Børsteorm i sommernatten

Efter en sommerfest i børnehaven, fik jeg en pludselig indskydelse under putningen af ungerne: Det var tid til at undersøge strømstedet igen for at se om der var børsteorm på plads. Natten ville blive lun, stille og lækker, så da fruen var overbevist kunne jeg rulle afsted:

Imens vi venter på strømvending

Jeg kunne starte bilen ved 21 tiden. Der var VIRKELIG udsigt til en lækker nat med stille vejr og lun vind. Ikke noget med en isnende vind som ugen før på Asnæs.

En lækker aften, nat og morgen ventede

En lækker aften, nat og morgen ventede

Det var lidt med krydsede fingre at jeg nærmede mig p-pladsen. Pladsen har fisket godt det sidste stykke tid og det kan jo hurtigt sprede sig, når uforsigtige bloggere og andre blamerer sig på FB :-). Mine bønner blev hørt – der var to biler men det var fiskere som netop returnerede fra fiskeri til den modsatte side. Ergo – jeg ville have balladen for mig selv.

Efter 10 minutters gang var jeg fremme. Der lå en båd som jeg først havde mistænkt for at være et par garnfiskere, særlig da de stævnede afsted, da jeg dukkede op. Men efter at have inspiceret stedet og kysten frikendte jeg dem, selvom det er almindeligt kendt, at de ulovlige garn ofte strammes så flyderne ryger under overfladen.

Jeg fik rigget til: Jeg har lånt et “Kust” sæt fra : Hjul, stang og line i #7 til senere . Jeg valgte at fiske med “Kust” Linen, selvom det var en WF'er og jeg normalt bruger skydehoveder og . Med en forventning om kraftig strøm ville jeg med  WF'eren have bedre mulighed for at styre fluen i strømmen med mendninger.

Første træk på pladsen

Klokken ca 22.15. var jeg klar til første træk. Strømmen ville vende lidt over midnat, så det var lige efter bogen. Jeg fiskede én af strækningerne af med baglænskast. Der var mere vind end de havde lovet, men den var lun og lækker – det lovede godt for natten.

er ofte en vinder på denne plads, så den fik lov at starte. Første træk resulterede i et enkelt let hug, men ikke mere. Undervejs tikkede der en besked ind fra Michael: “Fanger du noget”? Hmm – underligt at han lige vidste at jeg var ude at fiske. Det havde jeg da vist ikke fortalt. “Hvordan ved du at jeg er ude at fiske”? “Fornemmelse” 🙂

Ja ok – det var jo også oplagt at jeg var ude i det gode vejr, men alligevel.

Michael og hans fornemmelser...

Michael og hans fornemmelser…

Jeg fiskede videre og stod med ryggen til tilgangsvejen. På et tidspunkt vender jeg mig om i tusmørket og får en kæmpeforskrækkelse, da Henrik Aggergaard går 3 meter bag mig. Vi hilser og jeg spørger hvem han er afsted med. Jeg kan se en utydelig person 50m bagved. “Michael”, svarer Henrik. Achraaah – så meget for Michael og hans fornemmelser men megahyggeligt med selskab i  natten.

Et orgie i rejer og børsteorm

Det bliver til den første pause imens de pakker ud. De har dristet sig til at tage spinnestænger med også og da Henrik opdager at fluehjulet ligger oppe i bilen, starter han ud med spinnestangen, for senere at låne mit Danielsson hjul. Jeg har ikke set den vilde aktivitet, men da vi kort efter starter op på en lille spids, er der begyndt at ske noget. Strømmen er nu lige vendt og fiskene begynder at smovse i overfladen. Vi ved at pladsen holder masser af rejer, så det er naturligt at det er dem vi fisker videre med. Jeg har selv spekuleret lidt siden sidste oplevelse på pladsen – masser af liv men svære fisk, som helt klart var sporet ind på én type mad som opførte sig på en bestemt måde.

Henrik får hurtigt et hug og kan lande en fed målsfisk, som får friheden igen. Vi fisker videre. Pattegrisen bliver til en Sort HS med strittende ben. Den fiskes med strømmen – den fiskes mod strømmen. Ingenting. En guldbasse kommer på. Stadig ingenting.

