Anmeldelse – Arctic Silver Micro-Diameter (MD) – en fremragende flueline

Jeg må krybe til korset. Jeg er et utålmodigt menneske på trods af, at jeg kan stå utallige timer ved kyst eller elv. I et tidligere indlæg kunne jeg berette om en halv times skuffende fiskeri med Arctic Silver Micro-Diameter, hvorefter den blev dømt ude. Jeg kunne ikke få det til at fungere.

Jeg undrede mig en del over det og blev siden opfordret til at give linen en chance mere. Det har jeg gjort og det har ændret mit syn radikalt på linen og dens egenskaber.

Arctic Silver Micro-Diameter line

Som beskrevet tidligere, så havde jeg virkelig svært ved at få tingene til at køre med linen. Trods gunstige forhold kunne jeg ikke få den mere end 25 meter ud. Det er jo lidt gak, hvis man nu kan få 5+ meter med et andet line setup.

Men på opfordring fik linen hen over sommeren en chance mere. Det vender vi tilbage til. Først lidt om opbygningen af Arctic Silver Micro-Diameter.

Opbygning

Arctic silver Micro-Diameter flydende og intermediateJeg kunne vælge imellem #6 på 14,5 gram og 10 meter klump og #7 på 17,2 gram og 10,9 meter klump. Valget faldt på #7, da jeg hellere vil have en line som er lidt for tung end lidt for let. Til mit setup havde jeg foretrukket ca 16 gram.

Pudsigt farveskift

Det første jeg bemærkede var farveskiftet imellem blå og gul. Normalt vil man forvente at dette skifte ligger i overgangen imellem klump og , men her lå skiftet midt på klumpen. Meget mærkeligt.

Jeg kontaktede Robert Selfors fra Arctic Silver, som forklarede, at det skyldtes et behov for at ændre linens densitet midtvejs på klumpen. Fabrikken har pt kun 2 farvedyser og da man prioriterer kasteegenskaberne har man altså valgt denne løsning. Når fabrikken en dag kan håndtere 3 farver/densiteter, så vil man naturligvis lavet et skifte ved overgangen til skydelinen.

Nyt materiale

Arctic Silver MicrodiameterArctic Silver Micro-Diameter er lavet af et nyt materiale, som skulle være en del af forklaringen på linens egenskaber. Man bemærker at både hoved og skydeline er overordentlig glat. Efter intenst kystfluefiskeri med linen kan jeg konstatere, at den IKKE slider hul i fingrene. Det er ellers en af grundene til at jeg altid har sværget til de monofile skydeliner frem for runninglines.

Når først hovedet er udenfor topøjet, så leverer Micro-Diameter i kombination med Cross SX 690 altså nogle meget flotte og meget lange kast

Som navnet antyder, har linen en meget lille diameter. Det er med til at få den til at skære bedre gennem vinden angiveligt. Det er ingen kunst at lave en lille diameter på en line, men hvis man skal lave en intermediate line og ikke en synke 8, så opstår udfordringerne. Man kan derfor på forhånd frygte, at linen synker for hurtigt, men det er altså ikke tilfældet. Jeg vil umiddelbart mene at den lægger sig mellem RIOs Coastal Seatrout skydehoved i den lette ende  og Zpey Scandic Saltwater hoved i den tunge.

Pris

Linen hører til i den absolut dyre ende. Man kan vælge at købe den i Arctic Silvers webshop til 89$ (590,- d.d), men skal så være opmærksom på told, da Norge jo er udenfor EU. PRO-Outdoor sælger den på tilbud til 665,- så i sidste ende bliver det nok ca det samme. Det ER en dyr line og jeg skal ikke gøre mig klog på om udviklingen af de nye materialer kan retfærdiggøre den høje pris.

Under fiskeri

arctic silver lilleLinen har nu været med på kysten på ca 10 ture – og jeg er tilbøjelig til at lade den blive siddende på hjulet. 11 meter klump er ret meget på kysten. Med tiden så jeg gerne at man lavede en lidt kortere klump på en evt. decideret kystline og en sådan har Arctic Silver ifølge Robert Selfors, da også på tegnebrættet. Bl.a. fordi den har været stærkt efterspurgt af danske kystfluefiskere.

