loop Cross SX er en helt ny serie fra den svenske fabrik. Loop har de seneste år levet en lettere omtumlet tilværelse, men efter at firmaet er blevet overtaget af en amerikansk investeringsfond, lader der nu til at være kommet ro på. Loop var i Henrik Mortensens tid et stort navn i Danmark. Nu forhandles mærket kun af en meget lille håndfuld forhandlere. På den anden side af Øresund er det derimod stadig et mærke som er i meget høj kurs. Det afspejler sig også på salgsfronten, idet der er langt flere butikker som fører mærket. I Danmark har jeg pt kun set stangen udbudt her.
loop cross sx er fabrikkens topserie og den lægger sig i halen på Cross S1 – en fluestang som nogle elskede og andre elskede at hade pga dens stive top. Med Loop Cross SX tager firmaet hul på en ny teknologi kaldet Cross Core Technology System og med to års udvikling bag stængerne, er der lagt op til store forventninger. I denne anmeldelse kigges der nærmere på den klassiske 9′ #6. Med en vejledende svensk udsalgspris på ca. 8000,- SEK ligger den i den helt høje ende. Vi kan derfor tillade at stille høje krav til finish, kvalitet og garanti.
Finish
Stangen kommer i et klassisk aluminiumsrør. Røret er sort og der står “LOOP” skrevet på siden. Modelnavnet kan aflæses på låget, hvor der er påsat et billigt udseende klistermærke. Vel ude af den grå stangpose falder øjet straks på hjulholderen, som mildest talt ikke ligner flertallet.

En noget anderledes hjulholder
Hjulholderen består af tre stænger som omkranser selve klingen. Jeg synes den er ret cool, men nogle vil nok finde den lidt for teknoagtig. Hjulholderringen kører i sit eget spor, så den ikke kan rotere og selve låseringen kører let og ubesværet. Hjulpåsætning går som en leg. Låsering nummer to mangler, men jeg har endnu ikke oplevet at den har løsnet sig under fiskeri.
Håndtagets kork er der intet at udsætte på. Fightbutten er forstærket med det obligatoriske gummikork og man har endvidere valgt at bruge det på første og sidste ring på håndtaget. Det er en smagssag – personligt ville jeg foretrække almindelig kork på hele håndtaget.
Ovenfor håndtaget og på alle hunferrulerne har man valgt at lægge en diskret bevikling af rubinrød tråd – en lille detalje som er med til at bløde op på det ellers hårde technolook.
Øjerne

En fin detalje med de rubinrøde beviklinger.
Øjerne har fået et kvalitetsløft i forhold til S1: Man har brugt titanium i de to nederste skydeøjer. Men også slangeøjerne har man skruet på, idet der er tale om et anderledes design end de klassiske. De klassiske slangøjer er dråbeformede at se på, når man kigger igennem dem. Det skulle angiveligt betyde større risiko for at line “hænger fast” i “toppen af dråben” (ind mod stangen). Disse nye øjer er helt runde og der skulle derfor være mindre risiko for at de klæber til stangen i kastet.
“Med Loop Cross SX har jeg smagt den søde nektar: Jeg har oplevet at “kicket” ved at lave et perfekt kast med den er endnu større end tidligere”
Det bliver lidt teoretisk og spekulativt, men et batteri af erfarne kastere er enige om at det gør en forskel. Man har også leget med belægningen på øjerne som skulle være en patenteret E-coating. Den skulle både være glattere og mere holdbar. Man kan læse mere om det på denne side. Hvorvidt det er noget som den gennemsnitlige fluefisker vil bemærke, lader vi stå hen i det uvisse.
Selve klingen er der ikke meget spræl over, når man tænker tilbage på tidligere tiders farverige klinger fra Loop. Den er holdt i en mat røggrå finish som signalerer råstyrke og “no-nonsense”.
Og så i sving med Loop Cross SX
Stangens vægt ligger på 104 gram hvilket ikke imponerer på papiret. Sammenligner man med Orvis Helios 2 Tip Flex i den saltvandsriggede udgave, vil man se at den vejer ca. 15 gram mere end denne. Ved vejning af de enkelte stangdele finder man ud af at forskellen ligger i bunddelen – udelukkende.
Jeg har tidligere givet udtryk for at det der får en stang til at føles tung under kast og fiskeri, er dens svingvægt mere end dens egenvægt. Så længe vægten er tæt på hånden, betyder grammene ikke så meget. Lige så snart de flyttes ud på stangen, vil en lille forskel føles tung.
