Sølvtøj på strømsted

Fiskeri på kraftige strømsteder er ikke noget jeg har dyrket meget igennem tiden. Jeg har hørt meget om dem og drømt om at henlægge natteture til dem. Efter en pinse i familiens tegn var det tid til at besøge et. Og det var ikke nogen dårlig ide.

“Change of plans”

De første pinsedage foregik i familiens favn på svigerforældrenes ødegård i Sverige. Det var dejligt at kunne fokusere på ungerne og samværet med dem uden at have forstyrrende elementer som have, hus, vasketøj OG fiskeri liggende som en konstant stressfaktor i baggrunden. Vi skulle intet lave ud over at lave bål, gå ture, bygge dæmninger og deslige. Lige hvad vi alle trængte til ovenpå en travl hverdag.

Vel hjemme var det tydeligt, at en eventuel aftenfisketur i ugen bedst kunne ligge om aftenen på anden pinsedag. Vejret har dette været præget af sydvestenvinden og meget af den. Med mindre jeg vil rulle den lange tur til Stevns, så er der ikke mange pladser der kan fiskes i 6-8 m/s fra SV. Og denne aften var der lovet 2 m/s, så jeg kunne høre flyderen kalde fra kælderen.

received_10206848018657909

Fuldfed og lækkker som vi kan li' dem!

Nogle pladser var i spil, men de syntes knapt så spændende efter at der tikkede et billede af en flot fuldfed fisk – fanget af Michael på et af de sjællandske strømsteder omkring middagstid. Jeg tænkte at man jo kunne tage flyderen med derud og fik adviseret fruen om aftenens planer.

I løbet af eftermiddagen tikkede der meldinger ind om flere fisk – alle over målet og de største på omkring 55 cm og i superkondi. Jeg var tændt!

Dagens gøremål sneglede sig afsted, men endelig kunne jeg rulle mod kysten efter at have fodret familien af med en lækker Omø-fisk.

Inden afgang skrev jeg til Michael for lige at få nogle dessiner. Det viste sig at han stadig var på pladsen, så jeg kunne passende blive instrueret når jeg kom frem.

Man føler sig lidt som en alien fra

Man føler sig lidt som en alien fra “Det 5. element” med en flyder på ryggen

Der blev rigget til i rekordfart og den højintensive pumpen af baderingen fik pulsen let op. Jeg var kørt af sted i høj sol, men nu hang en front og truede med at lave ballade. Vinden var heller ikke tilnærmelsesvis i nærheden af 2 m/s men nærmere 6-8 stykker. Jeg tog alligevel badedyret på ryggen og driblede mod pladsen – man ved ALDRIG hvornår man kan få brug for den.

Jeg havde undervurderet afstanden temmelig meget og endte med at være storsvedt da jeg endelig nåede frem. Jeg fik hilst på Michael og Thomas og de berettede om dagens fine fiskeri. Ialt 12 fisk – alle over målet! Ikke dårligt.

Dagens flue i skysovs havde været “” i den gode gamle pink version. Jeg har tidligere købt et mindre parti af de nye gule grise, så jeg knyttede sådan en fætter på og tog et træk sammen med drengene, som behørigt mobbede mig med den meget lysende flue.

Vi var omkring højvande minus 2 timer, så der var godt med blæs på strømmen. Vi fiskede 50 meter rende af vadende på række, men mærkede kun enkelte hornfiskehug. Efter trækket rensede gutterne deres fisk og vi kunne bekræfte at der var på menuen – ikke noget at sige til at Pattegrisen havde været et hit. De pakkede sammen og drog mod bilerne alt imens skyerne trak mere sammen og jeg forberedte mig på regn. Regnen holdt sig dog væk, så jeg fik sat kamera op til timelapse og tog et træk mere.

Bud efter rejen

2015-05-25-23.12.52Netop som jeg havde passeret kameraet faldt dagens første havørredhug. Som oftest er græsset grønnere på den anden side, men med lange kast kunne man fint nå derover og efter få tag kom der et godt hug fra en fisk som desværre ikke blev hængende. Jeg troede på sagen og kløede på efter en hurtig kop kaffe – samme tur igen. Jeg nåede vist at få et enkelt hug inden der for alvor var bud efter fluen. Fisken skulle have to forsøg, men da jeg med et solidt stripstrike fik den kroget, havde jeg en fin fornemmelse for at den var godt kroget. Det var en fornøjelse at kæmpe med den stærke ørred i strømmen. Det var ved at være mørkt, så jeg havde svært ved at bedømme størrelsen, før den lå foran mine fødder – en fin sølvert på 47 cm og et kilo ret præcist.

Strømmen begyndte at tage af og der kom nogle solide plask fra strømlæene et stykke ude. Der var virkelig nogle af de tunge fisk inde. Klokken ca 22.10 vendte strømmen indefor nærmest et minut. Det er fascinerende at opleve når det sker. Et kast ligger løslinen på min venstre side – det næste kast ligger det på den højre.

Fiskene var hurtige til at reagere. Med det samme var der fisk i overfladen ude i selve strømmen – en blanding af ørreder og . Det var nu så mørkt at det var svært at se ret meget, men plaskene afslørede at de var på finnerne.

Udsigten til en arbejdsdag dagen efter gjorde at jeg besluttede mig for at forlade fiskeriet og drage hjem. Men jeg skulle liige have en kop kaffe og imens den blev nydt fortsatte plaskene. Det var tydeligt at de større ørreder var i stødet og indenfor rækkevidde – og det kunne man jo ikke bare forlade.

Det blev derfor til yderligere nogle træk over pladsen, men det virkede som om at fiskene var dybt specialiserede. Jeg præsenterede dem for natrejer og nattobiser men det eneste jeg fik ud af det var en fejlkroget hornfisk, som dog gav en god fight i den stærke strøm.

Det var lettere frustrerende at opleve at jeg ikke kunne finde medicinen. Det mindede mig alt for meget om natlige vårflueklækninger i Norge, hvor fiskene er så dybt specialiseret i en bestemt type føde. Hvis man kan imitere den troværdigt, så kan det være Bonanza. Hvis ikke – så blot frustrerende.

Ved nærmere eftertanke giver det god mening at fiskene ikke vil røre fluen. Strømmen er så stærk at det ikke virker troværdigt at en eller fisk kan kæmpe sig imod strømmen. Jeg prøvede også med opstrømskast, men uden held. Derfor – hvis du har erfaring med denne type fiskeri, så må du meget gerne smide en kommentar 🙂

På den anden side af midnat returnerede jeg til bilen. Fronten var passeret, vinden havde lagt sig og nattergalen gav den gas. Jeg kunne være blevet ude hele natten, for nætter som disse er magiske…