Havørred på restferie

Her gik man en stund rundt og troede at man havde 5 dages restferie. Og så viser det sig at være en administrativ fejl. ØV! Heldigvis var der en enkelt tilbage og den skulle bruges bedst muligt – og helst inden hornfiskene holder deres indtog.

Onsdag kunne det flaske sig og med en faldende østlig vind vidste jeg liiige hvor jeg havde lyst til at tage hen.

(Se video nederst på siden)

Gensyn med “Beep” under restferie

piberygerMan kunne jo passende starte der hvor sidste tur så fint var blevet afsluttet. Jeg blev li’som ikke helt færdig med det badekar, så det kunne være at der var i det stadig. Om ikke andet kunne det inspiceres i ro og mag.

På med Varianten og så i gang. Efter en time måtte jeg konstatere at der ikke var nogle som havde lyst til at smage på  mine fluer og så foreskriver “bogen” jo at man begiver sig videre. Men først en lille pause med kaffen – man skal jo ikke dø af stress på en fridag.

Liv på lavt vand

Næste plads lå 20 minutter væk i bil og det er en af de pladser hvor man kan have meget svært ved at vælge om man skal tage til højre eller venstre. Jeg vælger venstre for sidste år ved samme tid løb jeg ind i et par bekendte derude som havde fanget 2 mellem 2 og 3 kilo i badekarrene tæt på høfterne. Der er også flere gode pladser ud efter, så det er en let beslutning.

Efter en stor og markant sten kommer der et blæretangsbadekar, som i det faldende vand kan bliver møgsommeligt at fiske. Der skal i hvert fald fart på fluen for ikke at få bundhug i hvert kast. Jeg går ud på en lille spids, fisker det lille af og fisker så tilbage mod den store sten. I starten kan badekarret let dækkes uden at man skal vade langt ud i det, men efterhånden bliver det bredere. Jeg er hele tiden på mærkerne, for det kan være svært at mærke forskel på blæretang og nipperi.

Efter et af kastene til “baglinien” tages Cultlingen. Jeg har skiftet til den klassiske model med kuglekædeøjnene, for varianten går lidt skævt og roterer – sikkert pga de store flotte øjne. Det er ikke et knaldhårdt take som det i weekenden. Faktisk tror jeg at det endnu en gang er tang. Men da stangen rejses eksploderer vandet derude og jeg kan med det samme se at det er en fin da den laver “dødsrul” i overfladen – en farlig manøvre som har kostet mange mistede fisk gennemtiderne.

P1030895Jeg forventer en rasende med lang hidsige udløb, men det udebliver fuldstændig. Den følger bare med ind. Her kan jeg hurtigt se at det er en god havørred som er godt kroget og selvom den stikker hovedet i nogle blæretangsbuske, er jeg forbavsende rolig.

Allerede her står der en lille engel på min skulder og hvisker i mit øre: “Den skal ud igen”. Jeg forbereder mig mentalt på hvordan det skal ske. Stranden er fin så da den er træt listes den ind på det lave vand og løftes forsigtigt op til fotografering. Målebåndet er forsvundet, så den måles på stangen og der må så måles efter ved hjemkomsten. Her savner jeg virkelig fiskekammeraten til at tage billederne og må nøjes med et dødsygt billede af dyret i sandet inden den løftes ud igen. Tilbage i vandet får jeg taget lidt video inden det kraftfulde kræ svømmer afsted. Havørreden fra weekenden havde svage garnskader og denne her havde også været i karambolage med et.

64cm

64 cm og anslået vægt omkring 3 kilo

Pladsen affiskes videre og jeg får et hug helt ude, men den vil ikke blive hængende. Jeg fortsætter videre til en gammel kending af en plads som hurtigt fiskes igennem, men der er ingenting der napper.

På vejen tilbage mod bilen kan jeg lige nå et andet badekar. Det ligger lidt mere oppe i vinden, men med den faldende vind og viden om at havørrederne går inde i badekarene, så er jeg forhåbningfuld.

P1030898 - CopyRet hurtigt tages fluen i et kast på langs med kysten og en ilter springfyr bruger efterfølgende mere tid i luften end i vandet. Kunne der dog ikke have været lige så meget gang i den store havørred? Krogen er gået igennem tæt på øjet, men den effektive kan opereres ud uden større problemer og fætteren kan sættes på fri fod.

Tanker på vejen tilbage

2016-04-13 14.22.43 - CopyPå vejen tilbage mod bilen kan jeg mentalt samle op på restferie dagen: Jeg må endnu en gang erkende at jeg tidligere, i stor stil, har været slem til at vade for dybt i de tidligere forårsmåneder. Særligt når der er lidt røre i vandet. den store tog i et lavvandet badekar, på max 75 cm vand og den lille tog i et af de berømte kast langs kysten – som man kan være slem til at glemme “fordi den store lige går præcist 30 meter vinkelret på kysten”. Det betaler sig at få fisket ordentligt af på det lave vand inden man begiver sig ud.

Tilbage ved bilen pakker jeg sammen og søreme om ikke den store har sat et lille minde til mig på hjulholderen – et lille hjerte af to skæl. Nåååååårh…. 🙂

Nu rammer hornfiskene. Der vil stadig være masser af gang i ørrederne men de stinkende musikål vil blande sig i legen. Det tager vi med. Det var i hvert fald en godkendt restferie.

Knæk og Bræk

/Torben

Skriv et svar