Så går der tørfluefisker i den. Jeg bliver nødt til at se hvad det er de går og guffer. Jo den er god nok – der er masser af store rejer i vandet. Nogle skylles afsted andre kan fint kæmpe mod strømmen i korte perioder. Jeg prøver at imitere så godt jeg kan med “dead drift”, opstrømskast og alt muligt andet. Jeg oplever en enkelt fisk, som med en stor kysselyd prøver at suge den store skumbandit ind – men den får den ikke helt ind.

overalt

Mørket genlyder nu af smask og plask. Der er fisk OVERALT. Mange af dem er selvfølgelig nok hornfisk, men alligevel. Det er helt vildt – og de vil ingenting. De kan storsmovse fra samme plads og de vil skide vores fluer et langt stykke. Spændende og frustrerende er det.

Michael går ud på en strømkant og laver samme trick med at lyse i vandet. “Det er sgu' små børsteorm”, lyder det. Jeg checker igen – der er KUN rejer her og ingen børsteorm. Senere har vi en pause og jeg mindes at have hørt og læst om disse røde børsteorm. Michael brugte rødt lys, så han var i tvivl, men kort efter kan jeg selv konstatere at de har en rødlig tone. I min natæske finder jeg en mørk ormeimitation på en lille streamerkrog med en marabouhale. Jeg har aldrig fisket med den, men den kan passende få lov at blive dyppet nu. Jeg fisker atter på den plads hvor der kun var rejer, men der sker ikke noget.

I morgenlyset

Klokken nærmer sig 03.00 og lyset begynder at vende tilbage. Jeg konstaterer at både rejer og børsteorm med ét er væk, men tænker at det netop betyder at vores fluer nu ikke drukner i mængden. Pattegrisen  kommer på igen og NU vil jeg ud for at fiske strømkanten af. Jeg vader ud over det første, lange lavvandede stykke og netop som der begynder at komme lidt dybde, vender en fisk 4-5  meter fra mig. Jeg tænker at jeg har skræmt den på det lave vand, men vælger at fiske til den.

En fuldfed fisk i morgenlyset. Proppet med Børsteorm

En fuldfed fisk i morgenlyset. Proppet med Børsteorm.

Efter få kast kan jeg kroge en god fisk, som starter med den store rulletur – ikke noget med at springe eller tage udløb. Bare rulle rulle – på den der møgirriterende måde. Det er en fin fed fisk på 50-55 cm. Jeg står 50 meter ude og beslutter mig for at lande den på stranden, da jeg ikke har net med. Fisken er påfaldende passiv følger med ind og forsøger intet undervejs.

Netop som jeg skal til at kane den slipper krogen og jeg bander højt. Jeg har ikke haft mange fisk over 50 cm i dette og denne var smælderfed. Øv!

Men hvor der er en er der flere. Teorien har holdt vand. De vil gerne lege nu hvor der er lidt længere imellem fødeemnerne og rejer og børsteorm er væk. Kort efter kroger jeg en ny fin fisk. Den er mindre, ruller ikke, men er også påfaldende passiv. Jeg tænker om de simpelthen er for proppede til at gøre noget fysisk hårdt og bekræftes i teorien kort efter landingen hvor den brækker børsteorm op. Dejligt med en lille fed trøstepræmie på 47 cm.

Hjemtur

Vi fisker alle lidt videre, men der fanges ikke mere. Ved 5- tiden går vi tilbage mod bilerne. Jeg er egentlig ikke selv træt selvom jeg ikke har fået sovet i løbet af natten. Men jeg ved at familien derhjemme forventer en frisk far – klar til at bruge weekenden på bygning af hønsehus og -gård. Bageren besøges på vejen hjem og familien rammes netop som de er ved at stå op. En dejlig nat er forbi. Atter frustrerende at det er SÅ svært at gøre noget når fødemængden er på sit højeste, men bekræftende at det KAN lade sig gøre.

På samme vis som der var fint fiskeri da fødemængden ebbede ud, er jeg sikker på at vi ville kunne have fået dem i tale da orgiet startede op omkring midnat – men der sad vi og fortalte løgnehistorier 🙂

Har du lydt til at læse mere om sommerfiskeriet med børsteorm, så læs om Chris Hallings oplevelser.

Skriv et svar