smuk solopgang ved stevns

En sommer er ved at gå på hæld efteråret nærmer sig med hastige skridt. Vandtemperaturen tager en tur ned og de vanskelige sommerørreder bliver lidt mere medgørlige. Det bliver lækkert. En tur til blev indledningen til en forhåbentlig god efterårssæson.

En ferie uden fiskestang

Personligt er det ikke blevet til meget hen over sommeren. Fluestængerne havde jeg behændigt gemt af vejen på ferien.

Sidste år ved samme tid var de med hele vejen rundt i Danmark og Sverige og lå der i tag boksen og kaldte – hele tiden. Sommerferierne er tid til familiesamling og samvær og så nytter det ikke noget at farmand går og sukker efter havørred på kysten. Så med stængerne vel forvaret hjemme gik det faktisk lidt bedre – sådan lidt “Kold Tyrkerish”. Spinnestængerne var med til noget hyggeligt fiskeri med knægtene, men når man glemmer hjul og alt det andet kan det ligesom være lidt ligemeget

Hjemme igen

Hjemme igen har jeg været opsat på at få en helnatstur, så jeg trak en tur til Stevns for at forsøge mig med de vanskelige sommerørreder på en plads.

Fisk ville være fint, men det var egentlig ikke det vigtigste. Der skulle indhentes en måneds manglende ro til sjælen – lidt af tiden med stangen i hånden men også bare “værende” på stranden.

Flyderingen var med og ved søsætningen midt på aftenen løb jeg ind i David “2-bissen” Semajer-Garic og hans makker Jan. Det er længe siden at jeg har været på Stevns, så det var lækkert at støde ind i dem. Jan startede aftenen ud med at lande en fin farvet havørred omkring målet, men klagede over meget tang i vandet.

Ud i flyderingen

Selv kom jeg kort efter ud. der var et tydeligt strømskel på langs af kysten som jeg lagde mig ud i og tog så ellers turen med vinden i ryggen – uden at mærke eller se noget.

På land igen fik jeg en længere snak med Jan og David og vi fik samlet op på forårets og sommerens . Gutterne er nogle af de mest fiskende på Stevns og har en solid finger plantet på den Stevnske puls. Efter sidste års fantastiske havørredfiskeri igennem juni og juli havde det været skuffende i år. Som altid er det svært at komme med en forklaring på det, men sådan har det altså været i år.

En revanche til Microdiameter linen fra Arcticsilver

Arcticsilver MicrodiameterJeg har tidligere dømt Microdiameter linen fra Arcticsilver ude, men jeg skrev lidt med Troels fra Århus, som VIRKELIG mente at jeg skulle give den en chance til. Det har jeg gjort på de sidste par ture og – den er faktisk møggod når man altså lige vænner sig til den lidt længere klump – og en masse andre ting som jeg vil komme ind på i en senere .

Men der er ingen tvivl om at den faktisk fortjener roser, så det skal der naturligvis rettes op på i en kommende anmeldelse

I flyderingen er det noget nemmere at håndtere en WF line end en og risikoen for at linen filtrer reduceres betragteligt. Jeg sidder også tilpas højt til at den lange klump ikke blive generende.

Jeg har også fået fingre i flydeudgaven af linen og den har jeg altså mindre til overs for. Men men men – ikke mere om det her. Det må vente til anmeldelsen.

Augustmørket lukker sig om mig

David og Jan har oplevet en masse springende , som absolut ingenting kan lokkes til, så de vælger at trække stikket, da mørket begynder at banke på.

Jeg selv hopper i ringen igen. Først på aftenen har vinden været mere på, men dønningerne lægger sig efterhånden og jeg kan nyde den begyndende nat i fulde drag. “This is what it’s all about”

Aktiviteten er ikke-eksisterende, men det gør ikke noget. Så er der ingen havørred til at “forstyrre”. Det bliver til en times tid i ringen inden kaffen og godnatøllen trækker mig på land igen.

Bålhygge

bål under natfiskeri på Stevns er starten på efteråretI pandelampens skær bliver der samlet ind til bål. Der er ingen sovepose med, så det vil være rart med lidt varme udefra. Heldigvis er der masser af gammelt drivtømmer, så snart buldrer en hyggelig ild og jeg henvises til en filosofisk tilstand – den dér som NÆSTEN kun kan opnås når man sidder og stirrer ind i et bål.

Jeg lægger mig i ringen men vækkes efter 10 minutter af et eller andet insekt som har valgt at danse i mit øre. Med sådan et powernap i bagagen bliver jeg enig med mig selv om ikke at sove natten væk men bare lave mere bål. Mon man har en indre pyroman gemt et sted?

Natten flyver afsted. Der er stille ude fra vandet, så jeg bliver mageligt siddende med kaffe, øl, chilinødder og andet godt. Vinden lægger sig endnu mere og de gamle dønninger er nu næsten forsvundet.

Det lysner lige så stille i det fjerne. Lidt senere end det gjorde for en måned siden. Det er årets gang og selvom de lyse nætter har den vildeste charme, så vidner mørket om at efterårsfiskeriet lige så stille er ved at indfinde sig. Der tages farvede havørreder rundt omkring og de rykker mod vandløbene nu.

Morgenstund med guld i mund

Morgenen er fantastisk. Fiskeriet indledes efter at en havørred med kort tids mellemrum høres plaskende til højre for mig. Filosoffen pakkes væk og jægeren findes frem. Lad os nu se om ikke de kan lokkes til noget.

Der startes ud med flydeline og sort skumflue, men hurtigt kommer lyset og der skiftes om til intermediate og Guldbassen bliver sat for enden af forfanget. Med det kommende lys tiltager aktiviteten derude. Nogle tæt under land og andre længere ude. Alle er det springende fisk og selvom jeg ved at de er svære på denne plads, glædes jeg over synene af de flotte havørreder der står lodret ud af vandet. Jagende fisk ses ikke.

Jeg kommer i ringen og lægger mig ud hvor de ses springe. Det kan jo være at de gemmer sig nogle jagende havørreder iblandt. Solopgangen er af de helt smukke. Lige inden solen bryder oplyses nogle fjerlette skyer højt oppe af orange – og jeg er helt i ro med mig selv. Det er disse solopgange og solnedgange som vi kystfluefiskere holder så meget af. Jeg stopper fiskeriet og nyder sceneriet for jeg ved at det forsvinder indenfor få minutter. Når solen bryder igennem, forsvinder det diffuse lys og det klare morgenlys med septemberblå toner forvandler billedet til et helt andet.

Havørrederne fortsætter med at hoppe. Jeg fanger ikke noget. Men jeg er ligeglad. Altså næsten…

 

solopgang ved stevns

Et fantastisk skue inden solopgang

 

 

 

Skriv et svar