Yngstemanden vågner med et vræl på overetagen. Klokken er 03.30 og jeg har lagt mig i underetagen for ikke at vække resten af familien når jeg tager afsted på fisketur. Men nu er det så omvendt og jeg er med det samme lysvågen. Gårsdagen var gået med mange funderinger om hvor jeg skulle tage hen – og det var endt med en beslutning om at tage til . Men efter en nats søvn ser det helt anderledes ud. Jeg er 45 min. foran tidsplanen og jeg føler mig kaldet til på østsjælland igen. Og så må man jo hellere adlyde…

På vejen østover hører jeg Lisa Ekdahl i P4: “Vem vet – inte du, vem vet – inte jag” og jeg kan ikke lade være med at tænke på det “ukendte” i at vælge plads – særligt på denne tid af året, hvor fiskeriet er en tand mere usikkert end om foråret. Men jeg står ved min beslutning om Stevns, selvom det er en lang køretur efterfulgt af en lang gåtur. Mavefornemmelser skal adlydes.

Morgenen ligner meget  morgenen fra den sidste weekend. Der er fuld knald på natuglerne da jeg står ud af bilen og kort tid efter ankommer de to cyklister fra sidste gang. Cyklerne ud af bilerne og så er de afsted – meget effektivt må  man sige. Men jeg tager det i mit eget tempo og nyder turen gennem den natmørke skov.

Fremme ved pladsen får jeg hurtigt rigget til med et par lysende perler og en Night . Lysstriben i horisonten ligner til forveksling den fra sidste weekend I vandet konstaterer jeg efter et par kast at der da vist er lidt ålegræs, så jeg tænder lygten og ser store kager drive rundt. Oh no – ikke en af de dage!

Morgenerne på Stevns er skønne

Morgenerne på Stevns er skønne

Men jeg har været ramt af ålegræs før og der findes kun et middel som er effektivt – at flytte røveren hen på en anden plads! Jeg går nordover og møder de to med cyklerne. Vi taler kort. De er også ramt af ålegræsset, så jeg fortsætter. Krydser en lille å og vader ud. Her ser det bedre ud. Efter 4- 5 kast har jeg ikke fået noget ålegræs på krogen, så det er bestemt tålelige forhold. Kort tid efter starten vender en stor fisk til højre for mig med et ordentligt “slurrp”. Den bliver dynget til i den sorte tobis, men der sker ikke noget. Jeg går ind. går lidt længere nordover igen og prøver så her. Nu er det ved at blive lyst så der ryger en Kobberbasse på forfanget. Der går ikke lang tid før den første fisk hugger og jeg kan hurtigt lande en målsfisk. Samtidig lyder der en stor ed fra fluefiskeren ved siden af (en af dem på cyklerne). Mistet fisk derovre!

Min plads sander til i ålegræs igen så jeg stikker snuden  videre nordover. Jeg bemærker en plads som Anders og Raymond havde omtalt weekenden før. Ud for at checke: “Ålegræs”! Jeg bemærker at det driver samme vej som jeg går, så hvis jeg vil slippe for det giver det mere mening at gå mod strømmen (som nu er ved at tage fart).

Jeg går tilbage til start, hvor jeg kan se at der kommet en del flere på pladsen syd for mig. Hele 4 mand står på 200 m. Jeg holder mig til min plan og vader ud i den finde , følger strømmen nordover – nu uden ålegræs. Fedt! Jeg tro sgu på det!

Jeg ender efterhånden henne ved føromtalte plads hvor det bliver til endnu et par fisk på målet. Store stimer af tobis cruiser rundt om fødderne på mig da jeg pludselig ser jeg en stor fisk et par kastlængder ude. “Head and tail”! Og der! endnu een! Jeg ser vel 3 – 4 fisk på i hvert fald 5 kilo – cruise roligt mod strømmen – uden for min rækkevidde. Jeg tænker at de går og mæsker sig i eller mysis. Jeg får et hug på indersiden af stimen og kan lande endnu en målsfisk og skynder mig ud til flokken igen. Men den er væk – eller rettere – jeg ser den ikke mere. Jeg skifter til “Lille tigerorm” og hurtigt videre til “” på en str 10 dobbelt owner. Jeg bander min dovenskab langt væk. Havde jeg dog bare haft flyderingen med. Jeg havde overvejet det, men dovenskaben havde sejret. Det havde været rendyrket nydelse at kunne præsentere mine små fluer for de store fisk, men sådan skulle det ikke gå.