Ved den klassiske sviptest føles den da også vægtmæssigt som min Sage One og en anelse lettere end Winston B2MX. Aktionsmæssigt får jeg allerede her en indikation af at der er mere “spræl i sprøjten” end der er med Sage og Winston.
Ved kysten med LOOP Cross SX
Første tur bliver med 13 m/s ind fra den forkerte side, så det bliver rigeligt med kamp med elementer i stedet for at tænke på kasteoplevelse. Men efterfølgende ture kommer der mere ro på og jeg aner hurtigt at der er tale om en spradebasse.
Som altid tager det lige en tur eller to før man får fornemmelse for stangen og kommer til at kende den lidt bedre. Jeg oplever med det samme at den stiller langt højere krav til mig som kaster, end jeg er vandt til med Sage One. Sage One leverer stabile kast og vindknuder er vitterligt en sjældenhed med den. LOOP Cross SX tolererer ikke fejl på samme måde, men når man rammer den helt præcist – lige i rumpetten, så flyver linen ud på distancer som jeg ikke har kendt tidligere.
Jeg har prøvet den med både 14 og 16 grams skydehoved, men synes helt klart at 14 gram er i underkanten. Jeg kan ikke spænde den op til lir før der kommer 2 gram mere på. Faktisk er jeg overrasket over HVOR stor forskel det gør med denne stang.
En stang med “feeling”
Kyststænger er for mig mere end blot kastekanoner – de skal også være behagelige at fiske med og ikke mindst fighte havørred på. Jeg kunne vente med denne anmeldelse til jeg havde fanget en 4+er på den, men har besluttet at mindre også kan gøre det (stangen vil givetvis være gået ud af produktion inden da 🙂 ). Aktionen er progressiv og man har rigtig god føling med fisken under fight. En målsfisk er ganske sjov at fange på den og man har ikke nogen fornemmelse af at fighte med et kosteskaft.
Når stangen knækker – Garanti
Efter et halvt års brug var jeg så uheldig at knække nederste del af stangen under fight med en 3-kilos havørred. I mit tilfælde skrev jeg til min kontakt, idet der var tale om en præmie. Dagen efter var der svar – man ville sende en ny bunddel uden at jeg fremsendte andet end det billede jeg allerede havde sendt. 9 dage efter kom der en pakke med en ny bunddel. Sådan! Godt gået!
Der er ingen garanti for at det går ligeså hurtigt hvis en stang skal byttes på garantien. Da servicecentret pt. ligger i Norge, er det dog givetvis med til at speede tingene lidt op fremfor en tur over Atlanten eksempelvis.
Det betød dog at jeg fik læst lidt op på LOOPs garantipolitik og den lader i den grad noget tilbage at ønske: Det første år er der “no questions asked”, så selvom du smækker en stangspids i bildøren, så dækker garantien. Sker det derimod efter et år er du på herrens mark og må selv erstatte den knækkede del.
Konklusion
Jeg har solgt min Sage One! Da jeg først fik Loop Cross SX i hænderne blev jeg klar over hvor kedeligt det egentlig havde været at fiske med Sage One og det havde jeg SLET ikke set komme. Hvor ofte står man ikke på kysten og bare ønsker at have en stabil stang der kan lægge 30 meter kabel ud uden at man får vindknuder? Det kunne jeg med Sage One!
Hvorfor så skifte fluestang? Jo – jeg kan kun lede det hen på det klassiske spørgsmål om temperament. En af grundene til at jeg er fluefisker er, at det også er en nydelse at fiske når jeg ikke fanger noget. Det lille kick det giver når man laver det perfekte kast. Med Loop Cross SX har jeg smagt den søde nektar: Jeg har oplevet at “kicket” ved at lave et perfekt kast med den er endnu større end tidligere. Sage One er i min optik reduceret til klassens pæne og lidt kedelige dreng, der leverer 10-taller på en snor. Cross SX leverer nogle 7-taller ind imellem, men når 12-tallerne så kommer, bliver fornøjelsen bare det større.
Stangen er absolut fantastisk og jeg mener at det er en af de allerbedste fluestænger til kysten! Men den dårlige garantipolitik skal man opmærksom på. Det er LOOP dog ikke ene om, så man skal afgøre med sig selv om det er en risiko man tør løbe.
Stangen har også været i hænderne på Yellowstoneangler i deres 2016 #6 shootout.
Tag debatten på Facebook eller herunder: