Med jævne mellemrum dukker der tråde op rundt omkring hvor der i lystfiskerkredse diskuteres . Jeg har egentlig holdt min bøtte – mest fordi jeg ikke har været helt sikker på hvor jeg selv stod i snakken. Men det tror jeg nok at jeg gør nu. Læs med her og kommentér meget gerne  under indlægget eller på FB.

Nu igen!

Senest er der dukket en, iøvrigt sober, tråd op på FB-gruppen “Havørredfiskeri på Fyn”. Atter en gang går snakken frem og tilbage om folks oplevelser i mødet med UV-jægere på kysten, men man kommer også omkring en række andre spændende aspekter i diskussionen. Lad mig prøve at gøre rede for mit eget syn på UV-jagt:

Egentlig var det netop UV-jagt der fik mig til at gå i kælderen efter mit aflagte fluegrej. Det havde ligget stille for længe og blev kun sjældent luftet når jeg nogle dage om året viftede løs med tørfluerne i Norge. I min nærmeste omgangskreds var der på det tidspunkt to tendenser blandt de 40-årige mænd: Enten købte man en mountainbike eller også kastede man sig over UV-jagt (eller også gjorde man begge dele). Jeg valgte at puste støvet af grejsamlingen og komme tilbage til kysten, for som andre 40-årige med fuld tryk på dagligdagen, havde jeg også brug for en “ventil”.

Jeg er blevet forsøgt lokket til begge dele men har indtil videre stået imod. Men der er en side af mig som gerne vil trække mig under vandet og evt. også UV-jage. Jeg er sikker på, at jeg vil kunne lære rigtig meget om havørredens færden og ikke mindst dens byttedyrs opførsel. Jeg vil også kunne skyde mig en spandfuld fladfisk i ny og næ. Men efterhånden som jeg, via venner og bekendte, har fået større kendskab til UV-jagt efter ørreder om natten, så er jeg blevet mere og mere overbevist om at det IKKE er den vej jeg vil gå. I hvert fald ikke med lys om natten.

Er UV-jagt for let?

UV-jagt om natten

En i “trance” er et let bytte

Havørredjagten om natten foregår med lygte. Havde lygten været over vandet havde det været forbudt, men nu er den under vand – og så er det lovligt. Fint nok. Mit bekræftede indtryk af denne form for jagt er, at det ganske enkelt er FOR let. Selvfølgelig er der masser af som flygter, men man løber også (særligt om efteråret) ind i havørred,som nærmest står i dvale på helt lavt vand og som IKKE flygter.  Hvis det er tilfældet at de IKKE flygter – ja så kan man i mine øjne stille et stort spørgsmålstegn ved det etiske i denne form for “jagt”. Det er muligt at jeg udtaler mig for skråsikkert og så man er velkommen til at modsige mig.

Et andet aspekt som jeg også er lidt bekymret ved, er mængden af store havørreder som bliver skudt. Der er masser af eksempler på UV-jægere som i deres første sæson skyder en 4+ havørred. Hvor mange stangfiskere gør lige det? Og når man når op i den størrelse, så begynder det altså at være havørreder som er rigtig vigtige for såvel avlsarbejde som naturlig reproduktion. Jo jo – man kan argumentere for, at fiskeriet i store dele af landet alligevel er ét stort P&T, så det kan være lige meget og det vil jeg ikke gøre mig til dommer over. Men mon ikke at vi alle – UV’ere som lystfiskere – gerne vil hen imod et bæredygtigt fiskeri på vilde bestande?

Når det så er sagt, ja så har UV-jægeren nogle unikke muligheder for at vurdere byttet inden der skydes. Man kan undgå undermålere og farvede havørreder hvilket vi lystfiskere ikke kan prale af. Og ja – jeg ved godt at der er enkelte som plaffer alt med puls, men de findes altså også i vores egne kredse.

Vi skal alle være her

Sådan en bandit kan man bare købe

Sådan en bandit kan man bare købe

Det er de primære anker imod UV-jagten. Andre nævner ting, som det paradoksale i at man ikke må gå med visse knive,alt imens man kan gå ind fra gaden og købe en harpun der kan lægge en voksen mand ned på 10 meters afstand. Burde man have våbentilladelse? Min antagelse er at den første ulykke er på vej og hvis/når den sker, så kommer der politisk opmærksomhed omkring emnet. Spørgsmålet er, om ikke man bør træffe de rette foranstaltninger INDEN ulykken sker?

Når alt dette er sagt, så skal der SELVFØLGELIG være plads til os alle. Vær mod din UV jæger som du gerne vil have din UV jæger skal være mod dig 🙂 Personligt har jeg absolut absolut ingen dårlige erfaringer med UV-jægere. Dem jeg er rendt ind i har altid holdt behørig afstand når jeg har gjort opmærksom på min tilstedeværelse og jeg har fået mange gode snakke med folk rundt omkring.

Og lad mig afslutningsvis komme med en lille anekdote som jeg ofte vender tilbage til:

Jeg var på for et par år siden og går ved højlys dag og fisker skrænterne mod øst af. 100 meter længere nordpå ligger der en jolle og en UV-jæger er ved at kravle i vandet. Da han lidt senere passerer mig i god afstand får vi os en råbesnak: Om han har skudt noget? Næh – han plejer ikke at skyde på havørrederne – dem vil han hellere fange på stang. Istedet bruger han turene til at nyde og observere havørrederne og lære noget om deres opførsel. Og “iøvrigt er der lige kommet en flok på ca. 20 fisk med de største på 4-5 kilo – forbi dig”. Jeg så eller mærkede dem aldrig…

Deltag i debatten på Facebook eller i kommentarerne herunder:

6 kommentarer til ““Al den snak om UV-jagt”

 1. Kim Peter Larsen siger:

  Hej

  Fik lige set det her “gamle indlæg” jeg har en anden indgangsvinkel til det, jeg er både jæger og kystfluefisker. Det er mig en gåde hvordan det kan være tilladt? for det første er kunstigt lys totalt forbudt under alle andre former for jagt, ud over det er jagt ikke tilladt uden at have bestået jagttegns prøven, og diverse skydeprøver.

  Endvidere er det ikke tilladt at besidde nogen former våben, uden tilladelse og skafor godkendt våbenskab, selv simple ting som slangebøsser, luftgevær, dummy skydere og start pistoler skal der våben tilladelse og våbenskab til!

  Jeg har ikke noget mod uv jagt, men jeg finder besynderligt at man bare kan hoppe i vandet, jage med et skydevåben, med kunstigt lys uden særlige regler eller nogen som helst krav til indsigt eller lærdom, buejagt på land er eksempelvis meget reguleret, og kræver at man består en ret svær prøve.

  mvh

  Kim

 2. Jonas Tjørnevig siger:

  Hej Torben.

  Jeg er en af dem med et ben i begge lejre. Jeg har været en meget ivrig lystfisker med perioder med op til 200 dage om året med stangen. Jeg er begyndt på UV jagt i sommers og er blevet meget grebet af det. Det er lidt ligesom når man står med sin fluestang og blikket jager krusninger, men med en mere fysisk del. UV jagt er svært, meget svært. Det er rigtigt at der er nogen der får en 4+ fisk, men flere af dem jeg har været ude med som også er nybegyndere har endnu ikke skudt en HØ, men kun prikket flade. Der er nulture som i lystfiskeriet. Når man dykker så gør vandets brydning tingene omkring 30 % større og det gør at man er ekstra varsom i forhold til hvad man skyder. Fordelen er at man kan se om det er en farvet havørrede, man kan se nogenlunde hvor stor den er og der er ingen der skyder efter målere omkring de 40 cm. Alle vil gerne have noget med hjem, men dem jeg har mødt indtil videre har haft en god moral. I forhold til hvor nemt det er at fange dem om natten, så er det nok en sandhed med modifikationer. Det er selvfølgelig nemmere at snige sig ind på dem, men hvis man kommer til at plaske med finnerne, trække vejret højlydt i snorklen, lave pludselige bevægelser eller på anden måde te sig uhensigtsmæssigt, ja så er fisken væk. Lygte eller ej.

  UV-jægere er meget opmærksom på problematikken med stangfiskere og det forhold at vi skal være her alle sammen. Jeg har oplevet at folk er gode til at tage hensyn til jer. Der er flere gange hvor jeg eller en fiskemakker har fortalt om bundforholdene, fødeemner i vandet og tangtyper til en stangfisker der stod og fiskede på vand vi havde været igennem. Jeg har også i mine perioder som stangfisker haft glæde af denne viden.

  Jeg synes ikke det så meget er et spørgsmål om hvor nemt det ene er i forhold til det andet, men mere et spørgsmål om at der skal være plads til alle. UV jægerne skal give plads til stangfiskerne og modsat. Vi har alle samme ret til kysten. Der er på mange fora omkring UV jagt en del debat om ophidset lystfiskere og efterhånden en fælles anerkendelse af at man skal forsøge at finde spots der ikke er kendte lystfiskersteder. Desværre er det ikke altid muligt, da hverken lystfiskeren eller UV jægeren gider at stå på badestranden, men skal bruge samme vand for at få nektar til sjælen så vi kan fungere i hverdagen.

  bedste hilsner

  Jonas

  1. T Meldgaard siger:

   Hej Jonas

   Tak for et godt indspark og undskyld det sene svar. Jeg læste din kommentar og glemte siden alt om den. Det beklager jeg 🙂

   Jeg kan læse at vi langt hen ad vejen er enige. Selvfølgelig skal der være plads til os alle. Jeg mener at der er behov for “uddannelse” af uv-jægere på samme vis som der er for lystfiskere. Det er vigtigt at man som “jæger” af havørreder er klar over at de ikke kommer af sig selv og at man i mine øjne er “forpligtet” til at medvirke til bæredygtighed af fiskeriet. Jeg er ret overbevist om, at UV-jægere og lystfiskere kan fiske bestandene grundigt ned hvis vi ikke passer på. I hvert fald hvis vi vil væk fra det P&T agtige fiskeri som vi stadig har mange steder i landet.

   Med hensyn til hvor let eller svært det er, så skal jeg naturligvis være varsom med at konkludere for meget når jeg ikke selv har taget harpunen i hånden og gået under overfladen. Retteligt burde jeg jo kaste nogle kræfter efter det og bevise at jeg kan skyde en 4+er i første sæson 🙂 Jeg kan kun holde det op på det forunderlige at 4 af de 5 nybegyndere jeg kender, som skrevet, har skudt 4+ ere indenfor de første 2 sæsoner. Og hvis det er et generelt billede, så stiller det store krav til at man har etikken iorden.

   mvh Torben

 3. Mads siger:

  Nu er det godt nok snart 2 måneder gammelt det indlæg her, men som UV-jæger er det et lækkert indlæg. Der er dog en “lille” ting, du får det til at lyde som om at det at jage HØ om natten er nemmere end at klø sig selv i nakken.
  Der skal altså stadig en rimlig stor pose teknik til, og det kræver at man bruger man timer i vandet for at lære hvor ørrederne går, er det ved ålegræs, blæretang, store sten, huler osv.
  Det er bestemt ikke bare. Når man først har lært det bliver det selvfølgelig nemmere. Jeg tror desværre at det er en bred opfattelse at det er nemt at UV-jage, og jeg ved også godt hvorfor, folk fortæller kun deres succes historier.

  Jeg tager gerne en hvilken som helst lystfisker med på en tur, for at vise at det ikke altid er nemt, vi kan have 0 ture hvor vi ikke engang ser en eneste fisk. Vi kan også se over 100 fisk, men ikke få en eneste med hjem. Jeg var ude under storebælt for nyligt, hvor jeg mødte en stime på over 100 store torsk, ca. på 10 m. dybde (har taget lang og intensiv træning at kunne komme ned på 10m) Men jeg fik ikke en eneste torsk med op, det var simpelthen for svært at sigte med alle de fisk der fløj rundt om en. Jeg var selvektiv og trykkede ikke af, fordi jeg ville være sikker på at få et killshot.

  Ud over “nemheden” i artiklen, så kæmpe thumbs up her fra! Jeg snakker altid med de stangfiskere jeg møder, og sørger for at jeg ikke chikanere dem.
  (Husk hvis i fisker om natten kan det være svært at se jer inden på land hvis ikke i har lys på, råb mig an så jeg ved i er der 😉 jeg vil meget gerne svømme en STOR bue UDEN om jer 😀 )

  1. T Meldgaard siger:

   Tak for indsparket Mads

   Jeg mener egentlig ikke at det er nemt. Blot nemmere at få store fisk via UV-jagt end på stang. Og så skal jeg være den første til at erkende at man naturligvis ikke ved nok om emnet når man ikke selv har prøvet det på egen krop. Så det forbehold skal naturligvis tages.

   Jeg kender personligt 5 UV-jægere, som alle vistnok (med undtagelse af en enkelt) har skudt flere 4+’ere i løbet af deres første 2 sæsoner. Det oplever man simpelthen ikke som stangfisker vil jeg mene. I denne uge er der også en fyr som har skudt sin første HØ – 4,5 kg! Værsågod. Så mon ikke min pointe er, at det kræver disciplin og varsomhed af jer som gruppe, at være med til at passe på vores fælles havørreder. Men mit indtryk er såmænd at I er godt på vej 🙂

   mvh Torben

   1. Mads siger:

    Hej Torben,

    Jeg er helt enig i at vi skal være meget varsomme, og hvad det kræver at få en stor +4’er på krogen, det skal jeg ikke udtale mig om, men kunne forstille mig at det er svært, og måske nok også sværer end at få en på spyddet (om natten)
    Personligt skyder jeg maks 3 HØ på en tur, og hvis jeg nupper en stor +4 skyder jeg selvfølgelig kun den, og ikke andre. Det er vigtigt at vi er selektive, og selvfølgelig er der dem med totalt blodros, men synes generelt som du også skriver at uv-jagt “samfundet” er på rettevej.

Skriv et svar