Gensyn med Asnæs – en kold nattetur

Allnight turene har ladet vente på sig. Temperaturerne er stadig i den lavere ende, så der er ikke helt det samme “drive” imod natteturene til kysterne, som jeg har oplevet de andre år. Det skulle der laves om på på , så selvom søvnunderskuddet gjorde sit til at pille motivationen fra mig lykkedes det ikke – i første omgang i hvert fald:

Asnæs

Jeg har ikke dyrket Asnæs særlig meget. Sidste år blev det til en enkelt nattetur til revene – det var det hele. Men hvis man vil opleve fiskeriet i det hårde strømvand, så er det en af de bedre pladser til det. Ja – det gælder naturligvis alle odder som rækker ud i havet – længere er den såmænd ikke.

Problemet med de ydre på Asnæs er, at der er mere end en halv times gåtur fra bilen for at nå dem, så når jeg tager derud er det fordi jeg forventer mange timers fiskeri. Således var jeg altså på vej mod pladsen i den gamle Ford. På vej ud af halvøen bemærkede jeg hele tre bukkejægere og tænkte at det ville blive hårdt at være buk i aften.

Ved P-pladsen længst ude snakkede jeg kort med en fluefisker som skulle fiske nordsiden. Fjorden lå også blank og fin og forsøgte at lokke mig til at blive på den side – men nej. ville vi ha'!

Når man skal på spidsen af Asnæs er det en god ide at følge grus vejen et stykke og så gå direkte mod sydkysten og først dreje udefter når denne er nået. Det forlyder, at man skal holde sig fra at følge vejen helt ud til indhegningerne – men jeg mindes ikke hvorfor og burde måske udfordre det.

Ved sydkysten af Asnæs var der en let brise direkte på kysten. Jeg nåede første rev, kiggede mod NV revet og kunne se at der lå en jolle på det. Det er imidlertid dette rev der får mest strøm, så det var ok at forlænge turen med yderligere 10 minutters gang. Heldigvis var der ingen kvier i den yderste fold – det kan ellers være “spændende” når de fatter interesse for en. Jeg nåede pladsen og fik en kop kaffe imens jeg dampede af.

Et nyt kuld Pattegrise er klækket

Et nyt kuld Pattegrise er klækket

Jollen lå stadig på pladsen – direkte på revet 50 meter ude – og to spinnefiskere gav den gas. Jeg satte en af mine nye Pattegrise på og startede med at fiske nordsiden af revet af og allerede i første kast var der horn på krogen. Flere fulgte, men ingen ørreder.

De foregående dage havde der været temmelig megen vestenvind og der havde været en del vandstuvning i Østersøen. Jeg ankom til pladsen omkring lavvande og indså ret hurtigt at det kunne være svært at få en strømvending pga stuvningen. Der var stadig en nordgående strøm som dog blev svagere og svagere, men om den ville vende var svært at sige.

Jeg nappede en kop mere og fiskede så sydsiden af. Stadig med på. Sydsiden er svær at vade på med masser af blæretang og store sten, men det lykkedes og efter et par horn kom der et af de rigtige hug og en fin og fed ørred omkring målet strøg ud af vandet og kunne hurtigt lades og sendes tilbage til revet. Dejligt at mærke at de var på plads – nu skulle vi bare have noget størrelse på.

Et marsvin kigger forbi - beklager billedkvaliteten

Et marsvin kigger forbi – beklager billedkvaliteten

Et marsvin kommer anstigende nordfra – imellem mig og folkene i båden. På selve revet får den pisket vandet grundigt op i jagten på et eller andet. Jeg mærker mig Thomas Hansens ord fra Havørredens hemmeligheder: “Der er ofte ørreder i slipstrømmen på marsvinene” og giver den lidt ekstra gas. Og ganske rigtigt:

Kort efter får folkene i båden en fin ørred på. Efter 5 minutters fight ryger den af i landingen, men de tager det pænt kan jeg høre. Kort tid efter beslutter de sig dog for at stryge mod havnen.

nat ved asnæs

Man kan blive helt pjattet med de der lyse nætter ved kysten

Solen er for længst gået ned og jeg har nu revet for mig selv. Strømmen er helt væk men hornfiskene vil stadig lege. Pludselig er der bud efter fluen. Der stripstrikes lystigt – det er helt klart ikke en hornbasse. Efter hvert strip fornemmer jeg at fisken stadig har fat, men den har ikke vendt med fluen og følger bare med ind. Nerverne spiller mig et puds og dum som jeg er hæves stangen, fluen trækkes væk fra fisken og der sker ikke mere. Jeg bander over min manglende “coolness” og fisker lidt videre – sikker på at det var en god fisk. Det er nu blevet koldt og det bliver til endnu en pause hvor det varme tøj kommer på. Da strømmen står stille og der ikke er videre gang i fiskene, beslutter jeg mig for at se om jeg ikke kan få et par timer på øjet. Den foregående nat har jeg kun fået ca. 4 timer og det sætter sine spor.

Jeg finder min gamle poncholiner frem og lægger  mig på en opskyllet bådebro. Det er fantastisk at ligge under stjernehimlen og den opgående måne. Morgenfiskeriet kan kun blive godt…

Det er en smuk men isnende kold nat

Det er en smuk men isnende kold nat

45 minutter senere vågner jeg. Ponchoen er blevet gennemblødt af dug og mine tænder klaprer. Termometeret siger 6 grader og jeg har ikke mod på at blive hængende længere. En 40 års fødselsdag venter aftenen efter og min psyke er ikke stærk nok til at kæmpe imod trangen til en varm seng.

Tilbage ved bilen er det begyndt at lysne. Fjorden ligger blikstille hen og jeg beslutter mig for lige at se om der sker noget. Jeg har fået varmen af gåturen og har lidt mere mod på tilværelsen. Der er fint gang i småørrederne som går og nipper insekter på overfladen med små nyp. En guldbasse ryger ud til nogle af dem som ser ud til at have lidt størrelse, men de er kodet til tørfluerne så der sker ikke så meget mere. Nattergalene giver den gas, Lærkerne står op, Solsortene følger efter. Det er sommer – nu mangler vi bare at temperaturen følger med.

Knæk og Bræk derude.

Skriv et svar