små trekroge generelt kroger bedre end den traditionelle flue bundet på enkeltkrog – whatever the size! Jeg har selv været igennem “the game” med de 100 kontakter, og blev ligeledes overrasket over hvor mange kontakter der netop ikke kom på land med enkeltkrogen, selvom jeg førhen alligevel bildte mig selv ind, at min landingsrate var >80 % med den traditionelle opsætning. I starten gjorde jeg alt er bogen, og fik opnået de samme landingsrater som Jens beskrev, men må indrømme at jeg i den lange ende blev træt af fejludløste rigs (dog kun i starten), uendeligt lange aftener med microtuber og mange udskiftede bidetænger, da disse ikke er lavet til stål >0,5mm i diameter. Det er endt ud i at jeg har lavet mit eget lille system, der muliggør at den traditionelle flue kan modificeres og bruges som rørflue. Dette havde dog ikke været muligt uden inspiration fra bogen og de mange gode close-ups. TAK Jens!

  Jeg ligger i dag med en average på ca. 85-90 % ved brug af mit lille system, og simple rørfluer bundet på L-rig.

  1. seatrouting siger:

   Tak for indspark David. Jeg ved jo at du er begejstret for konceptet. Fisker du også med dit rig på fluestang eller kun Bombarda?

 3. Jens Bursell siger:

  Hej Torben – Spændende – send gerne et foto af dit takel, så skal jeg evt gerne hjælpe med at troubleshoote, hvis du har nogle problemer med fx rig-bits eller dimensioner og afstande. Semifixeret L-rig til de mindre og mellemstore fluer vil være den letteste måde at starte på: http://bursell.dk/articles/fishing/saltwater/coastfishing/show/259. Men – sørg lige for at have 100 kontakter på krogflue inden, så du reelt set hvad dit referencegrundlag er inden du sammenligner. Mvh Jens

  1. seatrouting siger:

   Det er en aftale Jens. Jeg var ude i dag. 8 kontakter, 5 blev hængende og 5 blev landet. The game is on 🙂

 4. Jens Bursell siger:

  Hej Gutter – det koster altid lidt fisketid i starten, hvis man vil vænne sig til noget nyt – men som sagt – øvelse gør mester. Release-taklet til krogfluer, som er beskrevet i Refleksioner, er med løsthængende krog – hvilket ikke er alle fluefiskeres livret. Man kan også let lave det med en krog, der ikke er løsthængslet – se fx her: http://bursell.dk/articles/fishing/saltwater/coastfishing/show/281. Det som nogen kan have svært ved at forliges med ved det originale release-takel til fluer er semi-fixeringen af taklet bagerst, da det kræver den helt rette silicone tube. Dette problem er løst 100 % med den nyeste variant over release-flue taklet – click-release – som man kan læse mere om i oktoberudgaven af Fisk & Fri. Ligegyldigt hvor hård kasteacceleration du lægger for dagen med både fluestang og bombarda, er det ikke muligt at fejludløse taklet. Først når en fisk hugger og der kan opstå brækstang – frigives krogen. Modificeringen er let – og når det er gjort, er det rent fisketeknisk ikke sværere end at fiske med normale fluer. Men – du kommer til at lande betydeligt flere fisk på en mere skånsom måde.

  At man ikke har lagt mærke til, at man mister mange fisk – er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man rent faktisk ikke mister mange fisk. Bård – du siger du kun mister 5 uder af 100 på normal krogflue. Til det kan jeg kun sige – at jeg tror du vil bliver overrasket, den dag du kan sætte et micro undervandskamera foran din flue. Personligt mener jeg, at mange af dem, der tror de ikke mister mange fisk – enten ikke tæller, hvor mange kontakter de har, og derfor reelt ikke ved, hvor mange de mister – eller også tæller de ikke små nap/fisk, der huggede uden at blive kroget – som mistede fisk.

