Jeg har tidligere beskrevet en lille smule om F3W hjulet, men nu må det være tid til den fulde anmeldelse. Jeg sætter altid pris på at bruge grejet et godt stykke tid inden jeg skriver om det. Man får eksempelvis ikke megen info om holdbarheden, ved at teste noget grej på få ture.

Kurt lavede verdens første “large arbor” hjul tilbage i firserne. Dengang hed firmaet “Loop”, men siden brød han ud og dannede sit eget firma. Der var en masse støj omkring bruddet som ikke er relevant i denne sammenhæng.

Jeg husker selv AHA-oplevelsen, da jeg fik det første storspolehjul i hånden. Hvorfor havde ingen tænkt på det noget før? I dag er det svært at finde et hjul som IKKE er storspolehjul – og det med god grund. Den store spole sikrer nemlig en meget mere jævn bremsepåvirkning. Et udløb på et klassisk hjul betød, at bremsekraften steg jo længere man kom ind på hjulet og når så linen skulle tilbage på hjulet igen tog det ca. 1000 år når man skulle rulle baglinen op på noget der havde tykkelse som et fingerbøl.

Jeg købte selv F3W hjulet da Fluer.dk havde en fin pris på det (1788,-). Normalt ligger det på ca 2500,-.  Mit Scierra TX2+ var ikke længere pålideligt, så det var nødvendigt med en værdig afløser.  Nej – det er ikke nødvendigt at bruge så mange penge på et hjul! Ja – du kan få hjul til en brøkdel af prisen som fungerer ligeså godt!

CD Rods XLS med Danielsson F3W hjul

CD Rods XLS med hjul

Af en eller anden grund slår hjernen klik i disse situationer – for under normale omstændigheder synes jeg at det er supermange penge. Men det er åbenbart anderledes med fiskegrej. I hvert fald vil jeg gerne have kram – og det får man:

Finish på F3W

Hjulet er matsort med fine, smalle indgraveringer i aluminiummet. Hjulets serienummer er sågar angivet, hvis man går op i den slags.  Med en vægt på 148 gram, hører det vist til i midten af feltet. Jeg er ikke selv een af dem der går højt op i vægten på hjulet. Tværtimod har jeg erfaret at et tungere hjul kan være med til at dæmpe stangens svingninger i kastet, så når nogen slår kors for sig når de hører at et hjul vejer 200 gram så tager jeg det ganske roligt.

F3W nr 2002

Bremsen på F3W er en historie for sig. Man kan nemlig vælge imellem tre forskellige bremseintervaller afhængigt af den type fiskeri man dyrker – smart! Fra fabrikkens side er den naturligt sat til det midterste interval. Og dette dækker fint mine behov på kysten, såvel som til det lettere tørfluefiskeri. Jeg har haft hjulet dyppet i saltvand på nærmest hver tur det sidste halve år og det har ikke påvirket bremsen på nogen måde endnu. Den går glat og jævnt som da jeg købte det. Knarren derimod er en anden historie. Den lette aluminiumskonstruktion gør, at hele huset “spiller med”. Fra et funktionelt synspunkt er det bedøvende ligegyldigt, men det betyder at knarren lyder lidt billig – altså lidt ligesom det 200,- Rimfly hjul jeg startede med at fiske med for 25 år siden. Man kan sammenligne det lidt med en dyr Audi – hvis den lød som en Fiat 127 når man lukkede døren i den ville man hæve et øjenbryn. Og det gør jeg så her…

Man kunne således frygte at det tynde metal ville gøre hjulet sart, men det er der ikke noget som tyder på. Uden at have banket det ind i en sten endnu, virker det til at være drønstærkt – nøjagtig som man vil forvente af et hjul i den klasse.

Som beskrevet ovenfor ryger hjulet nærmest under vand på hver tur – typisk hvis der er kludder ude ved stangspidsen og jeg står i vand til livet. Ved enkelte lejlighed har det været en tur nede på sandbunden, og det har ikke givet anledning til megen “sandknas” i hjulet. De gange det har været der har jeg let kunnet skylle det i vand – og så var det klar til at køre videre.

SÅ – alt i alt – et fremragende hjul af meget høj kvalitet, men med den lille æstetiske smutter i form af billig knarrelyd 🙂

Skriv et svar