Jeg fisker lidt videre nordover, kigger på uret som viser 10 min i bagkant. En indskydelse får mig til liiige at prøve et bestemt spot af igen. Det  var der jeg havde været tættest på de store fisk og bunden havde set giftig ud. Guldbassen ryger udover vandfladen nogle gange og netop som jeg beslutter mig for at slutte, bliver fluen taget med et knaldhårdt rusk og en større fisk ruller sig i overfladen. Uden større dramatik eller krumspring kan jeg lande 53 cm sølvbarre på 1,6 kg – en flot og fuldfed overspringer. Lækkert! Jeg får taget lidt billeder og opdager at bagkanten er overskredet med et kvarter. Min søde kone er forstående i telefonen og svigerforældrene assisterer med at få ungerne til svømning. Så jeg har lidt ekstra tid til et evt. bonanzafiskeri. Men det udebliver og jeg bruger lidt tid på kaffe og afslapning og nydning af synet af den flotte fisk.

En lækker sølvfisk kunne ikke står for Guldbassen

En lækker sølvfisk kunne ikke står for Guldbassen

Jeg går tilbage mod bilen og får snakket lidt med de andre fiskere, som med undtagelse af een fisker med blink. Til min overraskelse har de ikke fået noget – ej heller set noget. Alle mand har stået indenfor 200 m og jeg er endnu en gang blevet bekræftet i at man skal flytte sig efter fiskene – det kan GODT betale sig.

Jeg benyttede også en anden fluestrategi end sidste gang. På med de små! Kobber/Guld-bassen er bare supereffektiv til at lure ørrederne under disse forhold. Dagen var præget af meget mere strøm i vandet end sidst og det er jo næsten altid godt. Jeg fiskede også hen over højvandet modsat ugen før hvor det var hen over lavvandet. Endelig fandt jeg fiskene som tydeligt var i stime. Det kunne have været smækkert at have haft snyderingen med – den kunne have gjort en forskel i dag. Alle fisk huggede yderst i kastet og jeg vadede ret dybt.

Der blev taget revanche på Stevns – dejligt!

Det kræver øvelse at tage en fiskeselfie

Det kræver øvelse at tage en fiskeselfie

Trout selfie!

Trout selfie!

3 kommentarer til “Småt er godt! (men husk flyderingen…)

 1. Susanne Meldgaard siger:

  Super overskudsartikel. Flere af den slags i det gode liv!!

 2. Anders Schultz siger:

  Flot og dejlig læsevenlig rapport Torben.
  Det er også dejligt at se Guldbassen virker for dig. Den har også tidligere virket for mig i lignende situationer – ja den virker faktisk i de fleste situationer 😉
  Jeg forstår ikke helt din kommentar omkring tidevand. På Stevns er der generelt meget lille tidevandspåvirkning. Det er primært vinden, der flytter vand på Stevns, som enten bliver presset op i Østersøen ellers presset ud af Østersøen. Når vinden aftager strømmer det retur igen. Så for mig er der ikke noget decideret “højvande” og “lavvande” på Stevns, som det f.eks. kendes fra V. Sjælland?

  1. tmeldgaard siger:

   Mange tak Anders. Ja – Guldbassen virker bestemt, men om det er guldet, størrelsen eller dobbeltkrogen der virker, er svært at sige. Men den er bestemt god 😉

   Du har nok ret Mht tidevand. Jeg taler om teoretisk højvande og lavvande men det er klart at Øresund er en langt større prop end Storebælt, så påvirkningen er mindre på Stevns. Jeg trr at det er vigtigere at der var god gang i strømmen på dagen.

Skriv et svar