  For alle dem der tvivler på om jeg har ret i det jeg siger: Tæl de næste 100 kontakter på fluen – og selv det mindste nøk, som lugter af ørred tælles med. Noter hvert hug med det samme, så du ikke glemmer det. Når du har nået 100 kontakter – tæl hvor mange du landede. Bagefter gør det samme med småkrogstakler som fx L-rig eller release – og døm så selv hvorvidt det er mig, der er bindegal – eller om der er nogle fluefiskere, der måske bør revidere deres syn på tabsrater ved forskellige teknikker.

  For fluefiskeren tror jeg det vil være en øjenåbner at prøve at fiske med bombarda hvor helt strakt og uelastisk line lettere afslører samtlige hug – og dermed også hvor mange fisk man går glip af ved at fiske med enkeltkrogsfluer.

  At de små trekroge giver en markant højere landingsrate er ikke fortænkt nørderi . At opdage det kræver blot, at man tager præcise notater på sine ture – og så ellers lægger plejer på hylden.

  Sidst men ikke mindst – ønsker man at lave op til ”best practice” i forbindelse med catch & release – så lever takler som L-rigs og release betydeligt bedre op til de officielle nyeste anbefalinger til skånsomt lystfiskeri fra DTU-Aqua, som du kan se her: http://www.fiskepleje.dk/vandloeb/fiskeriregulering/genudsaette_fisk

  Mvh Jens Bursell

  1. seatrouting siger:

   Hej Jens

   Tak for godt og velkvalificeret indspark Jens. Jeg forpligter mig jo næsten til at kaste mig ud i det – så det vil jeg gøre. Og jeg tror jeg vil gøre som du foreslår og prøve at holde tal på de næste 100 kontakter og så skifte til et småkrogstakel.

   Så skal jeg naturligvis nok rapportere her på bloggen 🙂

   mvh Torben

 5. Jeg er på samme hold – orker ikke rigtigt. For det første kan jeg godt lide enkeltheden i at bruge en simpel krogflue uden dikkedarer. For det andet har jeg lidt fornemmelsen af, at rigget skal løse et problem, som jeg ikke vidste, at jeg har … Jeg synes bestemt ikke, at jeg har problemer med manglende krogning eller mistede fisk på kysten, og når det endelig sker, er det ikke oftere, end at jeg kan glæde mig over kontakten og fiske videre.

  Claus

 6. Anders Schultz siger:

  Jeg orker bare ikke!
  Som du ved er jeg stor tilhænger af dobbeltkroge og fisker her med Kamasan B270 fra #8 til #12. De kroger altså bare godt og de (måske) sidste procent lever jeg uden. Kan finde andre dobbeltkroge, som ikke kroger med samme høje procent, så det er ikke fordi andet ikke er prøvet. Jeg eksperimenterer med så meget andet i mit fiskeri, men synes jeg har fundet en rigtig optimal krog til en optimal flue, så synes faktisk jeg er kommet godt i mål.
  Sidst jeg var ude, prøvede min fiskemakker releasetacklet. Han kom ikke i vandet før jeg var på vej hjem, så ingen tvivl om det kræver lidt tilvænning at binde, men kastet kørte umiddelbart fint. Eneste ulempe han nævnte var, at ålegræs blev fanget med samme høje sikkerhed som Bursel angiver for fisk 😉

  1. seatrouting siger:

   Det er præcis min frygt. At man ender med at bruge megen kostbar fisketid med at nørde rundt frem for at fiske. Der er nok ingen tvivl om at øvelse gør mester, så i rent faktisk kan nå at fiske sammen næste gang, men… jeg forstår din pointe.

   Og ja – jeg kunne godt forestille mig at ålegræs nok ikke lige er det fedeste at fiske dem i.

 7. Per Gylling Hansen siger:

  Jeg har de sidste 4 år brugt rørfluen rigtig meget ved kysten under bestemte forhold, både som release tackle og L-rig og begge fungere 100%
  Krognings raten er ernorm og ligger næsten på 100% og føler næsten havørreden kroger sig selv.

