Natteturene har nu bidt sig fast for alvor – også i hverdagene. Vandene er trofast blevet bombarderet med sorte fluer – men en nylig oplevelse har gjort, at jeg har revideret min opfattelse af nattefluer en anelse:

Rejejægere i strømmen

Vejrudsigten lover svage vinde idet jeg checker mobilen på vej mod tidens yndlingsplads. Jeg er alt for tidligt ude, men kaffe og røg smager nu engang bedre ved vandet, så hvorfor ikke starte lidt før tid. Parkeringspladsen afslører at der er andre på pladsen. Bilen ringer en klokke et sted – hvem er det nu der kører i den?

Det viser sig at være Henrik og Jan som har besluttet sig for en sjælden nattur. De har begge fri dagen efter, har grillerne med og samlet ind til et bål. Lige som en rigtig nattur skal være. Da jeg møder dem er mørbraderne ved at være klar, så jeg får en lille snack inden fiskeriet starter.

Jan styrer grillen med hård hånd

Jan styrer grillen med hård hånd

Som det ofte er tilfældet, ses fiskene ikke i overfladen så tidligt på aftenen. Strømmen er netop vendt og det er oplagt at tage aftenens første træk. En halv time med en Pattegris resulterer dog blot i hornfisk.

Det bliver til mere hygge og snak ved grillen. Min sparsomme erfaring fra stedet siger at der ikke sker noget før på den anden side af klokken 23, men der sker jo i hvert fald ikke noget så længe der hygges. Men det skal der være tid og plads til.

Efter 23 fordeler vi os på pladsen og netop som jeg står og arbejder med at løsne en stram knude på skydelinen starter cirkuset op i overfladen. Pattegrisen afløses af en hurtigfisket tobisflue, men jeg er sikker på at det er de guffer i sig, så der ryger en stor sort natreje på istedet.

Alting er som det plejer. Fiskene – hornfisk og ørreder – værdiger ikke fluen så meget som et blik. Den fiskes “dead drift”, sidestrøms, modstrøms, hurtigt og langsomt. Nada!

Jeg beslutter mig for at vade ud til nogle fisk som høres længere til venstre. Her skal man vade et godt stykke ud for at nå strømmen, men det er letvadet og man får klarhed om hvorvidt der er eller børsteorm på færde.

Store flotte rejer - klar til at smide rognen

Store flotte rejer – klar til at smide rognen

Jeg lyser i vandet hele vejen ud, men først da strømmen nås dukker rejerne op. Først enkelte og siden en del flere i alle størrelser. Fiskene har også fundet dem – både hornfisk og ørreder. Men historien gentager sig. Den sorte skumflue vil de ikke have.

Jeg går atter i tørflueimitationsmode og tænker at jeg sgu da heller ikke ville æde sådan et sort apparat. Den ægte vare er jo klar og den kan de jo tydeligvis godt se imod den lyse nattehimmel. Jeg overvejer at sætte en på, men den ligger i æsken oppe i tasken. Den er jo ellers superrealistisk og må kunne gøre arbejdet rigtig godt.

Æsken kigges igennem og mine øjne falder på en lille hvidlig og meget gennemsigtig reje. Den ryger på og søreme!

Lige pludselig vil hornfiskene gerne lege – der er actionpacked peewee, men ørrederne er uden for kastevidde og intensiteten aftager med den faldende strøm. Børsteormene glimrer ved deres fravær – måske er det ikke varmt nok?

Jeg går på land og opdager snart at klokken er 01.20 og med en arbejdsdag dagen efter er det ABSOLUT tid til at vende hjem. Men det er svært for de der stille nætter er noget ganske særligt.

Jeg runder gutterne og takker for en hyggelig aften. Ingen fisk, men det gør ikke noget. Jeg er kommet nærmere en løsning på at imitere rejerne godt under disse svære forhold – og det er en sejr i sig selv.

Jan og Henrik kørte på til 04.30 og fik desværre ikke gang i ørrederne heller da det lysnede.

2 kommentarer til “En hvid reje? S’gerne!

 1. Jannick Mahler siger:

  Jeg er sindssygt glad for, at høre om dine erfaringer med natfiskeriet, og ser virkelig frem til at du knækker koden. Jeg har været på mine første natture her på det sidste, og oplever PRÆCIS det samme som dig. Fiskene er vildt aktive i overfladen, man hører plask til højre-venstre-lige foran-bagved-overalt-konstant! og intet vil de ha’! Nok det mest frustrerende jeg nogensinde har været ude for. Jeg var lige ved at overbevise mig selv om, at jeg var uduelig i mørket 🙂

  1. seatrouting siger:

   Hej Jannick

   Det er altid dejligt at høre at fok får noget ud af at læse bloggen. Det er det der driver værket for mig 🙂

   De mange plaskende fisk er meget typisk for natteturene og jeg tror ikke at det nødvendigvis altid er nok at sætte en lys reje på. Men det fortæller mig at fiskene kan se langt mere end vi forestiller os og at det ikke altid er nødvendigt med store sorte fluer der striber i overfladen. Men nej – du er ikke komplet uduelig i mørket 😉

   mvh Torben

Skriv et svar