I praksis er det dog gået uden de store problemer. Jeg registrerer dog, at jeg typisk har behov for ét ekstra blindkast i forhold til et 9 meters klassisk kysthoved.

Lange kast

Det kan jeg imidlertid leve med, for når først hovedet er udenfor topøjet, så leverer Arctic Silver Micro-Diameter i kombination med 690 altså nogle meget flotte og meget lange kast. Typisk har jeg et 4-5 omgange line tilbage på hjulet når et langt kast er afleveret, så når man regner forfanget med ligger sådan et kast på 32-33 meter.

Jeg har skullet vænne mig lidt til at fiske med WF igen. Med et skydehoved er man ikke i tvivl om hvornår den rette mængde line er ude, men den mellemlange bagtapering på hovedet betyder, at man er mindre følsom overfor at have præcis den rette mængde line ude. Nu er det i hvert fald ikke et issue længere.

Jeg har registreret at tålmodighed også er en dyd under kast. Linen skal have god tid til at rette sig ud inden fremkastet og det er givetvis her jeg har fejlet under den indledende test. Man SKAL altså lige vænne sig til den lidt længere klump og de lidt anderledes egenskaber.

Flotte kast

Det er der ikke noget odiøst i som sådan. Og dog. Rhjul_og_arcticsilver_liner_lilleunninglinen kludrer markant mindre end en monofil skydeline. Derudover så er kastet markant mere elegant og kontrolleret end dem jeg kan levere med et skydehoved-setup. Jeg tør godt sige, at jeg næsten ingen vindknuder har haft med linen. Og ja – jeg ved godt at det måske siger mere om mig som kaster end om linen, men hvis det virker for mig, så gør det nok også for andre.

Man fornemmer at der virkelig er arbejdet med densiteten. Runninglinen er svagt synkende under den jeg er stødt på ved Storebælt og i Østersøen og det betyder, at man er godt hjulpet af en . Man kan godt fiske uden, men man mister noget længde i kastene pga modstanden fra den sunkne line.

Jeg vil skyde på at den faktisk flyder under højere saltholdigheder, men det står lidt hen i det uvisse.

I

Jeg har benyttet linen et par gange fra flydering og det har virkelig været en succes. Jeg er ikke god til at have linekurve eller flexistrippere med i ringen, så en helline der kan lægges langs pontonerne har vist sig at være et stort hit. Det gælder naturligvis for alle helliner og ikke blot Arctic Silver Micro-Diameter

Holdbarhed

Det er nok for tidligt at sige noget om linens holdbarhed, men jeg kan pt. konstatere at øjerne holder en del bedre end de gjorde på Rios skydehoved. Coatningen virker umiddelbart utrolig stærk, så jeg har stor forventning om en lang holdbarhed for linen generelt.

Flydeudgaven

Som man kan se har jeg OGSÅ været så heldig at få fingre i flydeudgaven af Arctic Silver Micro-Diameter. Jeg havde store forventninger til den pga Intermediate udgaven, men blev meget skuffet da jeg en enkelt nat brugte den på .

Hvor Intermediate-udgaven kaster og skyder som en drøm, så skyder flydeudgaven simpelthen for dårligt. Jeg havde meget svært ved at genkende de gode egenskaber fra intermediate-linen og skiftede hurtigt over til et skydehoved-setup. Og har ikke rørt linen siden.

Konklusion

Er man klar til at lægge de ca 750 kroner, får man en line som opfører sig anderledes end flertallet. Har man derfor mulighed for at prøve den nogle gange før køb, er det nok at foretrække.

For undertegnede er den blevet en fast del af setuppet, som kan levere lange, stabile, velpræsenterede kast. Det sker delvist på bekostning af et ekstra blindkast, men er man klar på at leve med dette, så venter der måske én en stor kasteoplevelse.

Køb linen her

Har du erfaringer med linen? Så smid en kommentar herunder eller på Facebook

Skriv et svar