  Under de rigtige forhold vil jeg klart anbefale det. – skal siges det udelukkende er på rør jeg bruger det – for gider det ik på enkeltkrog( mere bøvlet)

  1. seatrouting siger:

   Det kunne godt være at man skulle prøve det der rørsetup Per. Hvad er de rigtige forhold i din optik?

   1. Per Gylling Hansen siger:

    Rørfluen bruger jeg kun når der er røre i vandet af enten strøm eller bølger. På de stille dage syntes jeg stadig at den traditionelle enkeltkrog fanger bedre.
    Men netop de dage med meget røre i vandet er også de dage jeg finder det sværest at kroge fisken, særlig hvis der er kraftig sidevind. Her virker rørfluen eminent med en eftersøgt krog helt i L-rig. Det kroger helt fantastisk.

 8. Henrik Pold siger:

  Hej
  Har de senesteder par måneder fisket med release tackle på gennemløber og ca 5 mdr med L rig på rørfluer . Og ja det virker helt fantastisk. Vil dog her lige indskyde at jeg fisker med bombarda og ikke fluestang. Måske det vil gi mere bøvl på en fluestang, men måske noget med kastestil som skal tilpasses.

  Det virker umiddelbart uoverskueligt at gå i gang med, men når der først er bundet et par tackler så er det faktisk ikke så slemt endda

  1. Bård siger:

   Ja jeg ville også lige give det en chance. Fiskede med det for nogle år siden da det kom frem. Var til foredrag med hr Bursell, og fik nogle meget gode fif omkring de forskellige kroged penetrationsevne
   Jeg er dog fået væk fra det igen af flere grunde. Den vigtigste var at jeg ikke mister mange fisk på mine ture, måske kun 5 af hundrede.
   Jeg fisker stort set også kun med små fluer hele året af kobberbassetypen, og altid med intermediate skydehoved som sikrer god kontakt til fluen i al slags vejr.
   Med dette setup kan jeg kroge fisk der nipper forsigtig til fluen.
   Går ned i str 8 krog hvis de er svære.
   Jeg synes at kystflue setup skal være enkelt og problemløst for at man skal komme i “the zone” hvor man bare fisker uden at tænke, og bliver en del af naturen. Hvis jeg skal stoppe og checke mit setup hvert 5 kast bliver jeg idiot…..snask på krogen fjernes med et par hurtige blindkast. Not so med release tackle.
   For mig bliver det bare noget fortænkt nørderi.
   Hold fluen let dresset, og skift den hvis den ikke er syleskarp.
   Hvis man elsker store fluer er det måske besværet værd.
   Min makker og mig fisker med det samme setup, og jeg var vild med pattegrise og honeyshrimp. Han fiskede med kobberbassen. Vi fangede stort set lige meget, den der fangede mest var den der bevægede sig mest eller var kendt med pladsen.
   Derfor er jeg gået over til små fluer da de er nemme at binde og kaster nemmere i blæsevejr, og nemmere at hive op af vandet når der skal fiskes 12-14 timer flere dage i træk. Med release tackle bliver det en hurtig billet til den lukkede….

   1. seatrouting siger:

    Bård: Ja – vi er vist lidt i samme klub (sammen med A Schultz) og kan godt lide de små kobberagtige kræ. Som du skriver, er fordelen at man let kan binde en ny, så man kan altid fiske med nye og syleskarpe kroge. Men – det kan man jo faktisk også med releasetaklerne, hvor fluen kan holde lang tid og man blot skifter krogen.
    Jeg er så ikke enig i at det er fortænkt nørdere. Jeg tror sgu’ de kroger hamrende godt, men kan være i tvivl om hvorvidt det er al besværet værd i forhold til de små fluer.

    Hyg dig derude 😉

  2. seatrouting siger:

   Godt at høre 🙂 Jeg vil umiddelbart skyde på at det er lidt nemmere med Bombarda. Men som sagt. Det skal jeg nok ikke udtale mig om før jeg har forsøgt mig.

   Tak for indspark

Skriv et svar