Strip strike – en effektiv hjælper

Strip Strike! Hvad er nu det? Lad det være sagt med det samme: Det handler ikke om en avanceret form for bowling, hvor man smider kludene efterhånden som spillet udvikler sig. Det handler derimod om en mere effektiv krogning af fiskene. Jeg ser nærmere på metoden her:

Strip Strike

Nej – det handler ikke om bowling i afklædt tilstand

Saltvandsfiskeri i troperne

Strip striket er en yderst effektiv måde at kroge fisk på. Metoden stammer fra saltvandsfiskeriet på de amerikanske flats, hvor man fandt ud af at den klassiske krogning, hvor man hæver stangen, ikke var tilstrækkelig til at sætte krogen i de hårde tarponkæfte – selv ikke med de noget stive stænger som man anvender til dette fiskeri. Ydermere førte en hævet stang fluen væk fra fisken – ofte flere meter – og for mange arter betød det at fisken mistede interessen for fluen.

Istedet begyndte man at “strip strike”. Dvs – ikke noget med at hæve stangen, men istedet lave et langt og kraftigt træk med indtagningshånden – et “strip”.

Man opnår netop de to ting som man ønsker:

  1. Man kan tilføre langt mere kraft til krogen og dermed sætte krogen bedre i første omgang.
  2. Såfremt man ikke kroger fisken, trækkes fluen ikke længere væk end den afstand ens arm bevæger sig. Fluen holder sig dermed indenfor fisken “jagtfelt” og der er større chance for at man kan få den til at hugge igen.

Kan det virkelig passe?

Du vil garanteret stille spørgsmålstegn ved om det virkelig kan passe at man kan lægge mere kraft i fluen ved IKKE at hæve stangen? Prøv følgende: Træk og 10 meter af hjulet og få en til at holde stangen. Grib så fat i flue eller (pas på krogen) og få personen til at hæve stangen. Er der meget pres på? Nej vel?

Dur Strip Strike til ?

Ja – i høj grad. Jeg har selv øvet mig på tilslaget i nogle måneder nu og det er min helt klare overbevisning at det er langt mere effektivt end blot at hæve stangen til tilslag. Jeg synes særligt at jeg får flere bud efter fluen efter første hug end jeg gjorde før. Jeg spekulerer dog lidt over hvad der er bedst på distancen – dvs ude omkring de 30 meter eller mere.

Jeg mindes heller ikke at have mistet en fisk når først den havde fat og var blevet kroget. Der kan ellers være dage hvor de har siddet på i 10-20-30 sekunder hvorefter de har sluppet. Det mener jeg ikke at have oplevet efter et strip strike.

Det er klart at jo længere ude fisken hugger, desto mere kraft mistes pga linens og skydelinens elasticitet og her virker stangen jo som ens forlængede arm. Det er derfor muligt at det ikke er tilstrækkeligt når man kaster langt. I hvert fald skal der virkelig smaskes igennem med et langt strip.

Det har været lettere at indlære modhugget end jeg havde frygtet. Det ligger SÅ meget på rygraden at stangen skal hæves når man mærker at fiske har ordentlig fat i fluen, men det har været OK at aflære den reaktion – med enkelte undtagelser.

Hornfiskene har været gode legekammerater i bestræbelserne på at indlære tilslaget – så er de da godt for noget 🙂

Hvad er dine erfaringer? Kender du tilslaget og bruger du det selv?

Skriv et svar