C&L Fly Seven’Eight” er navnet på en ny dansk stang. Danske C&L Fly er et lille firma bestående af Henning Christensen og Claus Lange – to ihærdige kystfluefiskere. De gjorde som mange: Fiskede under omstændigheder som var fordelagtige for et fint fluekast. Dvs vindstille eller med vinden i ryggen. I hvert fald ikke med halvstærk vind lige ind i masken. Men vi ved jo godt at det ofte er under disse forhold at fiskene kommer tæt på. Og det vidste de også.

De startede derfor med at eksperimentere og efter noget tid kunne de præsentere C&L Fly Seven’Eight” – en kystoptimereret med en kastevægt på 18 gram og en længde på kun 7,8 fod, deraf navnet C&L Fly Seven’Eight”. Designet med det formål at kunne banke igennem modvind uden at blive til et kosteskaft som ikke giver fornøjelse når de (mange) mindre fisk skal nydes.

Min nysgerrighed var vakt! Jeg er selv en sucker efter fladt vand, så det ville være en passende udfordring at få kastet sig ud i noget mere modvindsfiskeri. Derfor skrev jeg til de to herrer, som indvilligede i at jeg fik et sæt til test. Dejligt.

Seven' Eight' hjulholder

Seven Eight udstråler rå kraft

C&L Fly Seven’Eight” til test

Kort inde i januar 2015 ankom stangen med de tilhørende to korte skydehoveder – et flydende og et intermediate. Hovederne er på blot otte meter og skulle være tilpasset til stangen og de barske forhold og leveres i en fin mesh mappe. Elegant.

Stangen måtte straks beses, så den blev behørigt samlet i stuen. Finishen må betegnes som “no nonsense” – fluestængernes svar på HIFI’ens NAD. Klingen har et råt grafitlook – beviklingerne er sorte uden pyntebeviklinger. Sammen med den perfekte kork og saltvandsbestandige hjulholder gives der et forhåndsindtryk af kraft og råstyrke – sikkert ikke tilfældigt.

Med på kysten

Kort efter nytår fik jeg mulighed for at komme på kysten – en blæsende dag med 12 m/s. Jeg havde ikke modet til straks at springe ud i modvinden, så jeg holdt mig i læ af en skov og nogle skrænter. Stangen blev monteret med det medfølgende intermediate og jeg begyndte affiskningen. Det var tydeligt at jeg ikke havde undervurderet kræfterne i stangen. Normalt bruger jeg en #6 på kysten, men har tidligere gået med #8 – i en 10 fods udgave. Og dette var en anderledes lækker fornemmelse. Når kastene blev ramt rigtigt, strøg fluen snildt ud på de 30 meter.

Første dag blev det kun til et par timer, men jeg havde kontakt med et par målsfisk som ikke var mindre interessante at fighte end de ville have været på min #6. Der er altså ikke tale om et stift kosteskaft som kun kan kaste.

På senere ture gik jeg med stangen en hel dag. Det var tydeligt at ethvert ekstra tryk med tommelfingeren i kastet prompte blev besvaret af stangen uden at den på noget tidspunkt blev presset. Jeg kunne med lethed gå en hel dag uden at blive træt – det kunne jeg ikke med en 10 fods #8. Hvorfor så det? Joeh – det har noget med MOI at gøre.

Danielsson og C&L Fly Seven'Eight" er en flot kombo

og Seven’ Eight” er en flot kombo

MOI – nu bliver det nørdet!

Seven'Eight"

CCS data fra min Winston og Seven’Eight” – fra Fiskevand.dk

En oplevelse af en stang er oftest en subjektiv vurdering. Det må det også godt være men jo mere objektivitet der kan kobles på et stangvalg – desto bedre. Heldigvis har man for længe siden fået ideen til at lave objektive målinger af stænger – nemlig ved hjælp af Common Cents Systemet. Jeg vil ikke gå i detaljer med det i denne anmeldelse, men jeg har opmålt stangen og data kan findes i fiskevand.dk’s CCS-database. Jeg vil blot hæfte mig ved en enkelt parameter – nemlig MOI – på dansk svingvægtsmomentet. Jo højere dette tal er, desto mere kraft skal der til for at accelerere en stang. Dvs at en 10 fods og en 8 fods stang med samme egenvægt og vægtfordeling vil have forskelligt MOI – 8’eren med det laveste.

I ovenstående tabel kan man se mine CCS målinger  – sammenholdt med data fra min klasse #6 stang. Selvom Winston’en ikke er blandt de allerletteste stænger, er det bemærkelsesværdigt at MOI er væsentlig mindre for Seven’ Eight”. Den er ganske enkelt utrolig letkastet af en #8 at være. Du kan selv sammenligne med data fra andre stænger i databasen.

Hvad så med modvinden?

Jo, jeg må indrømme at jeg stadig ikke har kastet mig ud i de store modvindstogter. En enkelt tur er det dog blevet til, hvor jeg kastede med 6-7 m/s lige på. Og jeg vil give konstruktørerne ret – det er simpelthen lettere at kaste i modvind med den end med længere stænger. Jeg kunne nå ud på ca. 20 meter – ikke imponerende, men fuldt tilstrækkeligt når vi nu ved at fiskene rykker tættere på i dette vejr. Og jeg er ret sikker på at jeg ville have svært ved at kaste lige så ubesværet med mit vante grej

Hvordan er den så at fighte fisk på?

Se nu bliver det jo lidt halvpinligt 🙂 Jeg havde troet at der skulle blive halet godt med fisk ind i løbet af testperioden – men sådan er det ingenlunde gået. Jeg smed en 4+ fisk på stangen efter 10 sekunder og det kan man jo ikke rigtigt bruge til så meget. Derudover er det kun blevet til enkelte målsfisk på ca. 8 ture. Meget skuffende. Min forventning har været, at man under de fleste forhold ikke har problemer med den korte længde. Jeg kan godt få øje på situationer med mange sten og blæretang, hvor man kunne drage fordel af nogle fod ekstra til at styre fisken, men under de fleste forhold vil Seven’Eight” fint kunne udtrætte og lande det man får på fluen.

Konklusion

Christensen & Lange har med C&L Fly Seven’Eight” begået en anderledes stang end de gængse danske kyststænger. De har formået at lave en langt- og letkastende stang med en flot finish som placeret sig i den prismæssige mellemklasse – Vejledende udsalgspris ligger på 3400,-. Der er tale om en stang som vil kunne hjælpe mangen en fluefisker på de blæsende dage som vi har så mange af her i landet.

Karakter: 4/5

Skriv et svar